Barion Pixel

A B6 vitamin hatása jelentősebb a szervezetben lejátszódó folyamatokban, mint bármely más vitaminé, vagy ásványi anyagé. Néhány vizsgálati eredmény azonban igazolja, hogy a felnőttek egyharmadánál az étrend nem tartalmaz elegendő mennyiséget ebből a kulcsfontosságú vitaminból. Lássuk, hogy mi mindenre jó a B6-vitamin.

Asztma és epilepsziás rohamok enyhítése

A B6-vitaminnak szerepe van a vörösvértestek képződésében, részt vesz a sejtek fehérje szintézisében. Megelőzésként jó a szívbetegségekre. Kitűnő e mellett a premenstruációs szindrómában (menstruáció előtti fejfájás, puffadás, teltségérzet, valamint egyéb kellemetlen tünetek) szenvedő nők kezelésére.

Szerepet játszik bizonyos típusú epilepsziás rohamok gyakoriságának csökkentésében és a depresszió enyhítésében. A depresszióban szenvedők 25 %-a egyébként B6-vitamin hiányos. A cukorbetegeknél, akiknél fokozott az idegkárosodás veszélye, szintén előnyös lehet a B6-vitamin használata. A vitamin hatékony az alagút-szindróma (amely a legtöbbször a csuklóban jelentkezik és ideggyulladással jár együtt) tüneteinek enyhítésében is. Az asztmás rohamok súlyosságát és gyakoriságát is csökkenti. A B6-vitamin mindezek mellett segít a hányinger és az utazási betegség leküzdésében is.

A B6 vitamin, mint a depresszió ellenszere

További érdekességek

Egy vizsgálat szerint a B6-vitamin hiánya fokozza a stresszt, az idegességet és a depressziót. A vizsgálatban részt vevő gyászoló férfiak, akiknek a szervezetében alacsony volt a B6-vitamin szintje, stresszérzékenyebbek és idegesebbek voltak, mint azok, akiknek megfelelő volt a B6-vitamin szintjük. A kutatók szerint a depresszió hatékony kezelését antidepresszáns gyógyszerek helyett inkább B6-vitamin kiegészítőkkel lehetne kezdeni, mert ez utóbbinak kevesebb a mellékhatása.

A B6-vitamin védhet a szívbetegségek ellen, és nemcsak azért, mert csökkenti a homocisztein szintet. Egy vizsgálatba 19 európai klinikáról 1550 embert vontak be. A vizsgálatban a betegeket B6-vitamin szintjük alapján 5 csoportra osztották. A legalacsonyabb B6-vitamin szintűek csoportjába tartozóknál kétszer gyakoribb volt a szívbetegség, mint a többieknél.

A B6-vitamin enyhítheti a terhesség alatti reggeli rosszulléteket. Bár az ajánlott napi mennyiség betartása esetén a vitamin biztonságos, nincsenek adatok arra vonatkozóan, hogy nagyobb mennyiségű B6-vitaminnak milyen hatása van a magzat fejlődésére. Azoknak a várandós nőknek, akik reggelente émelyegnek, hányingerük van, ajánlatos orvosuktól tanácsot kérni.

További információkat, az egyes betegségek esetén a pontos adagolást, a B6 vitaminok fajtáit, a B6-vitamin hiány és többlet tüneteit és hatását, azt, hogy mely ételek tartalmazzák, valamint az esetleges ellenjavallatokat ITT elolvashatod: B6-vitamin.

A szerző