Barion Pixel

A mediterrán táplálkozás szerint étkező idős emberek agyának térfogata kevesebbet csökkent három év alatt, mint azon társaiké, akik a vizsgált időszakban nem követték pontosan ezt az étrendet.

A többek között olívaolajban, babfélékben, friss gyümölcsökben és zöldségekben gazdag étrend nagyon jótékonyan hat az agyunkra.

“Ahogy öregszünk, agyunk zsugorodik és veszítünk agysejtjeinkből, ami hatással lehet a tanulási folyamatokra és a memóriára”. Ezt a tanulmányt vezető Michelle Luciano, az Edinburghi Egyetem kutatója nyilatkozta.

A szakemberek 967 olyan hetvenéves kor körüli skót ember táplálkozási szokásait vizsgálták meg. Olyan embereket vettek górcső alá, akik nem szenvedtek időskori elbutulásban. Ezt a tanulmányt a Medicalxpress című egészségügyi portál ismertette.

Az alanyok közül 562-en MRI-vizsgálaton estek át nagyjából 73 éves korukban. A vizsgálat során megmérték agyuk és szürkeállományuk térfogatát. Ezen kívül az agykéreg – az agy lebenyeinek külső rétege, amely fontos szerepet játszik a gondolkodás, a beszéd, a tudatosság és az emlékezet irányításában – vastagságát.

Három évvel később ebből a csoportból 401 ember esett át újabb MRI-vizsgálaton. Az eredményeket összevetették azzal, hogy az érintettek mennyire pontosan követték a mediterrán étrendet. A mediterrán táplálkozás bővelkedik gyümölcsökben, zöldségekben, olívaolajban, babfélékben és gabonaszemekben. Mérsékelt mennyiségű halat, tejterméket, bort és korlátozott mennyiségű vörös húst, valamint szárnyast tartalmaz.

A mediterrán táplálkozás jótékony hatásai

Azok az alanyok, akik nem követték pontosan a mediterrán étrendet, nagyobb eséllyel veszítettek többet agytérfogatukból a három év alatt, mint azok, akik szigorúan figyeltek a táplálkozásukra.

A kutatók ugyanerre az eredményre jutottak, miután számításba vettek olyan, az agytérfogatot befolyásolni képes tényezőket, mint a kor, az iskolai végzettség, a cukorbetegség és a magas vérnyomás.

A vizsgálat ugyanakkor nem mutatott ki összefüggést a szürkeállomány térfogata vagy az agykéreg vastagsága és a mediterrán táplálkozás között. Az eredmények szerint a hal- és a húsfogyasztás továbbá nincs kapcsolatban az agyi változásokkal, ami ellentmond korábbi tanulmányok eredményeinek.

“Lehetséges, hogy a mediterrán étrend többi összetevője, vagy épp az alapanyagok kombinációja a felelős a megfigyelt összefüggésért”. A korábbi tanulmányokkal ellentétben a mostani kutatás nem egyetlen időpontban mért eredményekre alapozva, hanem hosszú távon vizsgálta az alanyok agyának változását.

“Tanulmányunk során először az alanyok táplálkozási szokásait vizsgáltuk meg és csak utána agyuk térfogatát, ami azt sugallja, hogy az étrend hosszú távú védelmet nyújthat az agynak”. Hangsúlyozta Michelle Luciano, elismerve, hogy nagyobb méretű tanulmányokra lesz szükség a mostani eredmények megerősítéséhez.

Forrás: MTI

A szerző