Barion Pixel

Stressz kezelés – negatív és pozitív helyzetekben nem mindig egyszerű folyamat.

Félelmeink nem ismernek határt, pláne ami a jövőnket illeti…

Érzelmeink, a mindennapok, és a stressz kezelés

Érzelmeink kezelése mindennapos kérdés, legyen szó pozitív vagy negatív helyzetekről, fontos hogy foglalkozzunk velük, mert képesek a mély lelki fájdalmak mellett fizikai tüneteket is előidézni.

Mire gondolok? Biztosan tapasztaltál már magadon hasonlókat: erősebb szívverés, izzadás a tenyereken is, reszketés, szédülés, álmatlanság. Esetleg hányinger és egyéb más tünetek.

A háttérben a legtöbbször, ha szervi elváltozás nincs, a kiváltó ok a stressz.

Az elmúlt 2 év bőven okozott negatív helyzeteket. Az elmúlt pár hét pedig a tavaszra remélt megnyugvás és fellélegzés helyett újabb, akár mélyebb félelmeket hozott.

A pozitív stressz közé tartozik pl.: a randi előtti izgatottság vagy egy előadáson való fellépés, bármi ide tartozhat amit ugyan félelmekkel kevert érzelmekkel, de örömmel várunk.

illóolaj, illóolajok, aromaterápia, illóolajok használata

Illóolajok, a stressz, és a stressz kezelés

A minőségi illóolajok képesek átjutni a vér-agy gáton, ezzel bejutnak a tudatalattinkba, azaz az agyunk olyan rétegeibe, amit általában meditáció, esetleg hipnotizáció útján tudnánk elérni.

Az illatok rendszeres használatával kezelni tudjuk érzelmeinket. Meg tudjuk tanítani az agyunkat, hogy jobban reagáljon és minél kevesebb fizikai tünetet produkáljunk. Képesek legyünk megőrizni belső egyensúlyunkat, így megadva magunknak a lehetőséget a boldog életre.

Lényegében a reziliencia az a képesség, amit fejlesztenünk kell magunkban. Ennek megvalósításához és ehhez a legjobb társaink a gyógynövényekből készült illóolajok.

Young Living, stresszkezelési technikák, illóolaj, aromaterápia

Mire – mit használjunk?

Álmatlanság, cikázó gondolatok: a levendula egy örök befutó, amit jól ki tud egészíteni a tömjén, mindkettő segít az elménk lecsillapításában.

A Release (azaz Elengedés) egy olyan érzelmi keverék, amiben az egyik fő alkotó elem az ylang-ylang, ami már magában is egy tökéletes választás, ha nagyon mély (negatív) érzelmi válságban vagyunk éppen. A Release segít kikapcsolni és elterelni az agyunkat a bennünk kavargó gondolatokról és egy tiszta lapot adni, hogy kipihenten ébredjünk.

Traumák: lehet mostani vagy évekkel, akár még gyerekkorunkból származó trauma, azt érdemes feldolgozni, hiszen sok mintázatot pont az ilyen berögződések miatt örökítünk tovább a családon belül. Ez az esemény lehet gyász, baleset, erőszak, amit a Trauma Life (Trauma Élet) érzelmi keverék segíthet elengedni és új fejezetet nyitni életünkben, ami képessé tesz minket nyitni új lehetőségek felé.

Reménytelenség: a Light of Hope (azaz Reménysugár) egy igazi fénysugár, amikor teljesen reménytelennek érezzük az életünket és csak a negatív dolgokra tudunk fókuszálni, képtelenek vagyunk meglátni az élet szépségeit, akkor ez a keverék adhat támogatást és hitet meríteni a folytatáshoz és hogy megleljük a megoldáshoz vezető utat.

Az Acceptance (azaz Elfogadás) érzelmi keveréke jó kísérő, hogy a helyzetet, amiben épp vagyunk el tudjuk fogadni, megbékéljünk vele. Képesek legyünk felül kerekedni rajta és merjünk lépni.

A gyógynövények ereje

Gyógynövénykert Ábrahámhegy, Salföld Fűszer- és Gyógynövénykert, tájház, gyógynövények, gyógynövénytermesztés

A gyógynövények ereje: sok érzelmi keverék gyógynövényekre alapszik, ezért most kiragadok pár erős érzelmi támogató illatot, amiket önmagukban is érdemes használni. Lesz benn pár kevésbé ismert, kevésbé közkedvelt is, ami meglepő lehet elsőre.

levendula

Levendula: az illóolajok svájci bicskája, annyira sokoldalú. Illata nyugtat, segít a relaxációban és segít megtartani a lelki egyensúlyunkat. Ugyanakkor segít fejleszteni a koncentrációnkat és a mentális éberségünket, ami bármely krízis helyzetben életmentő is lehet. A Miami Egyetem egyik kutatása kimutatta, hogy a levendula belélegzésével az agy bétahullámai megnövekednek, ami magasfokú összpontosítást eredményez.

 

Ylang-ylang: tudom, egyből valami egzotikus hely jut most eszünkbe, mert pl teát nem szoktunk készíteni belőle, nem gyógynövényként gondolunk erre az illatos virágra. Viszont nagyon erős tulajdonságai vannak! Különleges növény, ugyanis a desztilláláshoz és a magasabb olajhozamhoz az a virág megfelelő, amit kora reggel gyűjtenek be. A legmagasabb minőségű olajat pedig az első desztilláció során lehet kinyerni, pont mint az oliva olajnál. Egyensúlyba hozza a férfi és női energiákat és segíti a spirituális összehangolódást. Pozitív energiája segíti a harag, az alacsony önbecsülés leküzdését és eltávolítja a negatív energiákat, visszaállítja a magabiztosságot és a békét.

koriander, vinaigrette öntet

Koriander: nagyon ősi növény, már az ókorban is használták emésztési problémák esetén. Sőt, itthon is közkedvelt fűszerünk volt még a piros paprika előtti időkből. Illata nyugtat, csillapítja a visszatérő gondolatokat, ha belekeverednénk egy rossz spirálba, amitől nem tudunk szabadulni.

citromfű

Citromfű: Teakánt fogyasztva a legismertebb, a legtöbbször alvási problémákra ajánlják. Mit tud még? Lágyan kihozza az emberek személyiségének jellegeit, harmonizálja az érzelmeket, így megteremtve a lehetőséget hogy az igazi, belső énünk szerint éljünk (azaz önazonosak legyünk). Segít az érzelmi gátak eltávolításában, pozitív életszeméletet sugalmaz, ami által segít túlélni nehéz életeseményeket is.

boróka, közönséges boróka, gyalogfenyő, borovicskafenyő, borókafenyő, gyalogfenyő, apró fenyő, borostyántüske, borosán, fenyőtüske, borsikafenyő, borsfenyő, fenyőmag, törpeboróka, töviskés fenyő, borókafenyő, gúzsfenyő, pattanófenyő, komkék

Borókabogyó: a középkorban a boszorkányok elüldözésére használták. Napjainkban vad ételekhez használjuk, ezt az izgalmas és jellegzetes illatú fűszernövényt. Illata segít a szeretet, a spirituális éberség és a béke megteremtésében.

Hogyan használjuk ezeket az illatokat?

Több lehetőség is van, azt válaszd a mi a te életviteledbe a legjobban illik, hogy minél hatékonyabb legyen a stressz kezelés.

Egyszerű belégzés: cseppents a bal tenyeredbe 1-2 cseppet, a jobb tenyereddel 3x dörzsöld össze az óramutató járásával megegyező irányba, majd kagyló formában tedd az arcodhoz (orrod elé) és lélegezz mélyeket. Közben mondhatsz magadnak megerősítő, pozitív mondatokat, pl.: képes vagyok megtenni…, elérem a célom, boldog vagyok, bármit.

Masszírozd a talpadba: lefekvés előtt pár csepp olajat masszírozz a talpadba!

Párologtass: használj egy diffúzort, amibe 4-6 csepp olaj elegendő és akár 8 órán át élvezheted a nyugtató és közben a levegőt is fertőtlenítő illatot. Az illat folyamatosan támogatja az érzelmeidet, hogy meg tudd tartani a belső egyensúlyodat!

Használd parfümnek: az érzelmi keverékek gyakorlatilag mind használhatók parfümnek, csak adj hozzá egy kis növényi olajat (így tartósabb lesz az illat), tegyél az üveg fejére egy görgős aplikátort és kész is a használatra!

 

Kívánom, hogy ezekkel a tippekkel gazdagodva te is meg tudd találni a belső egyensúlyodat és egy boldog életet tudj élni!

 

KATTINTS IDE AZ AROMATERÁPIA SZAKÉRTŐK ELÉRÉSÉHEZ!

 

 

A szerző