Barion Pixel

Mi pontosan a zöldség fogalma? A cikk végén kvíz segítségével tesztelheted a tudásodat!

A zöldség kifejezés konyhatechnikai műszó.

Definíciója nem tudományos igényű, nagyrészt önkényes és szubjektív.

Komplexebb megközelítés a zöldségnövény vagy a zöldségféle kifejezés, ami nemcsak a felhasználásra, hanem a termesztésre és a rendszertani sajátosságokra is utalhat, pl. hagymafélék, burgonyafélék stb.

A lágy szárú növények bármelyik részét, ami emberi fogyasztásra alkalmas, zöldségnek nevezhetünk. Kivéve a gabonaféléket, az olajos magvakat, fűszereket és a konyhai értelemben vett gyümölcsöket.

biogomba, gomba leveles tésztában

A gombákat is zöldségeknek szokás tekinteni, holott azok teljesen más biológiai kategóriába tartoznak. Valamikor a növények közé sorolták őket, mára a növényektől és az állatoktól is elkülönült tudányos kategóriát alkotnak.

A zöldségek közül némelyiknek a levelét fogyasztjuk (például fejes saláta). Másnak a hajtását (spárga), gyökerét (sárgarépa), virágát (brokkoli), gumóját (fokhagyma) vagy éretlen, húsos termését, magvait (zöldborsó, bab).

Cucumis sativus L., Cucumis sativa, uborka, természetes arcápolás otthon sült tök érett avokádó cayenne, cayenne bors, csilipaprika, chilipaprika, csili, ördögbors, guineai bors, cayeni bors, cayeni-bors paradicsom

A zöldségfélékhez tartoznak olyan növények is, amelyeknek botanikai értelemben vett termését fogyasztjuk. Ilyen az uborka, a tök, az avokádó, a paprika és a paradicsom.

Mivel a zöldség fogalma nem botanikai kifejezés, nincs ellentmondás abban, hogy egy növényi rész botanikailag gyümölcs, de egyébként zöldségnek tekintjük.

sárgadinnye, sárgadinnye pakolás paradicsom, zöldség fogalma

Régi könyvekben is találkozhatunk olyan nézetekkel, amelyben a dinnyét zöldségként, a paradicsomot gyümölcsként említik meg.

(Termesztési szempontból mindkét növény zöldségféle.)

Általában a zöldségek inkább sósak vagy erősek, mintsem édes ízűek. Néhány kivétellel, mint a rebarbara, sütőtök, vagy az óceániai kultúrákban elterjedt édes burgonya, a „kumara”.

 

 

 

 

 

A szerző