A méz gyógyhatása sok ember előtt közismert. Ugyanakkor a méz a mai napig is sok titok letéteményese.

Érdekesség, hogy 100 g méz előállításához egymillió (1.000.000 !) virág és 15.000 (!) méh kell.

A méhészeti tudomány (apiterápia), főleg az utóbbi évtizedekben jelentősen fejlődik. A méhpempő, a virágpor, a méhkenyér, a propolisz, a méhméreg, a méz és a viasz nélkülözhetetlen biológiai hatóanyagokban gazdag természetes produktumok.

Ezeket az anyagokat a szenvedések enyhítésére a legrégibb idők óta használja az ember. Az egyre több orvos, gyógyszerész, kémikus és biológus által végzett tanulmányok és laboratóriumi kísérletek bizonyítják a méz jótékony hatását.

A szakemberek megfigyelései, valamint a szenvedő emberek körében tapasztalható pozitív eredmények azt bizonyítják, hogy a méhészeti termékek szembetűnő hatékonysággal és hihetetlenül sokoldalú felhasználhatósággal rendelkeznek.

Mézgyógyászat az ókorban

A kultúrnépek már jóval időszámításunk előtt felismerték, hogy a méznek gyógyító hatása van. A gyógyhatást gyakran vallásos rítusokkal erősítették meg.

A halottaikat is gyakran méz segítségével tartósították.

Az egyiptomiak a mézet erősítőszerként használták gyomorpanaszokra, hashajtóként, és gyógyfüvekkel elkeverve sebek gyógyítására is alkalmazták. 

Hippokratész mézet rendelt lázra, sebek gyógyítására és dietetikára is.

A mézet egészen a középkorig nagy becsben tartotta az orvostudomány és a népi gyógyászat egyaránt. A modern orvoslás azonban alig alkalmazza.

A modern medícinában talán 1 dolgot említhetnénk a méz alkalmazási területéről, de ez sem általánosan elterjedt. Megállapították ugyanis, hogy az átültetésre kerülő bőr nagyon jól eláll mézben és több mint 90 %-ban valóban odanő a kívánt helyre.

A méz gyógyhatása dióhéjban

A méz  gyógyhatása olyan sokrétű, hogy köteteket lehetne vele betölteni. Nézzük át nagy vonalakban, hogy melyek ezek.

  1. Váladékoldó hatása van.
  2. Külsőleg alkalmazva sebgyógyító, illetve daganat gyógyító hatása jelentős.
  3. Belsőleg alkalmazva erősíti a beteg szervezetet, és ellenállóbbá teszi azt.
  4. A mézben C vitamin, B1 vitamin, B2 vitamin, B6 vitamin és H vitamin is található, hozzájárulva a szervezet megfelelő működéséhez.
  5. Acetil-kolin tartalmánál fogva kiegyensúlyozza az idegrendszer megfelelő működését.
  6. A mézben található savak (pl. almasav, tejsav, vagy citromsav) javítják az emésztést.
  7. Ásványi anyag tartalmánál fogva megelőzhetőek vele a különféle hiánybetegségek.
  8. A méz az egyik legkiválóbb baktériumölő anyag a benne található inhibitor vegyületeknek köszönhetően.
  9. Bizonyíthatóan értékesebb, mint a hagyományos cukrok.

 

A hamisított méz nem méz!

méz méhhel

A fenti gyógyhatások csak az alábbi mézre igazak. Olyan édes nedűre, melyet MÉH-ek állítanak elő a VIRÁGOK NEKTÁR-jából. A méhek a virág nektárját a SAJÁT TESTÜKBEN dolgozzák fel, majd a kaptár különleges sejteibe ürítik.

A mézet gyakran hamisítják. Nemcsak keverik a különféle mézeket, hanem teljes egészében utánzatokat is készítenek.

Árulnak török”mézet”, svájci “mézet” és egyéb készítményeket, melyekben egy csepp természetes méz sincsen. A hamisításhoz burgonyaszirupot, keményítőcukrot, cukornádat, dextrint, keményítőt, méhsört, vizet, csüdfüvet, enyvet, krétát, gipszet, viaszt és még sok minden mást használnak. E mellett számos többé-kevésbé ártaémas illóolajat is.

Kizárólag méhész ismerősöktől szerezzük be a méhészeti termékeket!