Barion Pixel

Mit gondol rólad a másik? Ez minden esetben nagyon fontos tényező?

A fenti gondolattal sokszor, sokféleképpen találkozhatunk. Ne törődj azzal, mit gondolnak rólad, ne akarj másoknak megfelelni, ne érdekeljen mások véleménye stb.

Ugyanakkor felmerül a kérdés, kivitelezhető ez valójában?

Nem élhetjük mások elvárásai szerint az életünket..

Mit gondol rólam a másik

Való igaz, hogy nem lehet úgy teljes az életünk, ha folyamatosan küzdünk a megfelelési kényszerrel, ha állandóan azzal foglalkozunk, hogy ki mit gondol rólunk, vagy megfelelünk-e mások elvárásainak.

Ugyanakkor a „ne érdekeljen más mit gondol rólad”-hoz hasonló kijelentések könnyedén tévútra vezetnek, ha nem figyelünk oda.

Természetesen, ha valaki negatív kritikát fogalmaz meg rólunk, és az minket valóban hidegen hagy, vagy csak épphogy megérint, de hamar túllendülünk rajta, akkor nincs semmi gond.

Sőt, az szuper! Ebben az esetben igazak is a fentihez hasonló kijelentések, ne törődjünk mások véleményével.

Mit gondol rólam? Vajon rosszat?

Ha megérint a (negatív) kritika

Ha azonban valakinek a véleménye, valamilyen negatív érzést vált ki belőlünk, amin nehezen lendülünk csak túl, azt érdemes megvizsgálni.

Ha ugyanis nem foglalkozunk vele, az olyan, mintha a szőnyeg alá söpörnénk, azaz elnyomnánk azokat az érzéseket.

Érdemes tehát azzal a negatív érzéssel, feszültséggel foglalkozni. Célszerű elgondolkodni, miért okoz bennünk feszültséget egy másik ember véleménye.

 

Nézzünk egy konkrét példát

 

Tegyük fel, valaki kért tőled valamit, amit megcsináltál, és odaadtad neki. Miután megnézi, flegmán ennyit mond: „Többet is foglalkozhattál volna ezzel a dologgal.”

Szörnyen érzed magad ezután a mondat után.

Bár a barátaid vigasztalnak, hogy ne törődj már vele, egyszerűen nem tudod kiverni a fejedből, folyamatosan ezen agyalsz.

Ez tipikusan olyan eset, amikor érdemes megvizsgálnod, miért érzed magad ilyen ramatyul a másik véleményétől, miért kattogsz órák óta ezen.

 

Az önvizsgálat fontossága

Az önvizsgálat első lépése, hogy felteszed magadnak a kérdést: Miért zavar ez engem? Ezután figyeld a válasz(oka)t.

1. lehetőség

Lehet, hogy azért, mert igaznak érzed.

Te is pontosan tudod, hogy többet kellett volna foglalkoznod ezzel a dologgal.

Ez esetben, az agyalás helyett megoldás lehet, ha elnézést kérsz az illetőtől, újra nekiállsz, és ezúttal tényleg odateszed magad.

2. lehetőség

Az is lehet, hogy a hangnem vált ki belőled negatív érzéseket.

Ebben az esetben, tovább kell vizsgálódni, hogy vajon miért okoz a hangnem rossz érzést benned.

Lehetséges, hogy arra szeretné ez a feszültség felhívni a figyelmedet, hogy állj ki magadért, merd azt mondani, hogy ez a stílus számodra sértő? Vagy lehet, hogy Te is hasonlóan flegmán beszélsz emberekkel?

Az is lehet, hogy azért zavar, mert a múltadból volt valaki, aki hasonló hangnemben beszélt veled, és azok a konfliktusok mélyen érintettek, nem engedted még el őket?

 

Mi a Te válaszod? Mi van benned?

Ha megvan a Te válaszod, akkor nyilván annak megfelelően tudsz ezután cselekedni. Ha azt érzed, hogy az lett volna a feladatod, hogy kiállj magadért, akkor a jövőben figyelj erre, és nyugodt szívvel húzd meg a határaidat, állj ki magadért. Ha olyan a helyzet, akkor akár utólag is megmondhatod az illetőnek a hangnembeli problémádat.

Ha úgy érzed, Te is tudsz hasonlóan flegma lenni, akkor a jövőben figyelj arra, hogy milyen hangnemben beszélsz másokkal. Ha a múltadban lévő konfliktusok okoznak benned feszültséget, akkor érdemes azon dolgozni, hogy feldolgozd és elengedd azokat a múltbeli eseményeket.

energiák, nehézfémek

Miért zavar, mit gondol rólad?

Ennek a kiderítéséhez szükséges az önvizsgálat!

Számtalan dolog lehet, amiért bánt mások véleménye. A fent említett példa esetében is, rengeteg más oka is lehet, amiért befeszülsz egy ilyen helyzettől.

Mindenesetre, ha nehezen lendülsz túl egy-egy ilyen kritikán, véleményen, akkor célszerű önvizsgálatot tartani, feltenni magadnak a kérdést, hogy valójában miért is zavar ennyire a másik ember véleménye.

Ha ezt rendszeresen megteszed, akkor hamarosan fejlődést fogsz megtapasztalni.

Ennek hatására ugyanis, oldódnak a benned lévő feszültségek, és ennek megfelelően a hasonló esetekre már teljesen másként, sokkal nyugodtabban fogsz reagálni.

Egy kis idő után pedig eléred, hogy már valóban nem fog érdekelni, más mit gondol rólad.

 

KATTINTS IDE A COACHING SZAKÉRTŐKHÖZ!

A szerző