Az orgona szörp egész évben felidézheti nekünk az anyukánkat! “Orgona ága, barackfa virága, öltözzetek új ruhába, anyák napja hajnalára, illatosan!” Ez a gyermekdal szerintem megy mindenkinek. Az anyák napja tradicionális virága az orgona. Gyönyörű színe és jellegzetes illata van ennek a május elején virágzó növénynek. Illata miatt természetesen a parfümök alap illata.

Jékely Zoltán: Orgona-szál

Orgona-szál remeg a jobb kezemben.
Megszagolom – és szerelmes vagyok,
Szerelmes a legelső szerelembe,
Mely voltaképp soha el sem hagyott.

Az orgona jótékony hatásai

Az orgona (Syringa vularis) az olajfafélék családjába tartozik. Az orgonát a legtöbb ember a nagy, szép és jó illatú virágaival csak mint kedvelt kerti növényt ismeri.

Pedig a faj terápiás tulajdonságokkal is rendelkezik. Virágait és leveleit reuma vagy végtagfájdalmak esetén, kérgét pedig lázcsillapító szerként használhatjuk.

A virágok jótékony hatásai közé tartozik továbbá az ízületi gyulladások, megfázás, zúzódások, sebek kezelése is.

Szabó Lőrinc: Májusi orgonaszag (részlet)

Az orgona kezdte! Szinte csobbant,
mikor a kertben megcsapott:
fűszere gázként gyült a roppant
éj tavába, a völgybe, ahogy 
nyomta a párás ég: nehéz
volt, mint sűrű zene, mint sürü méz,
de mint tündér meglepetés
lengett körűl, mint álmodott hang
vagy holdfényfátylas csillagok.
[…]

Öt napja, öt éje… Az orgona kezdte,
s azóta csupa fölszakadt
sajgás vagyok, álom és csupe zsenge
sóvárgás, néma indulat,
s az hangot követel, éneket,
zengőt, emberit, édeset,
mintha enélkűl – így fenyeget – 
nyomtalanul halnék szét az egekbe,
ahogy a májusi orgonaszag.

Orgona a konyhában

Ejtsünk pár szót az orgona gasztronómiai értékéről is. Mert ez a növény nem csak szép, illatos, de finom is!
Virága teljes mértékben ehető, így lehet salátaként vagy méznek felhasználni, és készülhet belőle orgona szörp. Tavaly már találkoztam a neten több orgonaszörp recepttel és arra gondoltam, hogy ebben az évben én is kipróbálom. Nagyon sok jót olvastam róla, így kíváncsian várom az végeredményt.
Az orgonaszörpöt azoknak ajánljuk, akik szeretik a friss, üde, nem túl édes ízeket. Ehhez a recepthez feltétlenül frissen gyűjtsük a virágokat, nem jó a szárított. A virágokat teljes nyílásban szedjük, a bimbós virágok még nem elég aromásak, a hervadófélben levők pedig értéktelenek.
Ne az út mellől szedjük, hogy minél kevesebb szennyeződés legyen rajtuk! A virágokat csipdessük le a szárról, és mossuk át alaposan, hogy bogár mentesek legyenek.

Szörpként én egy alapnak fogom használni. Ez azt jelenti, hogy van egy tömény szörpöm, amit valamivel hígítani fogok, így sokkal többet tudok elrakni és tudok játszani az ízével is.

Például egy tejfölös orgonakrém egy kis friss eperrel, eper-orgona fagyival és pirított mandulával a tetején, hogy hangzik? Szerintem lenne helye az étlapon.

Az orgona szörp receptje

Ehhez a recepthez érdemes a legsötétebb árnyalatú lila virágot választani, mert úgy igazán különleges, szép színe lesz a szirupnak.

Hozzávalók

  • 1 liter víz
  • 500 g cukor
  • 1 tk citromsav
  • 15 db orgona virág

 

Elkészítés

Az orgona szörp elkészítése igen egyszerű. A vizet felforraljuk és hozzáadjuk a cukrot. Ezután hagyjuk visszahűlni szobahőmérsékletűre, majd a letépkedett orgonavirágokra öntjük.

Egy napig állni hagyjuk, majd leszűrjük. Végül felforraljuk és hozzá adjuk a citromsavat.

Tiszta (adott esetben csírátlanított) szárazüvegekbe töltjük.

Érdemes kipróbálni!

Dualszky-Kovács Péter séfDualszky-Kovács Péter tanulmányait a Dunaújvárosi Kereskedelmi és Vendéglátóipari iskolában kezdte.
2011-ben fejezte be szakmai gyakorlatát a rácalmási Jankovich Kúria Hotel és Étteremben, azóta külföldön dolgozik a gasztronómia világában.

Jelenleg Svájcban séf.
Több helyen is megfordult az évek során és sikerült sokféle formáját megtanulnia a konyhaművészetnek.
Teljesen a főzés szerelmese.

A 2018-as Bocuse d’or szakácsverseny elődöntőse.
Az elmúlt időben egyre nagyobb hangsúlyt fektet a kifejezetten egészséges ételekre, alapanyagokra.
Világa a fine dining, így alapból különleges ételeket készít, amikbe belevarázsol fermentált dolgokat, kombucha teát vagy éppen az általa szedett gyógynövényeket is.
Így próbálja meg az embereket rávezetni és edukálni az egészséges ételek fontosságára.

Nem csoda, ha az orgona szörp is szerepel repertoárjában.


 

 

A szerző