Barion Pixel

A Naturportal Online Magazinon támogatunk mindent, ami környezetbarát és jót tesz a Földnek, a növényeknek és az állatoknak, végső soron tehát nekünk is embereknek. Időről-időre bemutatunk olyan embereket, akik hasonló értékrend mentén mozognak.

A Kicsiházak projekt egy ezer fős településen Nagykónyiban található, Tolna megyében, Tamási járásban.

Környezetbarát szállás, a megálmodója és megvalósítója, Benke Éva a MOME-n végzett vizuális -, és környezetkultúra szakon, textil szakirányban, kézműves.

A 2 kis ház mellett környezetbarát termékek gyártásával és forgalmazásával is foglalkozik.

ház, Benke Éva, környezetbarát, szállás, termékek, öko, környezettudatos

Naturportal: Hogyan jött a Kicsiházak ötlete?

Benke Éva

2014-ben vettük meg az első házikót, ami egy présház volt és kicsi. Mikor először nyitottuk ki az ajtaját, egy hűvös sugallat futott át a házon, olyan volt, mintha felsóhajtott volna. El volt hanyagolva, minden poros és elhasznált volt.

Első dolgunk a kert kitisztítása, a szőlő tőkék pótlása és frissítése volt. Ezt követte a fiatal gyümölcsfák telepítése, majd a következő évben elkezdtük a ház felújítását is. Sok időt töltöttünk itt, szerettünk itt tenni-venni és akkor jött az ötlet, hogy ha mi szeretjük, biztosan vannak mások is, akik szívesen eltöltenének itt néhány napot időnként.

Pacsirta Kicsiház-ra kereszteltük, mert a környéken sok mezei pacsirta van. Őt követte a Poszáta Kicsiház a szomszédságban. A 2 személyes kicsi házak várják vendégeiket.

logó, cégér, Benke Éva, környezetbarát, szállás, termékek, öko, környezettudatos

Naturportal: Miben és hogyan kapcsolódik a Kicsiház a természethez, a környezetbarát, öko tudatos szemléletmódhoz?

Benke Éva

Évente kb. 50-75 db fát ültettünk eddig, ezek gyümölcsfák, de a hasznuk mint tudjuk nem csak ebben nyilvánul meg. Oxigént termelnek, felfogják a port és a hőség ellen is jól védenek. Otthont adnak sok madárnak, ami meg azért jó, mert a kártevőket irtják.

A két ház vízellátását esővízgyűjtéssel oldjuk meg. 4 fázisú tisztító berendezés teszi azt lehetővé, hogy az így begyűjtött víz az emberi bőrrel is érintkezzen, így fürdésre is használjuk. A wc öblítés és a növények öntözése is ebből a vízből valósul meg, nem pedig a drága ivóvizet használjuk ezekre.

táj, mező, domb, fű, erdő, természet, Benke Éva, környezetbarát, szállás, termékek, öko, környezettudatos

Naturportal: Hogyan kerülhet kapcsolatba a természettel az, aki a Kicsiházban megszáll?

Benke Éva

A Kicsiházak benne vannak a természetben. A szőlők és a gyümölcsfák szomszédságában állnak, így ha pár lépést tesz a vendég, már kint is van a zöldben. A Tolnai-dombság lankáin állnak a Kicsiházak, ahol tér, levegő és csend van.

A Pannon-tenger üledékeire a jégkorszak itt hagyta nekünk a lösz talajt, amin a szőlőültetvény és a gyümölcsfák otthonra leltek. A Kicsiház présház szállások ezen a birtokon állnak.

természetes, fa, lépcső, Benke Éva, környezetbarát, szállás, termékek, öko, környezettudatos

Naturportal: Milyen környezetbarát megoldások találhatók a Kicsiházban? Lehet-e azt mondani, hogy a Kicsiház környezetbarát szálláshely?

Benke Éva:

Az esővízgyűjtést már említettem, vagyis nem a drága ivóvizet használjuk például a wc öblítésre sem.

A szemetet szelektíven gyűjtjük és mindkét háznak van egy kerti komposztálója. Ide kerülhetnek a vendégek által termelt zöld hulladékok. Ezt a komposztot visszaadjuk a földnek.

Nincs klíma egyik házban sem, viszont mindkét ház előtt áll egy – egy hatalmas diófa. Ez a klímánk és így a légy is kevesebb.

Nincs mikrohullámú sütő sem.

Ez utóbbi két berendezés nem azért nincs, mert nem tudnánk venni. Azért nincs, mert ide nem kell. A természet ad hűst és a mikro helyett pedig az indukciós lapon lehet ételt melegíteni. Ezeknek a környezetbarát megoldásoknak a hozzánk látogató vendégek mindig úgy megörülnek.

ágy, szoba, Benke Éva, környezetbarát, szállás, termékek, öko, környezettudatos

Naturportal: Hogyan valósul meg a régi anyagok újrahasznosítása a Kicsiházban?

Benke Éva

A házak stílusához nagyon illik az öregfa, így kutattam fel egy olyan asztalost, aki ilyen anyagokból dolgozik. Így került a Pacsirta Kicsiházba az ágy, ami a Keleti-Pályaudvar lebontott tetőgerendáiból készült.

Egy lebontott budapesti Falk Miksa utcai polgári ház tetőgerendái pedig, a Poszáta Kicsiház ágyaiban élnek tovább.

Kutatom a régi paraszti bútorokat, textíliákat is és ha egy-egy passzoló darabra akadok, annak biztosan megtalálom a helyét.

Most például egy több, mint 100 éves házból nagyon szép téglákat sikerült megmenteni, ezek a kóstoló pincékben kapnak új lehetőséget.

szoba, ágy, Benke Éva, környezetbarát, szállás, termékek, öko, környezettudatos

Naturportal: Mit jelent a felfogásodban a slow travel?

Benke Éva

Számomra ez azt jelenti, hogy ahol vagyok, ahova elutazom azt a pillanatot éljem meg. Abból hozzam ki a legtöbbet, amit akkor lehet. Azt is jelenti, hogy adjam át magam a helynek, az illatoknak, az ízeknek, hangoknak és ne csak a “valahova menni” érzés legyen meg.

Hagyjak időt magamra, engedjem meg magamnak, hogy lelassulhassak. Engedjük meg magunknak, hogy csend legyen körülöttünk és bennünk!

porta, ajtó, Benke Éva, környezetbarát, szállás, termékek, öko, környezettudatos

Naturportal: Hogyan valósul meg a Kicsiházban a buddhista tanokhoz is köthető wabi-sabi elmélet? Mit jelent ez pontosan?

Benke Éva

Nagy kedvencem a wabi-sabi, ami Taro Gold buddhista szerző szerint „A tökéletlenség bölcsessége és szépsége”.

Azt a japán világnézetet képviseli, amely az elfogadásban, a mulandóságban és a tökéletlenségben mutatkozik. Ezt az esztétikát néha úgy magyarázzák, mint a szépség, ami tökéletlen, mulandó és hiányos.

A természetben és a mesterséges környezetünkben is vannak hiányos, hibás, érdes, törött formák és felületek. Ezek pont ettől szépek.

A wabi-sabi a tárgyak, a felületek hibáit látja szépnek. Ha valamit javítanak, akkor azt úgy teszik meg, hogy látható legyen a javítás. Régen egy törött kerámiát például arannyal javítottak meg, ami a dísze lett végül.

A Kicsiházakban a fellelt régi bútorok hibáját nem mindig akarom eltüntetni.

A Pacsirta Kicsiház konyhaasztala például a férjem Anyukájának volt a szabászasztala. Látszódnak rajta hogy ollóval vágta az anyagot rajta. Ezt például le lehetett volna csiszolni, és akkor egy tökéletesen sima felületet kapunk, de szerintem ez pont ettől szép, hogy látszik az ember nyoma az asztallapon.

A Poszáta Kicsiháznak  – mikor még présházként élt – egy kétszárnyú robosztus ajtaja volt. Ezt a negyvenes években orosz katonák akarták baltával betörni, ennek meglátszódtak a nyomai, hiányoztak kis darabok belőle. A sérült részeket kijavítottam és az ajtó szárnyak megkapták az eredeti türkiz színt, ami egykor volt az ajtón. A javítások viszont sárgák lettek, így a hiba emlékké vált.

 

KATTINTS IDE A KICSIHÁZAKHOZ ! 

 

Naturportal: Hogyan került az életedbe a BanDan Design? Miben segít ez Neked és másoknak egyaránt?

Benke Éva

A MOME-n végeztem vizuális -, és környezetkultúra szakon, textil szakirányban. A textil sok éve végig kíséri az életem. A BanDan Design most épp a kötött és hurkolt textilekről szól.

A Kicsiház a slow life-ra szavaz, azt képviseli. Ezért ebbe a miliőbe remekül passzol a BanDan Design is, mert minőségi alapanyagokból készít kötött, horgolt kiegészítőket, így a tudatos vásárlást és az egyediségre való törekvés ösztönzi. Ezek a kötött darabok nem tömegcikkek, időnként lassan is készülnek, néha gyorsabban, de mindenképpen a túlfogyasztás ellen vagyunk.

BanDan kozmetikai korong, zero waste, környezetbarát, környezettudatos, arclemosó, fonal, horgolt, Benke Éva

Naturportal: Miért különlegesek a BanDan környezetbarát arctisztító kozmetikai korongok?

Benke Éva

A zero waste mozgalom is nagyon szimpatikus nekem és ezekkel a korongokkal is ezt a mozgalmat szeretném erősíteni. Ezek a kozmetikai korongok 100 % pamutból készülnek. Van olyan fonal, ami recycled, azaz már textilhulladékot újra felhasználva készítettek fonalat, tehát maga a fonal is újrahasznosított. A nagyobb kötött, vagy horgolt darabok elkészülése után sokszor marad egy kevéske fonal. Ezt nem dobom ki, hanem ezek a korongok készülnek el belőle. Szóval maximum 2-3 centi fonal kerül kidobásra.

Igazi kézműves termékek, kézzel készülnek a BanDan Design darabjai. Ezek a korongok szuper jól használhatók arclemosásra, tisztításra és vannak férfiak is, akik már használják.

KATTINTS IDE A KOZMETIKAI KORONGOKHOZ!

kézműves, kézzel kötött, zokni, tutyi, Benke Éva, környezetbarát, szállás, termékek, öko, környezettudatos

Naturportal: Milyen egyéb környezetbarát termékek vannak a BanDan kínálatában? Melyik a személyes kedvenced?

Benke Éva

Személyes kedvenceim a zoknik és tutyik. Imádok zoknit kötni 5 tűvel. Egyszerűen kikapcsol, pihentet. Emellett jó érzés az is, hogy ezek a zoknik, amiket kötök, nem lyukadnak ki pár felvétel után, hanem évekig bírják a strapát.

Persze ehhez az kell, hogy jó fonalakat használok.

Melegek, természetes szálakból készülnek, gyapjúból, hernyóselyemből.

Ezeket a webshopba nem is rakom ki, csak vásárba viszem őket el.

Benke Éva, környezetbarát, szállás, termékek, öko, környezettudatos

Naturportal: Nagyon sokoldalú alkotó vagy? Mit jelent számodra a RedbeeDesign? Foglalkozol még ezzel a tevékenységgel?

Benke Éva

Igen, foglalkozom ezzel. Művészeknek és kézműveseknek, illetve a kultúra bármely területén tevékenykedő embereknek, cégeknek, intézményeknek készítek arculatokat, webdesignt. Ez egy folyamatos alkotó munka, sok agyalással, tervezéssel, kutatómunkával jár. Szabadúszóként sok munkám van, így mellette a Kicsiház és a Kicsiházshop nekem a felüdülés, a kimozdulás a számítógép mellől.

creativ boxok, élmény dbozo, DIY doboz, Benke Éva

Naturportal: Milyen rövid távú és hosszú távú terveid vannak, amikről már most szívesen beszélsz?

Benke Éva

Szeretnék még több fát ültetni a házak köré a kertbe, bár ezt minden évben folyamatosan csináljuk. Terveim között szerepel az új Kicsibox Creative-ok elindítása, amire már megvannak az ötleteim. Így még többen alkothatnak otthon, vagy akár közösségen is ezekből a dobozokból.


 

Benke Éva, környezetbarát, szállás, termékek, öko, környezettudatosBenke Éva vagyok, a Kicsiház bloggere, emellett BanDan Design megálmodója, kötött és horgolt modelleket tervezője, amelyeket tiszta, természetes fonalakból készítek.

Szabadúszó arculattervezőként is dolgozom, művészeknek és kézműveseknek segítek elindítani, felépíteni a cégük arculatát. Korábban terveztem fürdőruhákat, táskákat, a textil mindig jelen van az életemben. A REDBEEdesign egy sikeres vállalkozás, sok-sok ügyfél építi a vállalkozását az általam tervezett arculattal, és ez boldoggá tesz.

Számomra nem telik el nap alkotás nélkül, ez a munkám és hobbim. Ami sokszor nehéz terep, mert az idő egybefolyik, már szét sem választod a kettőt. Megtanítom a nőket, hogyan tudnak zoknit, vagy tutyit kötni. Rajztanárként megmutatom, hogyan fordítsd saját épülésedre a rajzolást és a festést. A Kicsibox Creative-okkal az otthon alkotást adom a kezedbe.

A férjemmel együtt építjük a Kicsiházat. Ez a brand és ebben vannak a kicsi házikók, amelyek falusi szállások, ahol a pároddal, vagy egyedül pihenhetsz. Hozzá tartozik a KicsiházShop is, ahol pedig az ajándékok vásárolhatók.

 

A szerző