Barion Pixel

Az ayurvédikus babamasszázs egy különleges masszázsfajta, mellyel jót tehetünk babánknak, és az anya-gyermek kapcsolatnak is.

„Ha hordozzák, ringatják, simogatják, kézben tartják, masszírozzák: ez mind-mind táplálék a csecsemő számára. És talán fontosabb is, mint a vitaminok, ásványi sók és proteinek.”

Így ír Dr. Frederick Leboyer Shantala című művében az érintés fontosságáról, hisz a csecsemő első kommunikációs eszköze a bőr. Valóban, várandósként, vagy már frissen szült édesanyaként sokat hallhatunk arról, hogy mennyire jót tesz a babának, valamint a baba és a mama kapcsolatának, ha az újszülöttet rendszeresen masszírozzák. Csak úgy, mint a felnőtt masszázsok világában, itt is többféle módszer létezik.

Mitől különleges az ayurvédikus babamasszázs?

A várandósok számára kevés jobb szülésfelkészítő módszer ismeretes, mint a kismama jóga. Csodálatos, testre és lélekre ható komplex módszer; amely felkészít, rugalmassá tesz fizikailag és mentálisan, megnyugtat, és minden alkalommal lehetőséget teremt a babához való kapcsolódásra.

Ugyanezen okokból javasolható az ayurvédikus babamasszázs is, hisz sokkal-sokkal több, mint masszázsfogások összessége.

A masszázs alkalmakon nem csupán masszírozunk, hanem bepillantást nyerhetünk az Ayurvédába, az “élet művészetébe” is. Ez egy holisztikus, az emberre egyediségében és teljességében tekintő, csodálatos indiai filozófiai rendszer, amely 5000 éves múltra tekint vissza.

Az ayurvédikus masszázs ebben az ősi tanításban gyökerezik. Alap feltevése, hogy minden ember más, így mindenkinek egyedi gondoskodásra van szüksége, és ez természetesen a babákra is érvényes. Ezért is személyre szabott minden kezelés.

Az ayurvédikus babamasszázs abban egyedülálló, hogy a baba ayurvédikus testalkatának (vata, pitta, kapha) megfelelő, hidegen sajtolt olajokkal kényeztet.

Maga a masszázs is a mama ölében zajlik, ezáltal is erősítve a kötődést, növelve a baba biztonságérzetét és bizalmát. Az anya az érintés által pedig még inkább közelebb kerül babájához, ami a kettejük közötti bizalmas viszony elmélyülését segíti elő.

Az előzetes testalkat elemzés és a beszélgetések alkalmával az anyuka megismerheti mind saját, mind gyermekének a testi és lelki jellemzőit, személyiségét és szükségleteit. Ezáltal kapcsolatuk legfontosabb aspektusai feltárulnak, amit sikerrel kamatoztathat később, a gyermeknevelés területén. Megérti a gyermeke alkatából adódó viselkedési mechanizmusokat. Ezt ismerve olyan stratégiákat alkalmazhat a nevelése során, amellyel megalapozhatja a békés, szeretetteljes kapcsolódást és a konfliktusok könnyebb és gyorsabb megoldását.

Az ayurvédikus babamasszázs jótékony hatásai:

A masszázs hatására javul a baba vérkeringése és az oxigénellátása is, amely elősegíti a jó emésztést és az esetlegesen kötött izmok ellazulását.  Az izmok ellazulásával pedig az ízületek is ellazulnak, ezáltal a baba sokkal könnyebben, szabadabban, nagyobb kedvvel mozog majd. A gyengéd, szeretetteljes érintés során nem csupán megnyugtatjuk a babát, elősegítve a mély alvását, de a masszázs erősíti az immunrendszert, serkenti a vérkeringést és az emésztést is. Rendszeresen végezve támogatja a bélműködést, megelőzi a felfúvódást, gázképződést és a székrekedést, ez pedig az újszülöttek esetében komoly segítség.

A masszázs segít eltávolítani a baba testét borító elhalt hámréteget és elősegíti az új bőr képződését, amely így puha és bársonyos lesz. Csökkenti az újszülött szervezetében a stresszhormont és az érintés hatására ő szellemileg és fizikailag is fejlettebb lesz, mint az a társa, akit kevésbé érintenek, simogatnak. Ennek következtében a baba békés és boldog lesz és sokkal jobban is alszik. A masszázst követő meleg pocakfürdős lazítás hatására pedig bőrének pórusai kitágulnak és az olaj a test mélyebb rétegeibe is eljut és ott fejti ki jótékony hatását.

A babamasszázs menete:

Első lépésként az ayurvédikus masszázs oktató személyesen és egyénileg ismerkedik meg az anyukával és a babával. Bevezeti őket az Ayurvéda filozófiájába és megállapítja a baba és az anya ayurvédikus testtípusát. Elvégzi a stressztesztet, ami annyit jelent, hogy a baba csuklójára pöttyint egy gombostűfejnyi helyre a neki megfelelő olajból. Az anyuka pedig majd megfigyeli, hogy jelentkezik-e esetlegesen allergiás bőrpír.

A csoportos alkalmak következnek ezután, ahol az anyukák a földön ülve, ölben törülközőn, vagy eldobható pelenkázó alátéten masszírozzák a meztelen babákat az előre meghatározott olajjal. Lépésről lépésre haladnak, mindig egy kicsit tovább haladva, és minden találkozás alkalmával át is ismétlik az addig tanultakat. Először a mellkas, karok, has masszázslépéseit gyakorolják be, majd a pocakfürdőben relaxálhatnak a babák. Ők a kellemes meleg fürdő után általában elpillednek, vagy akár el is aludnak. A mamák meghallgathatják az előadást az Ayurvéda filozófiájáról, alapjáról, valamint az ayurvédikus babamasszázs előnyeiről és áldásos hatásairól.

A második csoportos alkalmon rendszerint átismétlésre kerülnek az előző alkalommal tanultak. Majd tovább haladva veszik az elülső lábfelszín, a hát és a hátulsó lábfelszín masszírozását.  A dézsafürdő után pedig az ayurvédikus felnőtt és baba testtípusokról hallhatnak előadást az édesanyák.

A utolsó alkalommal az arc masszázslépéseit, valamint a kiegészítő baba jógalépéseket ismerhetik meg a résztvevők. E mellett  egy izgalmas témáról: a baba-mama kapcsolatokról mélyíthetik el tudásukat, valamint megismerkednek a különféle, masszázshoz használható olajokkal is ayurvédikus szemszögből. És természetesen az összes felmerülő kérdést is átbeszélik.

A babamasszázs tanfolyam előnyei, hatása:

A tanfolyam után az anyukák is képesek lesznek önállóan otthon, újonnan szerzett ismereteik és a gyakorlati mozdulatok elsajátítása után a babákat masszírozni.

Sok édesapa is megtanulja a masszázsfogásokat, hiszen ez őket is segíti gyermekükkel való kötődésük, kapcsolódásuk elmélyülésében.

Mind a masszázs, mind utána a pocakfürdő, a lágy érintések tökéletesen illeszkednek az esti rutinba és egy kis idő után az olajos üveget, vagy pocakfürdőt megpillantva már a babák is mosolyogva várják az esti „szeánszt”.

A szerző