Barion Pixel

Debrecenben hozzák létre az első európai ayurveda oktatás tanszéket. Az erről szóló megállapodást nemrég írták alá a Debreceni Egyetem (DE) és az indiai AYUSH Akadémia vezetői.

Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora az aláírás után tartott sajtótájékoztatón kiemelte. A nyugati orvostudomány nem tud mit kezdeni a krónikus betegségek megelőzésével, rehabilitációjával. Nem tudja a választ arra, hogyan kell megőrizni az egészséget, míg az ötezer éves ajurvéda mindezt tartalmazza.

Milyen gyógyító tudomány az ajurvéda?

Az ajurvéda olyan komplex terület, amely magában foglalja az élelmiszer- és a gyógyszertudományt, a filozófiát, a természettudományi kutatásokat, a masszázst és a mozgásfejlesztést is. A Debreceni Egyetem fogékony az ázsiai orvostudományok iránt, és támogatja, hogy ezt a hatékony orvosi gyakorlatot Magyarországon is el lehessen sajátítani – jelezte a rektor. Hozzátette: az együttműködésnek része, hogy az ajurvédikus képzést beépítsék a DE graduális képzésébe az indiai kormány és az AYUSH Akadémia támogatásával.

Mivel fog foglalkozni az ayurveda oktatás céljára létrehozott intézmény?

Malay Mishra, India budapesti nagykövete a megállapodás aláírása után elmondta. Debrecenben hozzák létre Európa első ayurveda oktatás központját. Ez a központ a helyi vállalkozásokkal összefogva reményeik szerint termékek előállítására és az európai piac elérésére is lehetőséget teremt majd.

Az ősi tudást a Debreceni Egyetemre egy 35 éves tapasztalattal rendelkező indiai szakember hozza el, aki a farmakológiai és farmakoterápiás intézet munkájába kapcsolódik be. E mellett közreműködik a tananyag fejlesztésében is – közölte a nagykövet. Azt mondta, azért döntöttek Debrecen mellett, mert a város gyógyszergyártási központként működik, ahol minden szükséges tudás rendelkezésre áll.

Nilanjan Sanyal, az AYUSH Akadémia elnöke hozzátette: az elöregedő társadalomban új betegségek jelennek meg, amelyek gyógyításában nem feltétlenül hatékonyak a meglévő módszerek. Ezért a nyugati orvoslás és az ajurvédikus tanok együttes használata az egész társadalom javára válik.

Szilvássy Zoltán rektor szerint az ayurveda oktatás csak az együttműködés első lépcsőfoka. A közös tudományos és orvosi kutatások eredményeit ajurvéda intézetben és akár ajurvéda kórházban is szeretnék kamatoztatni a jövőben.

 

KATTINTS IDE AZ AYURVÉDIKUS SEGÍTŐKHÖZ!

 

 

Forrás: MTI

Kép forrása: Wellcome Library, London

A szerző