A biodiverzitás csökkenése sajnos nemcsak az állatokat, hanem a növényeket is érinti. A világ legfontosabb terményeinek több mint 70 vadon élő változatát is kihalás fenyegeti.

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) marseille-i kongresszusán bemutatott tanulmány szerint a világ legfontosabb terményeinek – köztük a burgonyának, az avokádónak vagy a vaníliának – több mint 70 vadon élő rokonát a kihalás fenyegeti.

burgonya, zöldség, vega, erőszakmentesség

Miért fontosak a haszonnövényeink vadon élő változatai a biodiverzitás szempontjából?

Az eredeti ősi növények kihalásával sajnos nagyon fontos genetikai forrásai szűnnek meg az emberiségnek. Ennek eredményeképpen megfosztja magát az emberiség a klímaváltozásnak, a betegségeknek és a rovaroknak jobban ellenálló növények termesztésétől. Akár a nagyobb terméshozamok elérésétől is.

A kihalás szélén álló növények Mexikóban, Guatemalában, Salvadorban és Hondurasban élnek és fontos genetikai forrást jelentenek.

A tanulmány a “Plants, People, Planet” című folyóiratban jelent meg.

A tanulmányban a szakemberek 224 olyan növényt vizsgáltak, amelyek szoros rokonságban állnak a kukoricával, a paradicsommal, a babbal, a tökkel, a chilipaprikával, a vaníliával, az avokádóval vagy a gyapottal.

Ezek jó nagy része gyógyászati célokra is használható, azaz gyógynövény.

kukorica bajusz

Mit állapított meg a tanulmány?

Azt találták, hogy ezen vadon élő fajok 35 százaléka a kihalás szélén áll. Élőhelyüket emberi használatra alakították át, amely párosul a hagyományos mezőgazdasági rendszerek gépesítésével, a növényvédőszerek, gyomirtók széles körű használatával.

Veszélyt jelent számukra továbbá az invazív fajok megjelenése élőhelyükön. Ezen kívül a rovarok, a génmódosított növények általi szennyeződés, túlzott begyűjtésük és a fakitermelés is veszélyt hordoz magában.

A kihalással leginkább veszélyeztetett vadon élő fajok között van a vanília (vanillia) mind a nyolc faja és a gyapot (gossypium) nemzetség fajainak 92 százaléka.

érett avokádó

Az avokádófajok (persea) 60 százaléka a veszélyeztetettek között van, csakúgy mint a kukorica két nemzetségéhez (zea és tripsacum) tartozó fajok 44 és 33 százaléka.

A babfajok 31 százaléka, a négy chiliparika faj egyike, a burgonyafajok 23 százaléka és a tökfajok 9 százaléka szintén a kihalás szélén áll.

A vadon élő fajok haszna és kihalásuk veszélyei

A tanulmányban vizsgált fajok közül legalább 16-ot arra használnak, hogy olyan növényeket termesszenek, amelyek ellenállóbbak a klímaváltozásnak, a szélsőséges időjárásnak és más veszélyeknek.

“Ezen felfedezéseknek kritikus horderejük van az élet fenntartására és az élelmiszerbiztonságra. Létfontosságú, hogy a fajmegőrző programok és a mezőgazdasági ágazat együttműködjön a közép-amerikai termények vadon élő rokonainak megmentésében. Miközben támogatják a vidéki gazdaságokat és megélhetésüket”

– mondta Bárbara Goettsch, az IUCN egyik szakértői csoportjának társelnöke, a szervezet és hét partnere közös tanulmányának vezető szerzője.

“Meg kell védeni ezeket a fajokat élőhelyükön egy fenntartható és sokszínű mezőgazdasági termeléssel. Ugyanakkor a termények vadon élő rokonait meg kell őrizni a növényi génbankokban is.”

Napjaink gyorsan változó világában a genetikai sokszínűség létfontosságú annak érdekében, hogy terményeinket ellenállóvá tegyük a klímaváltozásnak. Szükség van a biológiai sokszínűségre, hogy biztosítsuk az élet fenntartását és az élelmiszerbiztonságot a világ növekvő lakossága számára” -hangoztatta Bruno Oberle, az IUCN vezérigazgatója.

 

Mind a 224 vadon élő növényfaj felkerült az IUCN vörös listájára.

IDE KATTINTVA ÉRHETŐ EL A VÖRÖS LISTA ANGOLUL

A szerző