A körömvirág kenőcs házilag történő készítése nem olyan bonyolult, mint azt sokan gondolják. E mellett fillérekből kihozható és még hatásosabb is, mint a bolti változata.

Röviden a körömvirágról

A fészkesvirágzatúak (Compositae vagy Asteraceae) családjába tartozó, maximum 60 cm magas, egynyári, gyógy-, dísz- és festőnövény. Szára szögletes, levelei hosszúkásak, lándzsa alakúak, levélnyél nélküliek. Fészekvirágzata végálló, benne a nyelves virágok különböző – sárga, narancssárga – árnyalatúak. Kaszat termésük bibircses, érdes. Gyógy- és ipari növényként is termesztett egyéves kerti növény. A körömvirág színanyagával élelmiszereket, gyógyszereket és italokat festenek.

A körömvirág általános gyógyhatásai

Ősidők óta használt a bőrgyógyászatban hámosító, bőrújraképző tulajdonságai miatt. Elterjedten használatos bőrsérülések és vérzések kezelésében. Vágott sebek, horzsolások és más kisebb sebesülések gyógyítására használatos.

A virágzó hajtásokat és leveleket napégés és kiütések kezelésére is ajánlják. Antiszeptikus, gyulladásgátló hatású.

Belsőleg használva az emésztőrendszer gyulladásai esetén hathatós segítséget nyújt (gyomorhurut, fekélyek, colitis).

Enyhe ösztrogenikus hatása miatt az ivarrendszer sok megbetegedése is jól kezelhető vele. A hasmenés kíméletes elmulasztására is szolgál.

Nehezen gyógyuló sebek, fekélyek, felfekvések kezelésére is alkalmas. Staphylococcusés Trichomonaselleni baktériumölő tulajdonsága révén is ismeretes.

Körömvirág kenőcs házilag ősi recept

Ehhez a recepthez a teljes növényt használjuk.

Mossunk meg 3 evőkanálnyi körömvirágot a teljes növényből és daráljuk le húsdarálón.

Melegítsünk fel 1/2 kg disznózsírt és. Tegyük bele a ledarált körömvirágot a forró zsírba. Rotyogtassuk egy kicsit, keverjük meg, és vegyük le a tűzről. Letakarva hagyjuk állni az anyagot.

Másnap melegítsük fel a masszát, majd szűrjük át egy vászonkendőn, végül töltsük tiszta edényekbe.

Ez a kenőcs nem áll el túl sokáig, ezért tartsuk hűtőszekrényben!

Vegánok, vegák modernizálhatják ezt az ősi receptet úgy, hogy a 1/2 kg disznózsír helyett 1/2 kg kókuszzsírt használnak.


Körömvirág kenőcs házilag – modernizált változat

Ez a körömvirág kenőcs receptúra a legújabb kutatási eredmények felhasználásával készült és némileg bonyolultabb, mint a fenti ősi krém.

Ennek a krémnek az elkészítéséhez soha ne használjunk fémedényt, csak zománcozott bevonattal. A legmegfelelőbbek azonban a porcelán és az üveg edények.

Hozzávalók

  • 5 g méhviasz
  • 20 g lanolin anhidrid (kozmetikai minőség)
  • 50 g kukoricacsíra olaj
  • 40 g desztillált víz
  • 10 g körömvirág tinktúra (alkoholban kioldott apróra vágott és 2 hétig érlelt körömvirág oldat)
  • 1/2 kávéskanál tiszta méz

Elkészítés

Olvasszuk össze a méhviaszt és a lanolint. Adjuk hozzá az olvadékhoz a kukoricacsíra olajat és az egészet melegítsük 60 C-ra. (OLVADÉK)

A desztillált vizet melegítsük 60 C-ra és oldjuk fel benne a mézet. Ehhez az oldalthoz adjuk hozzá a körömvirág tinktúrát és az egészet alaposan keverjük össze. (VIZES OLDAT)

Vegyük le a tűzről az olvadékot és keverjük össze a vizes oldattal lassan, fokozatosan.

Használhatunk konyhai robotgépet a legalacsonyabb fokozaton. Lassan kevergessük a krémet, amíg ki nem hűl, majd töltsük a már előkészített edényekbe.

A szerző


A Naturportal Magazin azért jött létre, hogy az embereket tanítsa, edukálja egy értékesebb, EGÉSZ-ségesebb ÉLET-re.

Jelenleg az ország egyik legnagyobb online természetgyógyászati-gyógynövényes magazinja lettünk.

Támogatóink nélkül nem tehetnénk meg, hogy minden nap friss cikkekkel, tartalommal jelenjünk meg és hogy folyamatosan hozzunk létre újabb és újabb fejlesztéseket (pl. keresőket) a weboldalon.

Minden (a honlap teljes felülete, Podcast műsorok, YouTube csatorna, Spotify csatorna) ingyenesen elérhető a számodra.

Néhány ezer forint támogatás ½ cikk és 1/100 kereső létrehozására elég.

Ha szeretnéd a munkánkat támogatni kattints az alábbi gombra!