2022. szeptember 5. hétfő | dr Jung Andrea Ayurvédikus étkezés, mely tökéletesen illik az ayurvédikus napi rutinba. Ayurvédikus étkezés, napi rutin – ebéd Az ebédre a legjobb időszak a dél vagy a dél előtti egy óra. Ennek az lenne a logikája, hogy a nap fázisai jelölik ki a napi feladatokat és amikor a legmagasabban van a nap, akkor a legerősebb az emésztés. Ezt lehet még cifrázni azzal, hogy kihasználjuk a nappálya emelkedését és kicsivel dél előtt eszünk. Mindkettő jó megoldás. Ehhez vegyük figyelembe, hogy a téli időszámítás az eredeti, tehát télen délben delel a nap de nyáron 13 órakor. Ayurvédikus étkezés az egyéb napszakokban Délelőtt 10 és délután 14 óra között van az elsődleges pitta, ilyenkor a legerősebb az emésztés. Ezen belül délig erősödik, aztán kettőig gyengül. Erre az időszakra jó összpontosítani a legnehezebb, legtartalmasabb ételeinket. Míg a délelőtt ételosztálya a gyümölcs, a délutáné pedig a zöldség, délben lehet több gabonát és hüvelyest enni. Egyrészt ilyenkor a legjobb az emésztés hatékonysága, másrészt így egész nap elrágódik a szervezet az ebéden és nem fogunk megéhezni délután sem. Emésztés A jó emésztés átdolgozza az ételt a doshák segítéségével. A váta állítja elő a pránát az életenergiát, a pitta a tédzsaszt a tüzet (főbb területei: emésztés, idegrendszer és látás) és a kapha állítja elő az odzsaszt a szervezetet felépítő finom és durva szöveteket. Ez a folyamat legjobban a déli időszakban üzemel. „Délben a mennyei lények esznek, akik velük esznek, azok hosszú életet nyernek.” Taoista közmondás A gabonákkal kapcsolatos emésztési problémák nagy része a reggeli péksüteményezésből és az esti pizzázásból fakad. Ilyenkor még vagy már nincs elég emésztő erő a szervezetben, a doshák nem tudják átalakítani az ételt így annak tekintélyes részéből áma, vagyis méreganyag válik. Az áma nem eleve mérgező dolgot jelent, hanem értékes tápanyagokat amit a szervezetünk nem tud megemészteni. Ennek a főbb okai: a testtípushoz nem illő ételek, nem megfelelő időpont, mennyiség és minőség. A legtöbb étel allergia az ayurvéda szerint valójában csak ezen múlik. Az ayurvédikus étkezések alkalmával merítsünk ihletet az indiai ételek receptjeiből, és finom ételek segítéségével vigyázzunk egészségünkre! Forrás: Tradícionális India A szerző dr Jung Andrea See author's posts