Csobánka túra nevezetességei közé tartozik az Oszoly-csúcs Óra-torony nevezetű sziklája. Most civil összefogás indult a megmentésére.

2021. januárjában állami és civil összefogással megmenekült a pusztulástól a Csobánka melletti Óratorony-szikla. Ez a nevezetesség nemcsak Csobánka túra útvonalairól látható szépen, hanem a sziklamászók is több mint száz éve gyakorlóterepként használnak.

A Pilisi Parkerdő vállalta ennek költségeit és elkészítette az állapotfelmérést. Az állapotfelmérésből kiderült, hogy a három fő részből álló természeti képződményt csak azonnali, szakszerű beavatkozással lehet megmenteni.

Mivel a beruházás költségei meghaladták az illetékes szervezetek lehetőségeit ezért adománygyűjtés indult. A szervezők a Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség a Csobánkai Értékőrző és Községszépítő Egyesület közreműködésével, Csobánka Község Önkormányzata, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága, valamint a Pilisi Parkerdő. A felhívás alapján számos magánszemély és vállalkozás nyújtott anyagi hozzájárulást

Csobánka túra, Csobánka, Oszoly-szikla, Óra-torony szikla

A természetes erózió következtében életveszélyessé vált mészkőtornyot ipari alpinista technikával erősítették meg. A sziklában több mérőpontot is kialakítottak, hogy évente figyelemmel kísérhessék a kőzet esetleges mozgását.

A munkálatok során a torony alján egy beton tömböt alakítottak ki, majd a két toronyrész közötti rést szintén vasalt betonnal töltötték ki. Ezután a tornyokat habarcsba ágyazott, acélmenetes szárakkal kötötték össze.

A Csobánka déli részén, az Oszoly-csúcs alatt ágaskodó Óratoronyra már több mint száz éve másznak. Nevét onnan kapta, hogy amikor nyugatról süt a nap, az önálló szikla árnyéka egy napórához hasonlóan vetül rá a mögötte lévő sziklafalra.

A munkálatokat a Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség által indított és a Csobánkai Értékőrző és Községszépítő Egyesület közreműködésével lebonyolított civil adománygyűjtésből fedezték. A helyreállítást a Pilisi Parkerdő irányította a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságának védelmi felügyeletével.

 

Hír forrása: MTI, Pilisi Parkerdő

A szerző