Barion Pixel

Kirándulástippek Pilis, itt a jó idő, ezúttal egy tavaszi kihívásra hívja a kirándulókat az Országos Erdészeti Egyesület a Pilisben.

Tavaszi kihívásra várja a kirándulókat az Országos Erdészeti Egyesület “Sportolj tudatosan az erdőben – Fuss az erdész szemével” címmel a Pilisben.

 

Kirándulás, kihívás – kirándulástippek Pilis

A programsorozat résztvevői az erdész szemével járhatják és láthatják az erdőt. Ezáltal alaposabban megismerhetik életét.

A hagyományos turistajelzések mellett most modern segítséget is kapnak a kihívásban részt vevő kirándulók.

Egy-egy kihíváshoz számos érdekességet rejtő, mintegy 10 kilométeres útvonal tartozik, kezdő erdőjárók erre készüljenek fel.

Az aktuális feladatokat mutató, QR-kódokkal ellátott ideiglenes turistajelzések kalauzolják a sportolókat.

A kihívást május végéig kell teljesíteni. A tavaszi kihívás Pilisborosjenőről indul és oda tér vissza.

A kihívás leírása

A kör teljesítése közben a kihívás az, hogy a résztvevők olyan erdei élőlényről – ez lehet virág, fakadó levél, rovar, madár, emlős – készítsenek képet, amely számukra a leginkább szimbolizálja a tavaszt.

Az elkészült képeket küldjék el az erdeisportok@oee.hu címre.

A pilisiborosjenői Föld utca és Határ út sarkáról induló és ide visszaérkező 10,7 kilométer hosszú útvonal szintemelkedése mintegy 327 méter.

Az indulástól az első látnivaló a Kevélyhegyi tanösvény Kálváriája. Majd a Teve-sziklának nevezett kettős ágú szirt következik, amely az egykori kőfejtő területén áll.

Tovább haladva immár lefelé, az útvonal talán legismertebb – bár nem erdei kötődésű – egyik attrakciója az egri vár másolata, amelyet az Egri csillagok című film forgatásához építettek az 1960-as években.

Ezután az útvonal olyan erdőrészletben halad, amely egy ritka és védett, úgynevezett reliktum növényfajnak, a hegyi tarsókának ad otthont.

A túra útvonala részben Pilisborosjenő lakóövezetének határán vezet.

Itt a Pilisi Parkerdő – az önkormányzattal és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósággal kötött megállapodás értelmében – 25 hektáros, cser és kocsánytalan tölgy főfafajú kísérleti örökerdőt hoz létre.

 

A kihívás teljesítése nem csak a szórakozás, a cél miatt lehet élvezetes, egyúttal rengeteget teszünk egészségünkért egy erdőben tett séta során.

 

Forrás: MTI

A szerző