Barion Pixel

Az aranyér kezelése egy kényes és érzékeny terület, mivel erről az egészségügyi problémáról nem szívesen beszélünk.

Pedig az amerikai lakosság közel egyharmadát, a britek közel negyedét érinti. A statisztika szerint Magyarországon is közel minden negyedik embert érinti, azaz jóval gyakoribb, mint azt gondolnánk. Ez a kellemetlen betegség egyrészt megelőzhető, másrészt pedig kezelhető természetes szerekkel. Lássuk, hogy milyen módon.

Az aranyeret a végbélnyílás tájékának kitágult vénái okozzák. E vénák feladata az oxigénben szegény vér visszaszállítása a szívbe. Székeléskor ezek a vénák kitágulnak, majd újból összehúzódnak. Az erőltetett székelés – mely a székrekedés gyakori velejárója – akadályozhatja ezeknek a vénáknak a rendes működését. Duzzadtságuk állandósulhat, mely fájdalommal és viszketéssel járhat. Ráadásul a végbélnyíláson lévő véna az erőlködéstől megrepedhet, és vérzést okozhat.

Ez különösen a várandós nők esetében okoz gondot, mivel a várandósság időszakában a fejlődő magzat a medence valamennyi visszerére nyomást gyakorol.

Életmódbeli javallatok

Az aranyér gyógyításának a megelőzés a legjobb módja, ezt pedig a leginkább a székrekedés elkerülésével érhetjük el. A rendszeres székelés alapfeltétele a rostban gazdag táplálkozás – sok gyümölcs- és zöldségféle – valamint a bőséges mennyiségű, nem alkoholos folyadék fogyasztása. Aki naponta rendszeres megeszik ötféle rostos gyümölcsöt és ötféle rostos zöldséget, nem fog székrekedéssel küszködni. Más szóval a megelőzést szolgáló sárgarépa, alma – és természetesen szilva – felér bármennyi, később beszedendő varjútövissel, útifűmaghéjjal és aszalt szilvával. A már kialakult székrekedés esetében a legjobb gyógymódot ITT TALÁLHATOD (várandósok és kisgyermekek is bátran fogyaszthatják, sőt akár csecsemők is a hozzátáplálástól függően): Aszalt szilva dicshimnusza (aszalt szilva helyett alkalmazhatsz éh gyomorra egy evőkanál szilvalekvárt  – ennél semmi sem jobb és kíméletesebb hashajtó).

A másik kezelési lehetőség a belső síkosító szerek alkalmazása, mely jelesül természetes olajakat jelent. Ez lehet extra szűz olívaolaj, dióolaj, lenolaj, tökmagolaj, vagy más – minél kíméletesebb eljárással készített – lehetőleg nyersen/hidegen sajtolt olaj. Az adagolás azonban itt is fontos, ezt is lehetőleg éh gyomorra, vagy étkezések előtt szükséges bevenni 1 teáskanállal. Figyelem! A hashajtó jellegű természetes szer (pl. szilvalekvár) és az olaj együttes alkalmazása nem javasolt, mert túlzottan purgáló (hashajtó) hatású lehet! Felváltva alkalmazzuk!

Életmódbeli javallatok: Kerülje az ülőmunkát ha lehet, mozogjon minél többet! A wc-n ülve ne erőlködjön, próbáljon lazítani! Ne üljön túl sokáig a wc-n!

Gyógynövények és gyógynövény készítmények

Bolhaútimagfű (Plantago ovata)

Székrekedés ellen javasolt. Úgy fejti ki a hatását, hogy megszívja magát vízzel, és a belekben megduzzad. Ezért ha bolhaútifű-magot szed, akkor sok folyadékot fogyasszon, naponta legalább 8 pohár vizet!

Fekete nadálytő (Symphytum officinale)

Magát a növényt, vagy hidegen sajtolt olajjal kevert növényi port kell a kezelendő felületre tenni (külsőleg). Sebgyógyulásra, a viszkető érzés megszüntetésére használható a benne található allantoin (sebgyógyító vegyület) révén. Nem kell lemosni, a következő zuhanyozáskor eltűnik.

Útifű (pl. lándzsás útifű) (Plantago fajok)

Ez a növény is allantoint tartalmaz. A növényből, vagy a porából kenőcs készíthető, vagy a patikában (bioboltban) készen vásárolható. A kenőcs elkészítése: 1 dl disznózsírt melegíts addig, míg felolvad, ebbe tedd a növényt apró darabokra vágva, esetleg a növény porát. Hagyd egy napig állni, majd ismét melegítsd olvadásig és szűrd le. Egyén növényi zsiradékokkal is készíthető (pl. kókuszzsír).

Varázsmogyoró (Hamamelis virginiana)

A varázsmogyoró azoknak a kereskedelemben is kapható gyógyszertári készítményeknek a hatóanyaga, melyeket gyakran ajánlanak aranyér ellen. Nyugtató, hűsítő hatású összehúzószer, segít a fájdalmak és a viszketés enyhítésében.

Aloe (Aloe vera)

Mivel az aloé hashajtó hatású belsőleg fogyasztva, ezért aranyér esetén javasolt a fogyasztása. A legtöbb bioboltban kapható. Ne próbálja meg házilagosan kipréselni! A levél belső része erős hashajtó, és a folyadék kisajtolása is gondot okozhat!). Az aloé eredményesen alkalmazható külsőleg is a viszkető, égető érzés megszüntetésére és a sebgyógyulásra. Hosszú távú, évekig tartó fogyasztása semmiképpen sem javasolható a hashajtó hatása miatt!

Számos gyógynövényt alkalmasnak tartanak még az aranyér kezelésére(ha naturportal-on fent a keresőbe beírod, hogy “aranyér”, számos találatot fogsz találni), de mind közül a fent felsoroltak a leghatásosabbak.

Intim torna

A vizelet-visszatartási problémákhoz hasonlóan az aranyér kezelésében is az egyik legfontosabb a megelőzés, melynek egyik legfontosabb eleme az ülő munka felváltása a mozgással, és célzottan az altesti (vizelést és székelést szolgáló), illetve az ülő izmok megerősítése. Ennek az egyik lehetséges módja az ún. intim torna, mely ezen izomcsoportokra is kitűnően hat.

Lelki háttér

Jacqes Martel szerint a fájdalmas aranyér: stresszt jelez, a vérző aranyér az életöröm elvesztését. Az a lelki folyamat húzódik meg mögötte, hogy erőltetek valamit, amit ki szeretnék adni magamból (lelki értelemben), ugyanakkor vissza is akarom tartani. Az elutasítás és az érzelem visszatartása között konfliktus alakul ki. Például olyan személyeknél akik úgy érzik, hogy szüleik becsapják őket (érzelmileg nem fogadják el őket olyannak amilyenek – nem fogadják el a tulajdonságaikat, társukat, életkörülményeiket, képességeiket stb…), ugyanakkor azt akarják, hogy velük maradjanak és így visszatartják őket. Az aranyérnek azonban más okai is lehetnek. Erős bűntudat, vagy egy régi, rosszul kifejezett, vagy elfojtott feszültség, amelyet inkább megtartok magamnak. Bizonyára stresszt élek meg, egy olyan nyomást, amellyel kapcsolatban bűnösnek érzem magam. Nehezen engedek el embereket, nehezen bízom másokban, úgy érzem, hogy a kötelességeimet teljesíteni kell, akkor is, ha nem okoz semmilyen öröm érzetet, nem juttatom kifejezésre a saját igényeimet. Egyedül kell cipelnem valamely terhet, mert gőgből nem kérek segítséget.

A várandósság kapcsán a székrekedés és az aranyér Jacqes Martel szerint az elengedéstől való félelmeimre világít rá. Tudat alatt világos, hogy gyökeresen meg fog változni az életem, de nem merem magam szembesíteni vele. Nem szeretném a régi életemet elengedni, szeretnék mindent úgy hagyni, ahogy van, bár tudom, hogy ez nem lehetséges.

Amikor megtalálom bajom lelki okát, tudatosítanom kell magamban, szeretettel el kell fogadnom és fel kell oldanom a konfliktust. El kell fogadnom a kialakult helyzetet szeretettel. A gondolataimat és cselekedeteimet irányítsa a szeretet!

A szerző