Barion Pixel

B6-vitamin – piridoxin

B6-vitamin – piridoxin leírása:

A B6-vitamin: kétségtelenül szinte a legtöbb szerepe van a vitaminok közül, naponta több, mint százféle “feladatot” lát el. Elsősorban koenzimként működik, vagyis olyan anyag, amely az enzimekkel együtt katalizálja a sejtekben zajló kémiai folyamatokat.

A vitamin másik elnevezése piridoxin. Étrend-kiegészítőként piridoxin-hidroklorid vagy piridoxin-5-foszfát (P-5-P) formájában kapható. Mindkét megjelenési forma megfelel a legtöbb igénynek, de a táplálkozástudományi szakemberek a P-5-P-t kedvelik jobb felszívódóképessége miatt.

Betegségek kezelése:

A vitaminnak szerepe van a vörösvértestek képződésében, részt vesz a sejtek fehérjeszintézisében, valamint olyan ingerületátvivő anyagok szintézisében is, mint a szerotonin, és szerepet játszik az elraktározott energia felszabadításában. És mindez csak töredéke a B6-vitamin feladatainak. Az is bizonyított, hogy elősegíti bizonyos betegségek megelőzését és kezelését.

Megelőzésként: A megfelelő mennyiségű vitamin, akár táplálkozással, akár étrend-kiegészítőkkel jut a szervezetbe, megelőzheti a szívbetegségeket. A folsavval és a B12-vitaminnal együtt a B6-vitamin segít a szervezetnek a homocisztein (aminosav származék) átalakításában. Ha sok homocisztein van a vérben, az fokozza a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát.

További előnyei:

A premenstruációs szindrómában (menstruáció előtti fejfájás, puffadás, teltségérzet, valamint egyéb kellemetlen tünetek) szenvedő nők szerint a vitamin enyhítette több tünetüket is. A vitamin ilyenkor valószínűleg úgy hat, hogy segíti a szervezetben felhalmozódott felesleges ösztrogén kiürítését. A B6-vitamin az idegi ingerületátvivő anyagok felépítésében is szerepet játszik, ezért hasznos lehet bizonyos típusú epilepsziás rohamok gyakoriságának csökkentésében és a depresszió enyhítésében. A depresszióban szenvedők 25 %-a egyébként B6-vitamin hiányos. Ez a vitamin segít fenntartani az idegrendszer egészséges állapotát is. A cukorbetegeknek, akiknél fokozott az idegkárosodás veszélye, szintén előnyös lehet a vitamin használata. A vitamin hatékony az alagút-szindróma (amely a legtöbbször a csuklóban jelentkezik és ideggyulladással jár együtt) tüneteinek enyhítésében is. Az asztmás rohamok súlyosságát és gyakoriságát is csökkenti, és különösen fontos lehet a teofillint (asztma elleni gyógyszer) szedőknek.

A B6-vitamin mindezek  mellett segít a hányinger és az utazási betegség leküzdésében is.

További érdekességek:

Egy vizsgálat szerint a vitamin hiánya fokozza a stresszt, az idegességet és a depressziót. A vizsgálatban részt vevő gyászoló férfiak, akiknek a szervezetében alacsony volt a B6-vitamin szintje, stresszérzékenyebbek és idegesebbek voltak, mint azok, akiknek megfelelő volt a vitamin szintjük. A kutatók szerint a depresszió hatékony kezelését antidepresszáns gyógyszerek helyett inkább B6-vitamin kiegészítőkkel lehetne kezdeni, mert ez utóbbinak kevesebb a mellékhatása.

A B6-vitamin védhet a szívbetegségek ellen, és nemcsak azért, mert csökkenti a homocisztein szintet. Egy vizsgálatba 19 európai klinikáról 1550 embert vontak be. A vizsgálat betegeket B6-vitamin szintjük alapján 5 csoportra osztották. A legalacsonyabb B6-vitamin szintűek csoportjába tartozóknál kétszer gyakoribb volt a szívbetegség, mint a többieknél.

A B6-vitamin enyhítheti a terhesség alatti reggeli rosszulléteket. Bár az ajánlott napi mennyiség betartása esetén a vitamin biztonságos, nincsenek adatok arra vonatkozóan, hogy nagyobb mennyiségű B6-vitaminnak milyen hatása van a magzat fejlődésére. Azoknak a várandós nőknek, akik reggelente émelyegnek, hányingerük van, ajánlatos orvosuktól tanácsot kérni.

B6-vitamin szükséges mennyisége:

Az ajánlott napi mennyiség nőknek 1,2 mg, férfiaknak 1,9 mg. A terápiás adagok ennél magasabbak.

A szükségesnél kevesebb: Egy újabb felmérés szerint a nők fele nem jut hozzá az ajánlott napi B6-vitamin mennyiséghez. A fogamzásgátló tablettát szedő nőknél gyakoribb a hiány. Már kisebb mértékű vitamin hiány is emelheti a szervezetben a homocisztein szintet, növelve ezzel a szív- és érrendszeri megbetegedések veszélyét. A súlyos B6-vitamin hiány – ami meglehetősen ritka – tüneteként olyan bőrbetegségek jelentkezhetnek, mint a dermatitis (bőrgyulladás) és az akné. Idegrendszeri tüneteként álmatlanság, depresszió, szélsőséges esetekben görcsrohamok léphetnek fel.

A szükségesnél több: Nagy adag B6-vitamin (több mint 2000 mg naponta) hosszú távú szedése idegkárosodást okozhat. Némely esetben kisebb adagok (200-300 mg naponta ) hosszan tartó szedése is hasonló következményekkel járhat. Az idegkárosodás szerencsére teljes mértékben visszafordítható a vitaminszedés megszüntetésével. Ha B6-vitamint szed idegfájdalomra, forduljon orvosához, amint bármilyen rendellenességet (zsibbadás, bizsergés) észlel, és hagyja abba a vitamin szedését. Napi 100 mg B6-vitamin szedése azonban még hosszú távon is biztonságos.

B6-vitamin adagolása:

Már napi 3 mg-mal is rendben tarthatja a szervezet vitamin szintjét, de napi 50 mg B6-vitamin a leggyakrabban ajánlott mennyiség. Nagyobb adagokat terápiás célból alkalmaznak. Premenstruációs szindróma (menstruáció előtti fejfájás, puffadás, teltségérzet, valamint egyéb kellemetlen tünetek) esetén az ajánlott mennyiség 100 mg naponta, súlyos alagút-szindróma esetén 50 mg vitamin vagy P-5-P naponta háromszor, asztma esetén pedig 50 mg naponta kétszer.

Használati útmutató:

A B6-vitamin akkor szívódik fel a legjobban, ha egy alkalommal 100 mg-nál nem szed többet. Ha nagyobb adagokat szed, a fokozatos adagolással szintén csökkenthető az idegkárosodás veszélye.

B6-vitamin tartalmú élelmiszerek:

A hal-, a szárnyashúsok, húsfélék, a csicseriborsó, a burgonya, az avokádó és a banán kitűnő természetes vitamin források.

Érdekesség: 74 db banánt kellene megennie ahhoz, hogy annyi vitaminhoz jusson, amennyi egy 50 mg-os tablettában van.

Figyelmeztetés:

A B6-vitamin hosszú távú, nagy mennyiségű használata idegkárosodást okozhat. Bármilyen egészségügyi probléma esetén az étrend-kiegészítők alkalmazása előtt kérdezze meg kezelőorvosát!

További cikkek vitaminok témában: IDEKATT