Barion Pixel

Az ÖMKi (Ökológiai Mezőgazdasági Kutató Intézet) a legnagyobb hazai bio gazdálkodás fejlesztésével és kutatásával foglalkozó szervezet. 

A legújabb kutatásaik középpontjában a virágzó sorközök állnak. Mit jelent ez?

talajtakaró virágok, rét

Virágzó sorközök szőlőben és gyümölcsösben

  • Miért fontos, hogy minél több hasznos élő szervezetet vonzzunk a monokultúrás termesztési területekre?
  • Hogyan tudjuk fokozni ezeknek a területeknek a biodiverzitását?
  • Milyen hatással van a sorközökbe vetett fajgazdag növényzetnek a talajra, valamint a termésre?
  • Milyen fajokból álló magkeverékek bizonyulnak a leghatékonyabbnak?

 

Ezekre a kérdésekre keresik az ÖMKi munkatársai a válaszokat az alábbi kísérleteinkben.

Bár a művelhető területek csak körülbelül 3 %-án folytatnak gyümölcs-, illetve szőlőtermesztést, ezek rendszerint egy-egy régióra koncentrálódnak, így már jelentős hatással vannak az adott környezetre.

Nem ritka, hogy így fajszegény kultúrsivatagok alakulnak ki.

Ha ezen ültetvényekben – a mezőgazdasági termelést továbbra is előtérbe helyezve – másodlagos élőhelyeket hozunk létre, akkor ezeknek biodiverzitás-megőrző szerepe is lehet. Ezt első sorban sorköztakarással, védősávok létrehozásával vagy mezsgyék helyreállításával valósíthatjuk meg. Így ezek a területek önmagukban is értékes és hasznos flórának és faunának adhatnak otthont. Összekötve az addig széttagolt élőhelyfoltokat, zöldfolyosókként is funkcionálhatnak, így hozzájárulnak a környező élővilág egyensúlyának visszaállításához.

alma, gyümölcs, egészség, egészséges

Miglécz Tamás, az ÖMKi projektvezető kutatója szőlő- és gyümölcs sorköz-gyepesítési kísérleteket vezeti. Az egyik ilyen kísérlet a LIFE VineAdapt projekt keretében zajlik, aminek legfőbb célja, hogy honos fajokkal növeljék a szőlőültetvények biodiverzitását, hogy ezáltal az ültetvényekbe minél több ökoszisztéma-szolgáltatást telepítsenek vissza.

Kísérletek a bio gazdálkodás fajgazdagságának megőrzésére

Összesen hat helyszínen, három éven keresztül végeznek olyan vizsgálatokat, melyekkel egyes ökoszisztéma-szolgáltatások meglétét monitorozzák. Felmérik a növények megtelepedésének eredményességét, a vadméhek egyedszámát és egyes ragadozó szervezetek mennyiségét.

A változatos virágos fajokból álló keverékek csábító élőhelyet biztosítanak a hasznos szervezetek számára. Számos ragadozó szervezet lehet hasznos a szőlőművelés számára (pl. ragadozóatkák, pókok, katicabogarak) azzal, hogy segítenek kordában tartani egyes szőlőkárosítókat.

A kísérletben egyrészt a hat éves kutatás eredményeként megszületett ÖMKi Élő Sorköz magkeveréket tesztelték, illetve ezt a keveréket felhasználva, további 13 virágos növényfaj hozzáadásával egy másik, több virágos fajból álló keveréket is teszteltek. Minél változatosabb keveréket állítunk össze, annál többféle hasznos élő szervezetet tudunk bevonzani a területre. A gazdaságosság érdekében a kísérleti évek során kiválasztják majd a legeredményesebben megtelepedő fajokat, amik aztán bekerülhetnek majd egy új magkeverékbe.

A kísérleti helyszíneken évente többször végeznek növényorvosi és talajvizsgálatokat.  Felmérik a sorköztakaró mellett felmerülő leggyakoribb szőlőbetegségeket és -károsítókat, vizsgálják a talajnedvességet és -átjárhatóságot, hogy felmérjék a sorköz-takarónövényzet talajlazító hatását.

Ebben a kutatási projektben a magkeverék tesztelését kiterjesztették gyümölcskultúrákra is. Második éve fogják vizsgálni gyümölcsösökben (három almásban) három magkeverék teljesítményét. Első évben a növények megtelepedését, a talaj nedvességét és áthatolhatóságát, továbbá a termés mennyiségét és minőségét vizsgálták. Idén a LIFE VineAdapt kísérlethez hasonlóan kiterjesztik a kísérletet a hasznos szervezetek felmérésére is.

Az MNVH fajgazdag sorköz-gyepesítési kísérleteiről itt olvashattok bővebben.

A LIFE VineAdapt projektről részletes információkat ide kattintva értek el.

A szerző