Gondoltál már valaha gyógynövényként a céklára? Pedig a szinte egész évben könnyen hozzáférhető vörös színű zöldségféle jótékony hatással van szinte egész szervezetünkre. Minden okunk megvan rá, hogy több céklát együnk. Olvasd el a cékla fogyasztása cikkünket.
Ha nem tartozik a kedvenceid közé ez a kissé földízű, ám édeskés gyökérzöldség, olvasd el az egészségre gyakorolt hatásait, és gondold át még egyszer a dolgot. Tippeket is találsz, hogy miként illesztheted be minél változatosabban az étrendedbe, biztosan találsz kedvedre való ötletet.
1. Jót tesz a májnak
A céklában található vas, kalcium, cink, réz, B-vitaminok, antioxidánsok jótékony hatásúak a májra. A benne található betain segíti a máj méregtelenítő munkáját, rostjai pedig segítenek a méreganyagok testből történő eltávolításában. A betain egyébként a cékláról kapta a nevét, pontosabban a cékla (Beta vulgaris) latin nevéből ered.
Hígabbá teszi az epét, így könnyíti az epe elfolyását, ami szintén csökkenti a máj terhelését.
Egy lengyel állatkísérlet szerint megvédi a májat a szabadgyökök által okozott károsodásoktól.
2. Segít csökkenteni a vérnyomást, védi a szívet
A Newcatle Egyetem által közzétett tanulmány szerint a céklalében található szervetlen nitrát hozzájárul a vérnyomás csökkentéséhez.
A nitrát ugyanis a szervezetünkben nitrogén-oxiddá alakul, amely értágító hatású. Szintén a nitrátoknak és azok értágító hatásának köszönhető, hogy csökkenti a szívbetegségek és a stroke kockázatát.
A céklalé továbbá csökkenti az infarktus méretét, és javítja a szívműködést a szívizom elégtelen vérellátása esetén is.
Javítja az oxigénszállítást, és segít megelőzni az időskori szívelégtelenséget.
3. Energiával tölti fel a szervezetet
A cékla kiváló sportolás előtti táplálék akár sütve, akár lé formájában. Úgy tűnik, hogy a cékla nitrátjai jótékony hatással vannak a keringésre, a sejtekre is. Sportolókon figyelték meg, hogy hatékonyabbá teszi az izommunkát, javítja az állóképességet, a sejten belüli anyagcserefolyamatokat, ezáltal lehetővé teszi, hogy jobb eredményeket érjenek el a versenyeken, ráadásul doppingvétség veszélye nélkül.
Mindemellett a cékla csökkenti az izmok oxigénfelhasználását, miközben fokozza a vér oxigénszállító képességét, és javítja a végtagokban a keringést.
4. Gyulladáscsökkentő
Talán az egyik lehatásosabb gyulladáscsökkentő élelmiszer a cékla. Különösen lé formájában tűnik hatékonynak.
5. Segít kontrollálni a vércukorszintet
A magas rosttartalmú élelmiszerek általában véve is hatékonyak a vércukorszint csökkentésében, így a cékla is. Ez főként a diétával még karban tartható cukorbetegség esetén jó hír.
Ezen túlmenően a cékla segít csökkenteni az étkezés után jelentkező vércukorszint-emelkedés mértékét.
6. Jótékony hatású az emésztésre, és segíti a fogyást
A növényi rostok általában véve is jótékony hatásúak az emésztésre, elősegítik az emésztőrendszer egészséges működését, segítik a méreganyagok távozását, mely a beleknek is kedvező. A rostdús táplálkozás mellett fontos a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel, így javul a bélmozgás, és elkerülhető a székrekedés, ami kívánatos a belek egészsége szempontjából.
A vércukorszintre gyakorolt kedvező hatása segíti az éhségrohamok elkerülését. Egyes kutatások szerint nemcsak a rostokban gazdag zöldség, hanem maga a céklalé fogyasztása is hatékony segítség a súlycsökkenés elérésében. Ráadásul a cékla édeskés íze segíthet csökkenteni az édesség utáni vágyat.
7. A cékla fogyasztása segít vérszegénység esetén
A vashiány vérszegénységet okoz. Köztudott, hogy a növényekből a vas kevésbé szívódik fel, és általában jobb vasforrásnak bizonyulnak az állati eredetű élelmiszerek. A cékla esetén a vasfelszívódás mégis jobb eredményeket mutat, mint más zöldségféléknél.
A céklában található folsav szintén segít a vérszegénység elleni küzdelemben, és jó tudni, hogy a vasban szintén gazdag levelek is ehetőek.
8. Segíthet a daganatos betegségek megelőzésében
Egy francia tanulmány szerint csökkenti a rákos sejtek szaporodását, illetve elősegíti pusztulásukat.
Főként az emlő- és a prosztatarák, valamint a tüdő- és bőrrák megelőzésében lehet kedvező hatású.
9. Gazdag antioxidánsokban
A cékla gyönyörű színe máris árulkodik az antioxidánsok jelenlétéről, hiszen a növényi színanyagok mind-mind ebbe a csoportba tartoznak.
Az antioxidánsok segítenek az úgynevezett szabadgyökök semlegesítésében, az úgynevezett oxidatív stressz kiküszöbölésében. A szabadgyököket legtöbbször a daganatos betegségek kialakulásához kötjük, de az oxidatív stressz okozhat gyulladásokat, szív- érrendszeri problémákat és más súlyos elváltozásokat is.
Ugyanezen antioxidánsok segítenek a bőr fiatalságának megőrzésében is (anti-aging hatás).
10. A cékla fogyasztása segít megelőzni a csontritkulást
Egy japán tanulmány szerint a céklában lévő nitrát, ami nitrogén-oxiddá alakul szervezetünkben, segít megelőzni a csontritkulást.
Egy másik tanulmány a benne lévő kovasavnak és kalciumnak, míg egy következő tanulmány a betainnak tulajdonítja ugyanezt a hatást.
A lényeg mégis az, hogy több tanulmány is abba az irányba mutat, hogy a cékla hatékony élelmiszer csontjaink védelmében.
Így illeszthetjük be könnyedén étrendünkbe a céklát
Nyersen önmagában csak a legelszántabbak ropogtatják. Ugyanakkor lereszelve és kevés almaecettel, hidegen sajtolt növényi olajjal, sóval, őrölt köménnyel ízesítve finom salátát készíthetünk belőle. Vegyes friss kevert salátákhoz is adhatjuk (a levelét is).
Smoothie-ba is kerülhet, vagy lassúprés, esetleg gyümölcscentrifuga segítségével kinyerhetjük a levét. Mindegyik esetben nagyon finom és egészséges a cékla, a sárgarépa és az alma kombinációja.
Köretként kínálhatjuk, ha sütőben vagy serpenyőben megsütjük, illetve az unalmas krumplipüré helyett feldobhatjuk az ételeinket céklapürével is.
A levesek szerelmeseinek kötelező kipróbálni a lengyel, orosz és ukrán konyha alapdarabját, a borscsot.
Nem utolsó sorban pedig készülhet belőle chips, ami izgalmas és egészséges rágcsálnivaló, ráadásul finom is.
Érdekességek a cékláról
A cékla értékes színanyaga mellett sok élelmi rostot is tartalmaz, valamint a vitaminok és ásványi anyagok széles tárházát vonultatja fel, melyek közül kiemelkedik a C-vitamin (frissen fogyasztva), a nátrium, kálium, kalcium, magnézium.
És egy kedves érdekesség a végére. A hiedelem szerint, ha egy nő és egy férfi ugyanabból a céklából esznek, szerelembe esnek egymás iránt.