Mi pontosan a zöldség fogalma? A cikk végén kvíz segítségével tesztelheted a tudásodat!
A zöldség kifejezés konyhatechnikai műszó.
Definíciója nem tudományos igényű, nagyrészt önkényes és szubjektív.
Komplexebb megközelítés a zöldségnövény vagy a zöldségféle kifejezés, ami nemcsak a felhasználásra, hanem a termesztésre és a rendszertani sajátosságokra is utalhat, pl. hagymafélék, burgonyafélék stb.
A lágy szárú növények bármelyik részét, ami emberi fogyasztásra alkalmas, zöldségnek nevezhetünk. Kivéve a gabonaféléket, az olajos magvakat, fűszereket és a konyhai értelemben vett gyümölcsöket.
A gombákat is zöldségeknek szokás tekinteni, holott azok teljesen más biológiai kategóriába tartoznak. Valamikor a növények közé sorolták őket, mára a növényektől és az állatoktól is elkülönült tudányos kategóriát alkotnak.
A zöldségek közül némelyiknek a levelét fogyasztjuk (például fejes saláta). Másnak a hajtását (spárga), gyökerét (sárgarépa), virágát (brokkoli), gumóját (fokhagyma) vagy éretlen, húsos termését, magvait (zöldborsó, bab).
A zöldségfélékhez tartoznak olyan növények is, amelyeknek botanikai értelemben vett termését fogyasztjuk. Ilyen az uborka, a tök, az avokádó, a paprika és a paradicsom.
Mivel a zöldség fogalma nem botanikai kifejezés, nincs ellentmondás abban, hogy egy növényi rész botanikailag gyümölcs, de egyébként zöldségnek tekintjük.
Régi könyvekben is találkozhatunk olyan nézetekkel, amelyben a dinnyét zöldségként, a paradicsomot gyümölcsként említik meg.
(Termesztési szempontból mindkét növény zöldségféle.)
Általában a zöldségek inkább sósak vagy erősek, mintsem édes ízűek. Néhány kivétellel, mint a rebarbara, sütőtök, vagy az óceániai kultúrákban elterjedt édes burgonya, a „kumara”.