Barion Pixel

Csillagánizs hatása szervezetünkre, a csillagánizs jótékony tulajdonságai.

A csillagánizs hatása, felhasználása sajnos még kevéssé ismert hazánkban. Ezt a ritka gyógynövényt sokan csak a képekről, vagy 1-1 extrább étel hozzávalójaként ismerik.

Van, aki használta már italok elkészítésénél, egzotikus ételek fűszerezésénél, mit sem tudva arról, hogy a csillagánizs hatása jótékony lehet az immunrendszerre.

A csillagánizs nemcsak karakteres fűszer, hanem értékes gyógynövény is.

Tea és illóolaj formában is hatékony segítőnk lehet.

 

Csillagánizs hatása – csillagánizs tea

A csillagánizsban A-, C- és B-vitaminokat is találhatunk, amelyek részben védik a sejtjeinket a szabad gyökök okozta károsodásoktól. Részben pedig hozzájárulnak az idegrendszerünk megfelelő működéséhez, így a stressz következményeivel is könnyebben meg tudunk küzdeni.

Ha például nehezebben tudunk elaludni az aggodalmaskodás miatt, érdemes egy-egy csésze csillagánizs teát elkortyolgatni – ez megnyugtat és pihentetőbb éjszakát biztosít.

Akkor is érdemes erős csillagánizs teát inni, ha egy-egy nagyobb lakoma után fájdalmasan feszül a hasunk, gyomorégésünk van, puffadunk vagy éppen székrekedéssel küzdünk.

A csillagánizsban található vegyületek ezeket a tüneteket is nagyon hatékonyan csökkentik.

A hagyományos indiai gyógyászatban a csillagánizst a felső légúti fertőzések, megfázás, influenza elleni egyik fontos gyógynövénynek tartják.

A csillagánizsból készült erős tea csökkenti a köhögést, erősíti az immunrendszert – így a szervezetünk könnyebben tud megbirkózni a kórokozókkal –, segít a letapadt váladék feloldásában, a betegséggel összefüggő fejfájás enyhítésében is.

A teát érdemes azonnal elkezdeni fogyasztani, ha elkezdjük rosszabbul érezni magunkat, és naponta két-három alkalommal is inni belőle egy-egy csészével.

 

Egyéb felhasználási módok

A csillagánizsból nyert illóolajat külsőleg is felhasználhatjuk (előtte természetesen keverjük valamilyen vivőolajba), például hát- vagy derékfájás, ízületi és izomfájdalmak esetén.

Egyszerűen masszírozzuk be az érintett területbe, naponta két alkalommal.

A csillagánizsnak gomba- és baktériumölő hatásai is lehetnek a szakemberek szerint, így a használatával meggyorsíthatjuk a fertőző betegségekből való gyógyulást is.

A szájüregi problémák (pl. szájpenész) vagy torokgyulladás esetén csillagánizsból főzött teával öblögessünk naponta két-három alkalommal.

Bármely módját választjuk a csillagánizs használatának, biztosan gyors, és pozitív eredményt érünk el vele, ha bevonjuk életünkbe ezt a különleges gyógynövényt.

A szerző