Barion Pixel
A bazsarózsa gyógyhatása kevesek számára közismert. Sokan pünkösdi rózsának emlegetik, mivel virágzása gyakorta pünkösdre esik. Pedig ismerete sokkal korábbra nyúlik vissza keresztény ünnepünknél.

Őshazája Délkelet-Európa és már az ókori görögök Paeannak, az istenek egykori orvosának szentelték.
Így lett mai, tudományos neve Paeonia officinalis. Piros bazsarózsa, európai bazsarózsa, pünkösdi rózsa neveken is szerepel.

A bazsarózsa gyógyhatása

Virágzatát és főleg gyökerét használták a gyógyászatban, magjaiból nyaklánc, imafüzér készült.
Virágszirmait az ókori Hellászban – de később Rómában is – főleg éjszaka gyűjtötték, mely szokást a keresztény Európa is átvette.
Ennek érdekes oka volt. A virág 2-3 buroklevele ugyanis a virágzás idején nagyon enyhécske fényt bocsájt ki, melyet intő jelnek tekintettek.
Magam ezt a jelenséget a közvilágítás miatt sosem tudtam megfigyelni.
Növényünk virágdrogja Paeoniae flos néven egészen az 1950-es évekig forgalomban volt. Kenyérsütés után kemencében gyorsan kiszárították a virágszirmokat, így nyerték a legjobb minőségű terméket.
Egyes teakeverékek része volt, melyeket reuma, köszvény, rémálmok és görcsök ellen alkalmaztak.

pünkösdi rózsa, bazsarózsa, Peonia officinalis, bazsarózsa gyógyhatása

A bazsarózsa füstölő keverékekben

Külön érdekessége a szirmok ún. ,,füstölő keverékekben” való alkalmazása.
De mire is alkalmaztak füstölőkeverékeket?
Elsősorban rossz szagok ellen. Gondoljunk csak bele, ahol beteg volt, ott bizony voltak szagok. Eldobható pelenkák nem voltak, lepedőből hasított csíkokkal pelenkázták a beteget, melyet kimosva újrahasználtak. A klórmész és a formalin megjelenése előtt egyáltalán nem voltak szag- és kórokozó mentesítő otthoni fertőtlenítő szerek.
Aztán pestis, dögvész és mindenféle betegség, ártalom távoltartására és persze csupán jó illat létrehozására és sok egyéb nem racionális okból is füstöltek a lakásban.
De éppen ma kell emlegetni a ,,nem racionális okokat”, mikor újra annyi de annyi indiai füstölőpálcikát alkalmazunk, nehezen megindokolható célokra?

A bazsarózsa, mint indikátor

Egyébként a száraz szirmok adták az egyik legrégebbi indikátort. Savas közegben, például citromos teában ugyanis a szirom és a tea színe is szép élénk-piros színű lesz, még lúgos közegben, például szódabikarbóna hozzáadása után a tea és szirom is piszkos kékes-zöldes színűvé változik.

pünkösdi rózsa, bazsarózsa, Peonia officinalis, bazsarózsa gyógyhatása

A bazsarózsa gyógyhatása a régi korok füveskönyvei szerint

A bazsarózsa gyökere, gyökérkoloncai hazánkban már régebben kikoptak a gyógyászatból. Utoljára a 20. század elején volt forgalomban Paeoniae rhizoma et radix néven, melyet az ősszel gyűjtött vastagabb koloncok felszeletelése és szárítása után nyertek.
Pedig érdekes módon éppen ez tartalmazta a komolyabb hatóanyagokat. Kínában ma is az ottani rokon, hasonló hatású Paeonia fajok gyökerét alkalmazzák a hagyományos gyógyászatukban.
A gyökérdrogot valaha epilepszia, vitustánc (rángógörcs), görcsös szamárköhögés, gyomorgörcs kezelésére valamint nyugtatóként alkalmazták.
Már régen megfigyelték, hogy leghatékonyabb az ősszel gyűjtött, legalább két éves növény gyökerének a friss présnedve, vagy ennek alkohollal készített kivonata. A száraz gyökérdrog enyhébben hat.
Külsőleg legtovább a gyökér főzetét valamint a gyökérből készült kúpot alkalmazták aranyér kezelésére.
Rendkívül érdekes Maria Treben a növénnyel kapcsolatos külsőleges javaslata!
Gyógyeredményeim című könyvében egy olvasója leveléből idézi a következőket:
,,A szüleim egészségügyi könyvecskéjében olvastam: A kerti pünkösdi rózsa koloncos gyökerét reszeljük le és a főzetében fürödjünk. A pünkösdi rózsa jót tesz a gerincvelőnek és az agynak. Két fürdőt készítettem belőle. Gabonapálinkába beáztattam a pünkösdi rózsa gyökerét és ebből az esszenciából adtam ahhoz a főzethez, amelyben 20 percig fürödtem. Másnap a porckorong fájdalmaimból semmit sem éreztem már. Aztán három hét telt el, de a fájdalmam nem jelentkezett újra.”
Évekkel később Maria Treben a Férfibetegségek című könyvében már egyenesen a porckorongsérv gyógymódjaként közli előbbi gyógymódot, azaz a bazsarózsa koloncos gyökerének vízzel vagy alkohollal készített kivonatának fürdővízben való alkalmazását.
Magam részéről erről a következőket gondolom.
Aligha gyógyít meg egy-két fürdő egy porckorongsérvet! De! A meleg víz és a gyökér bőrről felszívódó görcsoldó hatóanyagai oldják, enyhíthetik a görcs okozta fájdalmat! És ez bizony komoly javulást jelenthet, ami egy gerincbetegnek szinte felérhet egy gyógyulással!
Lumbágónál ez a fürdő, vagy akár a kivonat meleg borogatásként, meleg pakolásként alkalmazva megér egy misét.
Ártani ezzel biztosan nem fogunk !

Mellékhatások

Mégis teljesen kikopott a belsőleges orvoslásból, nem kevés mellékhatása miatt.
Túladagolva vagy érzékenyebb személyeknél hányást, hasmenést, gyomor- és bélgyulladást, sőt légzési nehézségeket is okozhat, ráadásul pontos adagolásáról gyakorlatilag nincsenek megbízható adataink.
A mottó: Örülj ! Mosolyogj ! Hát élsz !

A szerző