Barion Pixel

Mai rohanó világunkban egyre kevesebb idő jut alvásra. A gyógynövények alvászavarra is kiválóak lehetnek. Ez jó hír, hiszen egy erős, gyógyszernek minősülő altatóval még ronthatunk is a helyzeten. Világszerte az emberek mintegy 50 %-a szenved rendszeres alvászavaroktól, és ezek zöme rendszeresen szed receptre kapható nyugtatót, illetve altatót. Magyarországon mintegy 500.000 ember küszködik ezzel a problémával.

Miért veszélyes az álmatlanság?

A kóros alváshiány egy idő után ingerlékenységhez, idegességhez, akár hisztériás rohamokhoz is vezethet. Rosszabbodik a koncentrációs képesség, a reakcióidő meghosszabbodik. A kóros alváshiányra jellemző, hogy a páciens alvásában nincs rendszeresség. Túlnyomó az alváshiány, ám ha egyszer alváshoz jut az illető, akkor egyhuzamban több tíz órát is képes aludni. Ezzel a probléma persze nincsen orvosolva, hiszen a krónikus alváshiányt nem lehet “bepótolni”. Az alvásproblémák tárháza persze ennél sokkal szélesebb spektrumú. A gyakori éjszakai ébredés, a túl korai reggeli ébredés, a felszínes alvás, a túl késői fekvés, a nehéz elalvás mind–mind ebbe a körbe tartoznak.  Törekedjünk a rendszeres alvásra (azaz mindig ugyanabban az időben menjünk aludni és reggel ugyanakkor keljünk fel, még hétvégén is)! És az álomba ringató gyógyszerek helyett ilyenkor is bátran fordulhatunk a gyógynövények erejéhez.

Lássuk a gyógynövények alvászavarra történő alkalmazását (a számozás egyben sorrendiséget is jelent hatékonysági szempontból).

citromfű, orvosi citromű, citromszagú melissza, méhfű, mézfű, kerti méhfű, méregnyomófű, mézontófű, herpesz ellen gyógynövény

Citromfű (Melissa officinalis)

Korábbi cikkünkben már foglalkoztunk a melissza, vagy más néven citromfű herpeszt gyógyító hatásával. Kiválóan alkalmazható azonban az elalvás elősegítésére is. Az altató hatás nagyobbrészt a növényben lévő, terpéneknek nevezett vegyületcsoportnak köszönhető. Ez a vegyületcsoport más növényekben (pl. a borókában, a gyömbérben, a bazsalikomban, és a szegfűszegben) is megtalálható nagyobb mennyiségben, a különbség azonban, hogy egyedül a citromfűben található vegyületkombináció alkalmazható altatóként.

macskagyökér, macskagyökönke, valeriána, orvosi macskagyökér

Macskagyökér (Valeriana officinalis)

A macskagyökeret már régóta használja az emberiség altató, illetve nyugtató szer gyanánt. Valeriánsav tartalma okozza a nyugatót, altató hatást. Tévedés, hogy az iparilag előállított altató tabletták hatóanyagát macskagyökérből vonják ki. Ezek a gyógyszerek teljes egészében kémiai úton készülnek. Más a helyzet persze a természetes hatóanyag tartalmú kapszulákkal. Ezeknél azonban minden esetben fel kell tüntetni, hogy macskagyökér természetes kivonatát tartalmazza.

Óvatosan az “ipari gyógynövény”-ekkel!

Itt hívnám fel ismételten a figyelmet arra, hogy a petricsészében, iparilag készült, agyonreklámozott, magát gyógynövény származékokból előállítottként hirdetett gyógyszerek nem azonosak magával a gyógynövénnyel. A macskagyökér esetében például évekig azt gondolták, hogy a macskagyökér altató hatása csupán 2 összetevőjének, a valepotriátoknak (valtrát) és a bornil-észtereknek köszönhető. Mára a macskagyökérnek újabb altató hatású hatóanyagait (valeranon, keszil-észterek) fedezték fel, és – mint sok más gyógynövény esetében – itt is rájöttek arra, hogy ezek a vegyületek együttesen, a maguk komplexitásában fejtik ki a hatásukat.

Így ez a gyógynövény alvászavarra még kiválóbb, mint korábban gondoltuk.

Erre figyeljünk oda! 1-2 teáskanálnyi szárított macskagyökérből készült tea közvetlenül lefekvés előtt elálmosít (a leghatásosabb, ha fél órával lefekvés előtt vesszük be). Mivel a macskagyökérnek eléggé visszataszító a szaga és az íze, ezért a természetes kivonatos formája könnyebben bevehető. A kivonat esetében 150-300 mg (0,8 % valeriánsav tartalmú) kivonat bevétele javasolt. Akár naponta többször is fogyasztható a hozzászokás veszélye nélkül. A vényre kapható gyógyszerek esetében mindez nem mondható el. Gyakran jelentkezik ún. kóválygás, másnaposság érzés a felébredés után. E mellett mind a válium-tartalmú, mind a diazepam-tartalmú altatók esetében nagy a hozzászokás veszélye.

golgotavirág, passióvirág, granadijja, májusi alma, észak-amerikai golgotavirág, amerikai golgotavirág, májusialma

Golgotavirág

Enyhe nyugtató hatású gyógynövény. A friss, vagy szárított golgotavirágot évszázadok óta sikerrel alkalmazzák idegfeszültség, szorongás és álmatlanság ellen. Hazánkban kevéssé ismert gyógynövény.

levendula szedése

Levendula

Maga a növény, illetve annak nagy tisztaságú illóolaj kivonata segíthet az alvászavarok és az álmatlanság leküzdésében. Az aromaterápiában is ismert alvással kapcsolatos panaszok kezelésére. Érdekesség: a levendulaolaj hatóanyagai a sejtmembránra hatva megszakítják a sejtek egymás közötti kölcsönhatását. Az olaj hatóanyaga gátolja az ingerület terjedését, és ezáltal csökkenti az ingerlékenységet és ezáltal eredményezi az altató hatást. A levendulaolajnak fájdalomcsillapító hatása is van. Vigyázat! Kétféle levendula létezik, angol és a francia. A franciának erősebb a hatása.

mák, étkezési mák, kerti mák, termesztett mák, vinaigrette öntet

Mák

A mákból kivont ópiumot évezredek óta használják altató, illetve nyugtató szerként. Erős fájdalomcsillapító hatása közismert. A világ egyik legrégibb gyógynövénye. Érdekesség: Kabay János magyar gyógyszerész volt az, aki először kivonta az érett máktokból az ún mákalkaloidokat. Ez a módszer terjedt el világszerte. A mákból előállított kábítószerek bármelyikének fogyasztása kizárólag orvosi előírásra ajánlott.

Illatos macskamenta

Miért hívják macskamentának? Mert a macskákat “megrészegíti” (érdekes módon a szintén altató hatású macskagyökér is ugyanilyen hatással van a macskákra). Az emberre nyugtatólag hat, e mellett hipnotikus és altató hatású. Hasonló vegyületeket is tartalmaz, mint a macskagyökér (ún. nepetalakton izomereket). Jobb ízű, mint a macskagyökér teája, mivel az illatos macskamenta a mentafélékkel áll közeli rokonságban. 45 perccel lefekvés előtt kell meginni a teáját a minél jobb alvás érdekében.

kamilla, gyógynövény termesztés, életelixír

Kamilla

Nyugtató hatása évszázadok óta közismert. A népi gyógyászat e megfigyelését végül tudományosan is igazolták, a kamilla ugyanis egy apigenin nevű nyugtató vegyületet tartalmaz. A macskagyökér (macskamenta) és a levendula mögött a leghatásosabb altató szerként tartják számon. Az íze is kellemes.

komló, dohány helyett

Komló

Szintén több ezer éve alkalmazzák, mint nyugtató, szorongást csökkentő szert. Altató hatású vegyülete a metil-butenol, mely a központi idegrendszerre hat. Teája kellemesen kesernyés ízű.

A természet patikájában tehát rengeteg gyógynövény alvászavarra is termett, éljünk velük bátran, de körültekintően!

Szép álmokat kívánunk mindenkinek!

A cikk Dr. James A. Duke gyógynövénykutató botanikus írásai alapján került összeállításra.

A szerző