Barion Pixel

Gyógynövény kvíz. Van egy gyógynövény, mely szereti a napfényes mezőket, a szántók, erdők, árkok szélét. Kis vízigényű, a viszontagságokat jól bíró növény. Fejtsd meg a kvíz feladványunkban, hogy melyikről lehet szó.

A kelta mítoszok szerint az út mentén urára végtelenül hosszan várakozó Freya istennő e növénnyé változott át, s így lett a hűség, a megértés és a barátság együttes szimbóluma.

Felhasználása:

Használhatjuk nyersen vagy pirítva, forrázat, főzet, áztatmány készítéséhez, amelynek keserűségét úgy enyhíthetjük, hogy tejbe keverjük. Frissen fogyasztjuk. Préselt levelét, töretét külsőleg, belsőleg egyaránt alkalmazzuk.

Betegségek kezelése:

Fokozza az étvágyat, az emésztési energiát. Csökkenti a gyulladásokat, hajtja a vizet, megszünteti a hurutokat, és a lerakódásokat. Erőteljes méregtelenítő, hűtő vértisztító és lázcsillapító.

Gyomorerősítő, forrázatának alkalomszerű fogyasztása fokozza a gyomor emésztőnedv-termelését, saverősségét, ugyanakkor mérsékli a gyomorfal nyálkásságát, a gyomor hurutosodását. A sápatag arccal együttjáró gyomorgyengeség, gyomorrontás esetén is javallt. A gyomor fertőzéses megbetegedési ellen aromás gyógynövényekkel együtt előnyösen alkalmazható.

Ízületi panaszok, köszvényes tünetek esetén külsőleg és belsőleg egyaránt javallt.

Az ezerjófűhöz hasonlóan intenzíven tisztítja a lépet és a májat. A máj zsírosodással vagy gyulladással járó betegségeinek (pl. sárgaság) egyik lehetséges, rendszeresen vagy folyamatosan alkalmazható gyógyszere. Az epetermelést, az epe erősségét fokozza, ezért a nehezen emészhető, zsíros táplálékok mellé vagy utólagosan fogyasztva friss növényi levelek vagy a gyökérből készült főzet javasolt.

Csökkenti az idegrendszer terheltségét, mozgékonyabbá, könnyedebbé teszi a tompa, nehézkes idegműködést. Idegerősítő tonikként alkalmazható. Kimozdít a hipochondiából, a képzelt betegség állapotából.

Gyökerének a főzetével eredményesen kezelhetőek a sömörös tünetek. A bőrfelszínen megjelenő gyulladt pattanásokat, illetve a mélyebbről induló mérges pattanásokat, keléseket, az elfertőződött sebeket a növény friss levével, vagy főzetével kívül.belül egyaránt kezelhetjük.

A szemkörnyék ödémás feldagadásának, a szem homályosságának, kivörösödésének, a kötőhártya gyulladásának kezelésére kamillával, esetleg szemvidítófűvel együtt készített forrázata borogatásként alkalmas.

Egyéb felhasználása (kvíz extra segítség !):

Cikóriakávéként főleg reggelenként fogyasszuk, hatását tej hozzáadásával enyhíthetjük, lágyíthatjuk. Az egyik elnevezése is erre a cikória kávépótló funkciójára utal.

Ellenjavallat:

Magas gyomorsav, gyomofekély, túlzott epetermelés, kiszáradás, széltúlsúly, idegi kimerültség esetén kerülendő.

 

 

SZERETNÉL MÉG JÁTSZANI? TOVÁBBI KVÍZEKHEZ KATTINTS IDE!

 

A szerző