A szúrós gyöngyajak egy időnként divatba jövő, majd ismét feledésbe merülő – egyébként igen jótékony hatású – gyógynövény. Nézzük, hogy pontosan mely fajok tartoznak ide, és hogy mi a gyógyhatása.

szúrós gyöngyajak, Leonurus cardiaca var. quinquelobatus
A képen a kiskerti kísérleti mini parcellám. Éppen felszaporítom, frissítem a Leonurus cardiaca var. quinquelobatus állományt, mely az alapfaj nagyobb termetű és hatékonyabb variánsa. Egyesek szerint külön fajnak is tekinthető.
Már derékig-vállig érnek, de lesznek még ezek 2 méteresek is. Elvileg a növényi hatóanyaga (szaknyelven: drogja) kereskedelmi forgalomban van, de mégis kevesen ismerik.
Tipikus divatba jövő majd évtizedekre, néha évszázadokra is a használatból eltűnő gyógynövény. Most éppen nehézkes a teáját beszerezni, de készítménye itt-ott forgalomban van.

A szúrós gyöngyajak hatása, gyógyhatása

Megbízható nyugtató, vérnyomáscsökkentő és a galagonyához hasonlóan enyhe szíverősítő hatású gyógynövény, melyből forrázatot készítünk. Számos egyéb hatását jelenleg is kutatják.
Eleink már a legrégebbi időkben szívdobogás ellen használták, olyképen, hogy frissen megzúzva, vagy szárított állapotban vízzel meglocsolva a szívre kötözték.
A főzetet tüdőelnyálkásodásnál és az emésztési zavaroknál használták.
Külsőleg gyermekkólikánál a hasra kötözik a füvet,
olvashatjuk dr. Zelenyák János plébános ,,A gyógynövények hatása és használata” című 1908-ban kiadott könyvében.
Rápoty Jenő-Romváry Vilmos ,,Gyógyító növények” könyve szerint
A növény június-augusztusban virágzik. Gyűjtendő a növény virágos, leveles hajtásának felső, legfeljebb 40 cm hosszú része.
Teáját enyhe szívserkentőként, asztma ellen, idegnyugtatóként, valamint prosztata gyulladás ellen használják.
Leveleit és szárát szívpanaszok kezelésére használhatjuk, enyhe szívserkentőként. Ezen kívül nyugtató és görcsoldó hatású is. Használják még asztma ellen, idegnyugtatóként, pajzsmirigy-túltengés ellen, szélhajtóként, prosztata-gyulladás ellen.

A nemzetség gyógyászatban alkalmazott, mind hasonló hatású fajai a következők:

Leonurus cardiaca, szúrós gyöngyajak. Vadon is megtalálható, sokféle csúnyább-pompásabb képet mutató növény, mivel termőhelytől függően igen alakgazdag faj. Évelő növény.
Leonurus cardiaca var. quinquelobatus. Csak néhol él az országban, előbbinél kétszer akkora termetű és jellemzően a szárakon, főleg azok élein feltűnő szőrözöttséget mutató variáns, vagy külön faj (Leonurus quinquelobatus). Évelő, nagyobb termetű növény.
Leonurus japonica. Egynyári, kétnyári, és évelő valamint kerti dísznövény alakjai vannak, mely utóbbiak általában virágszínben, alakban térnek el. Kertészetekből beszerezhetők, de hozamuk jóval gyengébb mint a nálunk időnként termesztett L. quinquelobatus hozama.
Leonurus sibirica. Szintén vannak egy-kétnyári és évelő, valamint kerti dísz alakjai, hozamuk még kevesebb. Mondhatom, mivel sok év alatt tízegynéhány változat fordult meg a kiskertemben.
A két utóbbi faj és alakjai megkülönböztetése igen nehézkes, elsősorban a forgalmazó kertészetek vagy botanikus kertek szakértelmére, szavahihetőségére hagyományozódik, hiszen jellemzően szinonim névként is alkalmazzák a két fajnevet.
A mottó: Örülj ! Mosolyogj ! Hát élsz !

A szerző


A Naturportal Magazin azért jött létre, hogy az embereket tanítsa, edukálja egy értékesebb, EGÉSZ-ségesebb ÉLET-re.

Jelenleg az ország egyik legnagyobb online természetgyógyászati-gyógynövényes magazinja lettünk.

Támogatóink nélkül nem tehetnénk meg, hogy minden nap friss cikkekkel, tartalommal jelenjünk meg és hogy folyamatosan hozzunk létre újabb és újabb fejlesztéseket (pl. keresőket) a weboldalon.

Minden (a honlap teljes felülete, Podcast műsorok, YouTube csatorna, Spotify csatorna) ingyenesen elérhető a számodra.

Néhány ezer forint támogatás ½ cikk és 1/100 kereső létrehozására elég.

Ha szeretnéd a munkánkat támogatni kattints az alábbi gombra!