Barion Pixel

A napokban halt meg Magyarország eddigi – hivatalos papírok által igazolhatóan  – legmagasabb kort megért személye. Az idős ember 109 éves férfi volt.

A legtovább élt nő

Az 1897. december 24-én született Okubo tavaly, 2012. december 17-én, a szintén 115 éves életkort megélt amerikai Dina Manfredini halála után vált a dokumentáltan legtovább élt nőjévé, így kevesebb mint egy hónapig birtokolta a címet. A japán nő tüdőgyulladásba halt bele egy Kawasaki városában található idős otthonban.

A világ legidősebb embere címet a szintén japán Kimura Dzsirumonra birtokolja, aki 1897. április 19-én született. A japán matuzsálem dokumentáltan a világ leghosszabb kort megért embere.

A világ dokumentálhatóan legidősebb embere a francia Jeanne Louise Calment volt. Vizsgáljuk meg, hogy a francia Calment minek köszönheti ezt a kivételesen magas kort. Így talán megfejthetjük, hogy mi a titka az egészséges és hosszú életnek.

Meddig élhet az ember?

A népességtudomány az élet hosszát leggyakrabban a születéskor várható élettartammal fejezi ki. Az életkor hosszabbodása Európában és a fejlett világban a XVIII. században indult meg, de jelentős áttörés a XX. században következett be, amikor is a várható élettartam megduplázódott.

Az öregedés folyamatának és okainak vizsgálatával foglalkozó tudósok szerint az ember biológiai órája 120 év körülire programozható. A továbbélés nagy kérdése, hogy milyen tényezők határozzák meg döntően az élet hosszát: a körülmények, amelyek közé születünk vagy a genetikai örökség, amelyet elődeinktől útravalóul kapunk?

Az idős ember egészségi problémái

A fejlett világban leginkább a keringési rendszer betegségei és a daganatok számítanak vezető haláloknak, és kialakulásukban jelentős az életmód szerepe. A halálozások felét a szív- és érrendszeri betegségek, valamint több mint ötödét a rosszindulatú daganatok okozzák. A betegségek túlnyomórészt a mozgásszegény, stresszel teli életmóddal, a rostban, vitaminokban és ásványi anyagokban szegény, de koleszterinben és szénhidrátban gazdag táplálkozással, dohányzással, az alkohol- és drogfogyasztással hozhatók összefüggésbe.

világ legidősebb embere

Lássuk Jeanne Louise Calment-t: a francia nő 122 évet és 164 napot élt és 1997-ben hunyt el. Calment 1875-ben született Arlesben. Édesapja, Nicolas hajóépítő volt, édesanyja, Marguerite pedig molnárcsaládból (ennélfogva Calment rengeteg pékárut, gabonaszármazékot fogyasztott) származott. Közeli hozzátartozói is rendkívül hosszú ideig éltek, idősebbik bátyja, François 97 évig élt, édesapja 93, valamint édesanyja 86 évig. 21 éves korában hozzáment másod unokatestvéréhez a vagyonos üzlettulajdonos Fernand Calmenthez.

Időskori életstílus

Gazdagsága lehetővé tette, hogy soha életében ne kelljen dolgoznia, munka helyett egy nyugodt életet élt, az olyan hobbiknak élve, mint tenisz, kerékpározás, úszás, görkorcsolyázás, zongorázás és opera. Bár élete egy külső szemlélő szerint talán korántsem volt olyan rózsás. Még életében eltemette ugyanis férjét (1942-ben 74 éves korában halt meg). Lányát Yvonne-t (aki 36 éves korában halt meg tüdőgyulladásban), valamint a lány halála után általa nevelt unokáját Frédéricet (aki szintén 36 éves korában egy motorbalesetben hunyt el). 1965-ben, 90 évesen – mivel férje, gyermeke, unokája már nem élt – aláírt egy életjáradéki szerződést egy ügyvéddel (André-François Raffray). A férfi ekkor 47 éves volt. Havi 2500 frankban állapodtak meg. Mivel Calment több mint 122 évig élt, túlélte az eltartóját is, aki 77 évig élt (az életjáradékot ezt követően az ügyvéd özvegye fizette). Az eltartók végül a lakás értékének kétszeresét fizették ki (50 millió forintnak megfelelő összeget).

a világ legidősebb embere

Calment rendkívülisége abban állott, hogy szinte haláláig kitűnő egészségnek örvendett. 85 évesen kezdte el a vívást, 100 évesen még felült a biciklire ha valahová mennie kellett. Szikár, vékony, normál testalkatú nő volt, de nem volt sem szálkás izomzatú, sem egészségmániás. Több más tényezőnek sem felelt meg, aminek a hosszú kort tulajdonítják. Ezek egyike a fejlett szociális kapcsolatok megléte. Mivel férjét, lányát és unokáját egyaránt jócskán túlélte, egyedült élt egészen 110. születésnapjáig. Ekkor a hatóságok úgy döntöttek, hogy el kell költöznie öregek otthonába, mert már nem tud úgy gondoskodni magáról (kisebb tüzet okozott a lakásában, mivel erősen megromlott a látása).

Az otthonban is gyakorlatilag önellátó volt, egészen addig, míg közel 115 évesen egy esés következtében combcsont törést szenvedett. Ekkor megműtötték, és kerekesszékes lett. Kisebb kellemetlenséget okozott, hogy 116 évesen influenzás lett. Érdekesség, hogy Calment 21 éves korától fogva egészen 117 éves koráig dohányzott, bár állítólag napi 2 szál cigaretta volt a maximum. Orvosa szerint 117 évesen is csak azért hagyta abba, mert túl hiú volt és idős ember lévén a rossz látása miatt maga már nem tudta meggyújtani, mástól pedig röstellt mindig segítséget kérni, hát inkább abbahagyta a dohányzást.

Az idős ember is lehet fiatalos

Saját bevallása szerint – mikor megkérdezték tőle, hogy minek köszönheti kiváló egészségi állapotát és korához képest fiatalos külsejét – az idős ember az olívaolajra esküdött. Belsőleg és külsőleg egyaránt alkalmazta, gyakorlatilag minden ételébe ezt tette. Ezen kívül említette még a rendszeres vörösbor fogyasztást, valamint azt a tényt, hogy hetente megközelítőleg egy kiló csokoládét evett meg. Calment semmi különleges diétát nem követett. A kedvteléses sportokon kívül egyáltalán semmit nem tett, hogy megőrizze az egészségét.

Tudósok és kutatók hada vizsgálta és azt találták, hogy az idős ember legfőbb erénye a hosszú életének megőrzésében valószínűleg az volt, hogy nem hagyta stresszelni magát.  Egyszer azt mondta: “Ha semmit nem tehetsz ellene, akkor ne is aggódj miatta.” Saját maga is megemlítette, hogy a nevetés a legjobb gyógyszer a hosszú életre, és ő is mindenből viccet csinált.

Olívaolaj, vörösbor, csokoládé, sport lenne tehát a hosszú élet titka? Vagy egyszerűen csak ne hagyjuk magunkat stresszelni semmilyen körülmények között? Mindenki gondolkodjon el rajta! Sorozatunkat folytatjuk!

 

Forrás:

Wikipedia, MTI, KSH, anson.ucdavis.edu

A szerző