Barion Pixel

A bio termékek előnyei;  hogy a bio zöldség és gyümölcs fogyasztása jó nekünk, és jó a Földnek is, már-már közhelynek számítanak. Való igaz, hogy biztonságos és egészséges a fogyasztásuk, és általa a környezetvédelemért is tehetünk valamit.

Lássuk 6 pontba szedve, hogy melyek a bio termékek előnyei:

1. Egészségesebb élet, mivel csökken az allergia és a betegségek veszélye

Az organikus élelem termelése során nem használnak műtrágyát és kémiai növényvédő szereket. Ezért ezek az élelmiszerek nem tartalmazzák ezeknek az erős kémiai anyagoknak a nyomait, így ezek nem lehetnek hatással az emberi szervezetre. Ez különösen fontos a magzatok, a gyermekek, a várandósok, vagy olyan személyek számára, akik érzékeny immunrendszerrel, vagy emésztőrendszerrel rendelkeznek.

2. Táplálóbb ételek

A biogazdálkodás különféle módszerei, például a talaj természetes kezelése, a növények társítása, az élővilág “használata” a természetes rovarmentesítésben olyan zöldségeket és gyümölcsöket eredményez, melyek akár 50 %-kal több vitamint, ásványi anyagot és más tápanyagot tartalmaznak, mint a hagyományos termesztésből származó társaik.

3. Jobb íz és minőség

Sokan gondolják úgy, hogy mivel a biogazdálkodást jellemzően kisebb, közeli farmokon állítják elő, így kiegyensúlyozottabb táplálékot jelentenek és az az odafigyelés, ami a gazdálkodást jellemzi, egészségesebb és szebb növényeket eredményez.

4. Védd a környezetet!

Mivel káros kémiai anyagokat nem használnak az organikus növénytermesztésben, ezért minimális a talaj-, levegő- és vízszennyezés, így egy biztonságosabb környezetet hagyhatunk hátra az utókornak.

5. Jó az állatoknak

Az állatok megfelelő körülmények között tartása a biogazdálkodásnak – így a bio tej, bio hús, bio baromfi és bio hal előállításnak – fontos eleme (ún. “boldog állat” koncepció). Amennyiben állati eredetű bio élelmiszert fogyasztunk, biztosak lehetünk benne, hogy olyan állattól származik, amely nem egy szűk ketrecben töltötte le az életét.

6.  Genetikailag nem módosított

Ha bio élelmiszert választasz, azzal automatikusan kizárod a genetikailag módosított élelmiszerek elfogyasztását. A kutatások gyerekcipőben járnak és igen ellentmondásosak a genetikailag módosított élelmiszereknek az emberi testre gyakorolt hatásában.

Végezetül a bio termesztés hiányosságairól:

1.   Drága: néha akár kétszer, vagy háromszor is drágább, mint a hagyományos élelmiszerek. Megoldás: saját kertben termesztés, megbízható ismerőstől vásárlás.
2.   A biogazdálkodás nem eléggé extenzív és produktív ahhoz, hogy széles néptömegeket ellásson élelemmel.
3.   Néhány áruházban nem fogy olyan sok bio áru, hogy mindig frisset vehessünk belőle. Megoldás: mindig nézzük meg a lejárati dátumot.

A szerző