Barion Pixel

Lótuszvirág jelkép, lótuszvirág szimbólum. A lótuszvirág jelentése a szimbólumok világában.

A lótuszvirág kétségkívül az indiai szimbólumok közül a legelterjedtebb motívum. Gyakran találkozni lótuszvirággal az óind hitvilágban: lótuszvirág-szemű, lótuszvirág-arcú, lótuszvirág szépségű, lótuszülés, az óind teremtéselméletben is fontos a szerepe.

Lótuszvirág teljes pompájában

A Bhagavad-gítában is találkozhatunk a lótusszal, sőt az indiai művészetben, a buddhizmusban és a jógában is megjelenik. Egyik legismertebb jóga gyakorlat a lótusz ülés. Az indiai régészeti leletek bővelkednek a lótuszvirág motívumok megjelenésében.

Lássuk hát mindazt, amit a lótuszvirágról tudni kell.

Lótuszvirág jelkép, jelentése a szimbólumok világában

A lótuszvirág jelentése: lét, szépség, igazság, tisztaság, örök.

A lótusz gyönyörű szimbólum.

A lótusz, a kedvezőtlen körülmények ellenére oly módon érintkezik mocsárral, hogy nemcsak hogy nem szennyeződik be, de vonzó megjelenésével harmóniát teremt a környezetében, megragadja mindenki figyelmét.

A mocsár az illuzórikus világ, ami ugyan ígéretes, de ha belekeveredik valaki, az egyre jobban belegabalyodik, és csak nagy szenvedések árán, külső segítséggel szabadulhat.

Legjobb, amit tehet, ha olyanná válik, mint a lótusz. Bár környezete kedvezőtlennek tűnik, mégis belőle táplálkozva harmóniát és békét sugároz, s így mindenki számára vonzóvá válik.

A LÓTUSZVIRÁG JELENTÉSE: A LÓTUSZ AZ ANYAGTÓL VALÓ ELKÜLÖNÜLÉS JELKÉPE

 

A lótuszvirág jelentése, a lótusz az anyagtól való elkülönülés jelképe

A lótuszvirág jelkép jelentése egyértelműen spirituális. A lótusznak még csak a levele sem érintkezik az alantas világgal.

Benne él, mégis független marad.

Hajnalonként megjelennek rajta vízcseppek, de azok nem az alantas világgal való társulásból, hanem a misztikus hajnalból származnak.

A nap előbújásakor azonban pillanatok alatt felszáradnak. Góvinda Das középkori költő a hajnali harmatcsepphez hasonlítja az emberi élet hosszát. A lótuszvirág tanúja és szemlélője a harmatcsepp megjelenésének és eltűnésének, ahogyan a bölcs is távol marad az önzés alapú világi élvezetektől, mert tanúja az emberek születésének és halálának.

A röpke életet kár világi dolgokra eltékozolni.

A lótusz a fényre nyílik

A lótusz további kedvező tulajdonsága, hogy nappal nyílik, este zárul. Vagyis csak a világosságra, a tudásra kíváncsi, s nem hajlandó a sötét tudatlanságban szemlélődni.
Ahogyan a lótusz a fénnyel találkozva kinyílik, úgy a lélek is megnyílik, majd kibontakozik a lelki tudás érintésére.

Érthető hát, hogy a puránák és a védikus irodalom szívesen használja nyelvezetében a lótuszvirágot.

A Bhagavad-gítá 5. fejezetének 10. versében a lótusz a tisztaságot jelképezi:

“Aki ragaszkodás nélkül végzi kötelességét, és minden eredményt átad az Istenség Legfelsőbb Személyiségének, azt nem éri bűn, mint ahogyan a víz sem éri a lótuszlevelet.”

 

A hinduista szimbolikában a különféle félistenek közül többen, s maga Visnu is lótuszvirágot tart a kezében, vagy a lótuszon foglal helyet, vagy mindkettő. Laksmi rózsaszínű lótuszon foglal helyet, Szaraszvati fehéren. Visnu négy karjában a lótuszvirágon kívül kagylókürt, csakra és buzogány látható.

Lótuszvirág, lótuszvirág jelkép a Hindu teremtésben

A világ keletkezésének történetében a lótusz ugyancsak fontos szerepet tölt be. Visnu köldökéből sarjadó lótuszvirágon jelenik meg Brahmá, aki a másodlagos teremtést viszi véghez.

A LÓTUSZ SZÍNEI

A lótusz négy színét különböztetik meg az indiai hitvilágban.

További érdekesség, hogy minden színű lótuszt másként neveznek.

Önmagában ez a tény rávilágít a szanszkrit nyelv csodálatosságára. Gondoljunk csak bele. Olyan ez, mintha minden színű tulipánt másképp neveznénk!

rózsaszínű lótusz – lótusz a padma szanszkrit nyelven
piros lótusz – szanszkrit neve kamala
fehér lótusz – szanszkritul pundarika
kék lótusz – szanszkrit megfelelője az utpala

lótuszvirág jelkép, lótuszvirág, lótuszvirág szimbólum

A lótusz szanszkrit szinonimáival gyakran találkozunk az indiai közéletben is, akár nevek formájában, mint pl. Ambudzsa, Níradzsa, Pankadzsa, Aravind, Naliní, Számbudzsa és Szaródzsa.
Indiában, ahol a lótusz a nemzet virága, a legmagasabb állami kitüntetések egyike a Padma Sri, aminek jelentése lótusz szépségű.

Lótuszvirág jelkép az indiai építészetben

Természetesen a lótuszvirág rendszeresen megjelenő motívum az indiai építészetben. Hindu templomok, buddhista sztúpák, dzsaina szentélyek jellemző motívumai. A Bahai hit indiai temploma a híres Lótusz-templom.

Érdekességek a Szent Lótuszról

A lótuszvirág nem csak Indiában marad életben.

Képes hőt kibocsátani, és szabályozza a hőmérsékletet, mint a madarak és az emlősök. Ezt mutatta ki az University of Adelaide egy kutatócsoportja a világ legnagyobb kulturális jelentőséggel bíró növényéről, a lótuszról.

A munka középpontjában a lótusz az a hihetetlen képessége állt, hogy úgy viselkedik, mint a melegvérű állatok, tartja az állandó 32-34 fokos hőmérsékletet, olyan 2-3 napos időszakban is, amikor a környezet hőmérséklete változik.

A nemzetközi csapat szerint a lótusz a világ legrégebbi virágos növényeinek egyike. A Védákban is sokat olvashatunk róla.

A lótuszt Ázsiában már több, mint 7000 éve is termesztették, termése táplálék, mindemellett kiemelkedő jelentőségű a buddhizmus és a hinduizmus számára egyaránt. Magjai hosszú életűek, több mint 1000 évig életképesek.

Levele vízlepergető tulajdonságú és öntisztuló felületű.

 

Ha szeretnél gyönyörködni még a látványában, nézd meg ezt a fantasztikus videót a lótuszvirág nyílásáról!

 

 

 

A szerző