Barion Pixel

Triphala – Ayurveda. Méregtelenítés és a megújulás mesteri hármasa.

A triphalát az indiai ajurvédikus gyógyászat évszázadok óta alkalmazza a belső tisztaság és a jó emésztés fenntartására.

Mi az a triphala?

Az indiai tradicionális kezelések egyik fő gyógynövény formulája.

Triphala szó jelentése: három gyümölcs: tri, azaz három és phala azaz gyümölcs.

A triphala egy hagyományos ájurvédikus gyógynövénykészítmény, amely három, az indiai szubkontinensen őshonos gyümölcsből áll:

1 Amla vagy Amalaki (Emblica officinalis) az indiai egres,
2 Bibhitaki, (Terminalia belerica) és
3 Haritaki (Terminalia chebula).

A gyógynövény kombináció „triphala churna” néven is ismert, és az ájurvéda egyik legnépszerűbb formulája, mert mindhárom dósa, avagy testtípus esetében számos jótékony egészségügyi hatása van.

A triphalát az indiai ajurvédikus gyógyászat évszázadok óta alkalmazza a belső tisztaság és a jó emésztés fenntartására.

Az indiai tradicionális kezelések egyik fő gyógynövény formulája.

A triphala gyógyhatása

A haritaki kiváló emésztés serkentő, a bibhitaki táplálja a nyálkahártyákat és vértisztító hatású. Az amalaki (amla), avagy indiai egres, magas antioxidáns és C-vitamin tartalmú.

  • Segíti a természetes belső tisztulást.
  • Gyengéden fenntartja a szabályozást.
  • Táplálja és megújítja a szöveteket.
  • Támogatja az egészséges emésztést és felszívódást.
  • Természetes antioxidáns.

 

A triphalát gyakran a belek tonizálására, azaz fertőtlenítésre és gyulladásgátlásra használják, hasznos az emésztésben és támogatja a rendszeres bélmozgást.

A három gyümölcs kombinációja szinergikus hatással van más emberi szervezetben működő rendszerekre is.

Az emésztőrendszeri vagy más néven gasztrointesztinális traktus mellett az ájurvéda triphala churnát használ az egészséges légzőszervi, szív- és érrendszeri, urinális-, reproduktív- és idegrendszer támogatására.

Ugyanakkor a triphala erős antioxidáns, amely megvédi a sejteket a szabad gyökök káros hatásaitól.

Triphala és ajurvéda

A triphala-t gyakrabban ajánlják és használják, mint bármely más ájurvédikus növényi készítményt.

Népszerűségét annak köszönheti, hogy egyedülállóan képes az emberi szervezet rendszereit kíméletesen megtisztítani és méregteleníteni, miközben egyidejűleg feltölti és táplálja is azt.

Az ájurvéda szerint a mértékkel alkalmazott triphalának jótékony hatása van mindhárom dósára – vata, pitta és kapha.

 

Hatása a szervezetünkre

Legismertebb a belekre gyakorolt hatásáról, javítja a perisztaltikát és megtisztít a toxikus anyagoktól.

Mindezek mellett az ájurvéda a triphalát tápláló étrendkiegészítőnek is tekinti, amely megújítja a szöveteket és ezzel fiatalító hatással lehet.

A Caraka Samhita, az ájurvéda egyik fő szövege a haritakit a betegség eltávolítójaként írja le, az amalakival együtt pedig a rasāyana, vagyis a test fiatalítása szempontjából tartja hatásosnak.

A triphala churnát hagyományosan tonikként használják haj- és szemmosásra.

Meggyújtja az emésztőrendszeri tüzet (deepana) és elősegíti az emésztés javulását (pachana): nehézkes emésztés, székrekedés, puffadás, gyomortáji fájdalmak, emésztési zavarok esetén alkalmazható.

A legjobb hashajtó és bélrendszert erősítő természetes étrend kiegészítő.

A haritakit a tibeti gyógyászat az orvosságok királyának nevezi, mert amellett, hogy javítja az emésztést és felszívódást, szabályozza a székrekedést és a hasmenést, csökkenti a túlzott ürítési funkciókat, mint a köhögés, a verejtékezés és a menstruációs vérzés.

A haritakiról azt mondják, hogy elhozza a hosszú élet áldását, az amalakival (amlával) és a bibhitakival együtt pedig úgy táplál, ahogyan az anya táplálja gyermekét.

A triphala churna hat a légzőrendszerre is: elősegíti a hurut kiürülését és erősíti a tüdőt. Nátha, szénanátha és arcüreg-gyulladás esetén is élvezheted jótékony hatását.

A triphalát ínygyulladás, vérző fogíny esetén szájöblítésre használják.

 

A szerző