Ayurvédikus étkezés, napi rutin


ayurvédikus étkezés, ayurvéda, ajurvéda

Ayurvédikus étkezés, mely tökéletesen illik az ayurvédikus napi rutinba.

Ayurvédikus étkezés, napi rutin – ebéd

Az ebédre a legjobb időszak a dél vagy a dél előtti egy óra.

Ennek az lenne a logikája, hogy a nap fázisai jelölik ki a napi feladatokat és amikor a legmagasabban van a nap, akkor a legerősebb az emésztés.

Ezt lehet még cifrázni azzal, hogy kihasználjuk a nappálya emelkedését és kicsivel dél előtt eszünk. Mindkettő jó megoldás.

Ehhez vegyük figyelembe, hogy a téli időszámítás az eredeti, tehát télen délben delel a nap de nyáron 13 órakor.

 

Ayurvédikus étkezés az egyéb napszakokban

Délelőtt 10 és délután 14 óra között van az elsődleges pitta, ilyenkor a legerősebb az emésztés.

Ezen belül délig erősödik, aztán kettőig gyengül.

Erre az időszakra jó összpontosítani a legnehezebb, legtartalmasabb ételeinket.

Míg a délelőtt ételosztálya a gyümölcs, a délutáné pedig a zöldség, délben lehet több gabonát és hüvelyest enni.

Egyrészt ilyenkor a legjobb az emésztés hatékonysága, másrészt így egész nap elrágódik a szervezet az ebéden és nem fogunk megéhezni délután sem.

 

Emésztés

A jó emésztés átdolgozza az ételt a doshák segítéségével.

A váta állítja elő a pránát az életenergiát, a pitta a tédzsaszt a tüzet (főbb területei: emésztés, idegrendszer és látás) és a kapha állítja elő az odzsaszt a szervezetet felépítő finom és durva szöveteket.

Ez a folyamat legjobban a déli időszakban üzemel.

„Délben a mennyei lények esznek, akik velük esznek, azok hosszú életet nyernek.”

Taoista közmondás

A gabonákkal kapcsolatos emésztési problémák nagy része a reggeli péksüteményezésből és az esti pizzázásból fakad.

Ilyenkor még vagy már nincs elég emésztő erő a szervezetben, a doshák nem tudják átalakítani az ételt így annak tekintélyes részéből áma, vagyis méreganyag válik.

Az áma nem eleve mérgező dolgot jelent, hanem értékes tápanyagokat amit a szervezetünk nem tud megemészteni.

Ennek a főbb okai: a testtípushoz nem illő ételek, nem megfelelő időpont, mennyiség és minőség.

A legtöbb étel allergia az ayurvéda szerint valójában csak ezen múlik.

Az ayurvédikus étkezések alkalmával merítsünk ihletet az indiai ételek receptjeiből, és finom ételek segítéségével vigyázzunk egészségünkre!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük