Barion Pixel

A fogyás egyszerűen kivitelezhető: bármennyit ehetünk, jól meg kell rágni – viszont nem szabad lenyelni! Félre téve a viccet, van néhány alap szokás, melyek megváltoztatásával Te is sokat tehetsz az ideális testsúlyodért.

Sokan nagyon nehezen szánják rá magukat a fogyásra. Pedig a túlsúlyosság önmagában igen sok egészségügyi probléma forrása lehet: végtag deformitások (kinövések, sarkantyú, lúdtalp), magas vérnyomás, cukorbetegség, keringési és ízületi problémák.

Íme néhány pofonegyszerű recept, melyhez túl sok akaraterő sem kell, csak egy kis racionális meggondolás, és a szokásrendszerünk megváltoztatása.

Lássuk a fogyás egyszerűen kivitelezhető szabályait

 1. Vásárolj teli hassal! A rágcsálnivalók, a kekszek és a többi nyalánkság sokkal csábítóbb üres gyomorra.
 2. Költsünk kevesebbet az élelmiszerekre, vásároljunk kevésbé zsírdús termékeket (a chips adó fizetésére pedig esélyt se adjunk).
 3. Ülj le a terített asztalhoz, ne egyél zacskóból, vagy dobozból! Amikor azt hiszed, hogy épp csak bekapsz pár falatot, jóval többet eszel mint azt gondolnád!
 4. Étkezés közben rágd meg a falatokat, tarts szünetet, tedd le erre az időre az evőeszközt! Minél lassabban eszel, annál hamarabb érzed, hogy már nem vagy éhes.
 5. Minden falatot rágj meg legalább tízszer, hogy igazán érezd az ételek valódi ízét, és hogy tovább tartson az ételek fogyasztása.
 6. Használj jól kenhető feltétet a kenyérre! A lágy feltétet könnyebb vékonyan felkenni a kenyérre, mint a keményebb fajtákat.
 7. Amint befejezted az evést, állj fel az asztaltól!
 8. Ne egyél meg mindent, ami a tányérodon van!
 9. Kerüld a hizlaló ételeket, fogyassz inkább párolt zöldséget és halat!
 10. Ne hagyj ki étkezéseket, mert a következő alkalommal a szükségesnél többet eszel majd!
 11. Társaságban, bulikon ne alkoholt igyál, hanem kalóriaszegény alkoholmentes italokat!
 12. Na tarts otthon, vagy a munkahelyen fölöslegesen csábító élelmiszereket! Szabadulj meg a csokiszeletektől, vagy az otthont díszítő cukorkás dobozoktól!
 13. Tűzz ki elérhető célokat! A hirtelen és drasztikus fogyás amúgy sem jó, csak a duplájára hízhatsz! Ne büntesd magad, ha olykor “vétkezel” – sokkal sikeresebb lesz a fogyókúrád.
 14. Készíts bevásárlólistát! A tervezetthez képest csak eggyel több terméket egyél a kosárba!
 15. Főzz másokkal együtt, így kisebb a nassolás veszélye.
 16. Tarts napirendet az étkezésekben, mindig ugyanakkor egyél!
 17. Tanulj meg nemet mondani, ha étellel kínálnak!
 18. Beszéld meg a családtagokkal/munkatársakkal/barátokkal, hogy vigyázni fogsz magadra, és kérd, hogy ezt tartsák tiszteletben (ne tukmálják az ételt).

+ Ne felejtsünk el.

 1. Fogyni a bevitt energiamennyiség csökkentésével, vagy a bevitt azonos mennyiségű energia elégetésével (sport) lehet.
 2. Az egyoldalú (csak hús zöldséggel, csak káposztaleves stb…) diéták hosszú távon károsak, hívják bármilyen divatos elnevezéssel is.

A szerző