Barion Pixel
Bodzavirág a buzgóság virága – a hermetikus virágnyelv elvei szerint. Gondolom ezért húz magára tücsköt, bogarat – egy kínszenvedés megszabadítani a drogot mindenféle ártó / ártalmatlan rovartól.

A bodza, a bodzavirág magában hordozza az elpusztíthatatlanságot, kitartást, a semmiből való rehabilitációt / megújulást.
Ez a növény állhatatos, megállíthatatlan, túlvilági erőkkel összekapcsolt.
Nem bánkódom, mert mint a bodza, ha tövig fagy is, gyökérről, a semmiből feléled, új életre kel, s a magasba tör, feledve elmúlt pusztulást, mintha mi se történt volna.

Bodzavirág felhasználása

A bodza kiváló szörp alapanyag.
Én inkább vagyok a kíméletes, hatóanyagokat amennyire lehet, megőrző eljárásokat preferáló, még ha nem teljesen gyógyászati célból fogyasztjuk majd, sőt, a nyári meleg mindennapi frissítője.
Én cukorsziruppal kezdem a szörpöt, azt kézmelegre visszahűtve pakolom meg friss virágzattal, állni hagyom három napot és szűrés után ízesítem aszkorbinsavval, illetve ha kell, tartósítom szalicilsavval.
A nátrium-benzoátról inkább nem nyilatkoznék, mindenki nézzen utána saját magának, mekkora méreg, függetlenül attól, hogy engedélyezve van.
Az így keletkezett bodza szörpből is készítek majd egy adag gumicukrot, a csalános gumicukor kevésbé markáns ízű, viszont a bodza alkalmasabb ilyen célra, mert aromásabb.
A friss virágzat e mellett természetesen bodzalekvár, illetve -kocsonya alapanyag, a legavatottabbak ki szokták rántani egyben cukros-sörös palacsintatésztában, ami nagyon finom kis desszert.
A szárítmánya persze teának, teakeverékekbe kell, de a szárított virág se csak erre jó.

Vegán golyó bodzavirággal

A Naturportal-on megtalálható egy nyers vegán datolya golyó receptje, amit azért lehet bőven variálni.
Nem is feltétlenül kell ragaszkodni a nyers vegán változatához, vagy hogy cukormentes legyen teljesen: én lelkiismeret furdalás nélkül teszek bele egy kanál mézet vagy egy kevés porcukrot, esetleg egy evőkanál édesebb lekvárt, viszont amibe beleforgatom, az nem kókusz, mert ezerszer jobban illik hozzá a szárított bodzavirág – jobban megéri ebbe forgatni.
Íze és illata utánozhatatlan, mindenkinek ajánlom, próbálja ki, garantáltan nem bánja meg.
Sütemények díszítője-illatosítója is lehet: más recepttel is jól működik, pl. szoktam téli tepsis, diós-aszalványos, fahéjas mézeskalács piskóta süti tetejére szórni, ahhoz is isteni.
A Távol-Keleten imádják az osmanthus-os naspolya zselét, vagy bármiből is, főleg citrusokból készült zselét, aminek a tetejébe szórják az osmanthus virágot, vagy egyszerűen beleszórnak párat a még meleg zselébe, az gyönyörű átlátszóra dermed, benne itt-ott az illatos virággal.
Ha nem kívánunk vastagon költekezni, ezt a mutatványt bodzával pont meg lehet tenni, szinte azonos illat élményt ad, mint az osmanthus.
Szóval szárítani mindenképp megéri, sok-sok felhasználási felülete van.

Bodzavirág gyümölcsital

Idén csináltam belőle egy kisebb adag laktofermentált gyümölcsitalt, ami megérésekkor kicsit a pezsgőhöz fog hasonlítani.
Ez az ital támogatja az emésztő traktust és építő hatással van a bélflórára.
Nyáron, kamra-hidegen, különösen jól esik.
Készülhet friss, de szárított virágzatból is, én a következő összetevőket dobáltam még az üvegbe:
  • 10-12 db bodzavirág
  • 1 kisebb csokor menta szárastól
  • 1 kisebb csokor citromfű szárastól
  • 1 nagy marék aszalt meggy
  • 1 db orvosi zsálya virágos hajtás levél nélkül
  • 1 db szeletelt piros alma
  • 3 db jókora szeletelt eper
  • 3 db kisebb citrom leve
  • 3 csipet parajdi kősó
  • fél pohár csalán szörp töményen
  • 4 evőkanál kristálycukor
  • szárított mezei kakukkfű (kb. egy kisebb maréknyi)
  • néhány illatos, kinyílt rószaszirom (nem számoltam)
A recept bárhogyan variálható, csak az ízlés szabhat neki határt, szezonálisan változhat és bőven tartalmazhat ennél extrémebb alapanyagokat is: japánbirset, más aszalványokat, körtét, görögdinnyét, galagonya bogyót, fekete berkenyét, bármit.
Ezt a laktofermentált italt szobahőmérsékleten, de naptól távol kell tartani, és hagyni megerjedni, majd szűrni, még további két napot kipalackozott formában hűtőben tárolni, kóstolni és ha nem jön be, még egy teljes napot érni hagyni továbbra is a hűtőben.

Pezsgő állagú lesz a végére, ha minden rendben zajlik, nem lehet alkoholos, ha nem zajlik minden rendben, akkor megbuggyan. Nem lesz édes, inkább savanykás, gyümölcsös, üde.

bodza

Fermentálás

A fermentálás abszolút királyai az oroszok, akik valahogyan rájöttek, hogyan lehet farkasalmát és nadragulya bogyót úgy fermentálni, hogy az ne legyen többé mérgező, s annak pozitív élettani hatásait megőrizve nagyobb mennyiségben fogyaszthatóak legyenek.
A fermentálás nagyon régi dolog, egyébként indiánok is képesek voltak rá, még egyenlítő-közeli élőhelyeken is. Ami jó, az jó.
Nem csak belsőleg, külsőleg sem utolsó.
A friss virágot általában növényi glicerinbe, annak híján mézbe áztatva arckrémekbe lehet felhasználni, illetve leégés elleni, magas víztartalmú lotion-okba. Idén a glicerinből kifogytam, és még nem jött meg az új adag, szóval akácmézbe áztattam.

Hidegben (szoba hőmérséklettől kicsit hidegebben) kivonatolódik 1-2 hétig, aztán szűrés után felhasználható.

A bodzából kora tavasszal rügyelixírt is készítettem, ez kiváló izzasztó, nagy terhet ró a szívre, de nagy megmérettetésekre remekül felkészít.

Felhasználás előtt lehetőség szerint kérjük ki fitoterapeuta szakértő véleményét.

A szerző