Barion Pixel

A fogantatást segítő gyógynövények és más gyógyanyagok nem tárgyalhatóak a lelki és más fizikális hatásoktól – így például a Hold fázisok hatásától – elválasztva. A szervezetünk tökéletesen működik, ha ügyesen tudjuk kezelni az aktív és a passzív időszakokat a mindennapjainkban. Sajnos a felgyorsult világunk miatt ezt az egyensúlyt egyre nehezebb fenntartani, és ez negatívan hat a testünkre és az érzelmeinkre is. Nekünk nőknek még jobban oda kell figyelnünk az egyensúlyunkra, mivel a mi testünk – és a hozzá kapcsolódó érzelmi és lelki életünk is – egy változásra érzékeny ciklikus rendszerben működik, ami a Hold energiájához kötött.

Minél jobban a férfias, aktív és kifelé figyelő dinamikát éljük, annál jobban eltávolodunk a nőiségünk belső és a külső egyensúlyától.

A Hold és a női test

Gondolom sokunk érezte már a telihold hatását. Ilyenkor jellemző a dekoncentráltság, az érzékenység és az érzelmi instabilitás. Álmatlanságtól vagy nyugtalan alvástól, illetve intenzív, vad álmoktól szenvedünk. A sebek jobban véreznek, nehezebben gyógyulnak és több gyerek születik. A telihold általában – egyéni ciklustól függően – meghozza a menstruációs vérzést is. A gyógyszerek hatása kisebb vagy lassabban hatnak. Immunrendszerünk gyengül és az emésztésünk lassul, tehát a fogyókúrát vagy a böjtöt ne ekkor, hanem pár nappal később, fogyóholdnál kezdjük el. Viszont ekkor érdemes a gyógynövényeket begyűjteni!

Azzal szerintem már senkinek nem árulok el titkot, amikor azt mondom, hogy a női termékenységünkre nagy hatással van az aktuális holdállás. Az asztrológusok – maga a tudomány Krisztus előtt 8. századból ered – segíthetnek a termékeny időszakaink pontos meghatározásában. Érdemes megismernünk a születéskori holdállásunkat, mert ez mutatja, hogy melyik holdciklusban vagyunk termékenyek.

A megfigyelések azt is mutatják, hogy a szülés megindulása megegyezik a fogantatás holdállásával, hiszen a várandósság 10×28 napig, azaz 10 holdhónapig tart. Úgy gondolom, hogy mi nők nem legyinthetünk lemondóan a Hold ránk ható befolyásolására.

Ha a holdciklusra nem is lehetünk hatással, de arra igen, hogy mennyire vagyunk tudatosak, és mennyire használjuk ki a természet adta növények erejét a termékenységünkkel, a várandósságunkkal és a szülésünkkel kapcsolatban.

Fogantatást segítő gyógynövények

Nagyon sok pár küzd fogantási nehézséggel, amelynek az okát fizikai és lelki szinten is érdemes megkeresni. Most a fizikai szintű, abból is a gyógynövények adta segítséget nézzük végig. A gyógynövényeket természetes akkor is érdemes fogyasztani, ha nincs termékenységi problémánk, csak támogatni szeretnénk a szervezetünket.

Szabó Gyuri bácsi tanácsa, hogy a párok (!) a tervezett gyermekáldás előtt naponta igyanak meg egy-egy csésze teát, egyik nap dió levélből (Juglans regia), a másik nap csalánlevélből (Urtica dioica).

A fehér fagyöngy (Viscum album) egyrészt a termékenység szimbóluma, másrészt erősíti a méhfalat és növeli a spermaszámot, tehát a kedves leeendő apukák már itt bekapcsolódhatnak a szülővé válás folyamatába. Szabályozza a női hormonokat, segíti az embrió megtapadását, valamint enyhíti a menstruációs görcsöket és a fejfájást is.

A réti palástfű (Alchemilla xanthochlora) méherősítő és vérzéscsillapító. Csökkenti az endometriózist, gyulladásos betegségeknél, menstruációs problémáknál és változókori hőhullám esetén is segítséget nyújt. Vigyázzunk, mert védett növény, csak termesztett változatát használjuk!

A barátcserje (Vitex agnus-castus) serkenti a progeszteron termelődést és csökkenti a magas prolaktin szintet. Gyakran használják női hormonzavarok és egyensúlyhiányok enyhítésére. A szülés után pedig tejtermelést is fokozza. Mivel a termésében van a hatóanyag, ezért tinktúra vagy tabletta formájában kell fogyasztani.

A méhpempőről sem szabad megfeledkeznünk, amely a méhek garatmirigyének a váladéka. Ha túl jutottunk a keletkezés helyének első sokkján, akkor érdemes a pozitív hatásaira is figyelnünk. Gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban, enzimekben és aminosavakban és természetes úton stimulálja a hormonrendszert.

méh, virágpor,

Növeli a progeszteron szintet, így csökkenti a spontán vetélés lehetőségét. Segíti az anyatej termelődését.

A méhpempőt érdemes a várandósság első három hónapjában is fogyasztani, mert segíti a magzat egészséges növekedést.

A cikk következő részében a várandósságot támogató gyógynövényeket és illóolajokkat ismerheted meg.

A szerző