Barion Pixel

A pattanásos bőr kezelése természetesen többféle gyógynövénnyel is lehetséges: csalánnal, bojtorjánnal vagy háromszínű árvácskával.Nagyon sok embernek okoznak problémát a pattanások. Az akné, a serdülő kor egyik csapása, ám felnőtteknél, kisebb pörsenések pedig akár gyermekkorban is előfordulhatnak. FElbukkanahtnak időskori pattanások is. Az akné elnevezés tulajdonképpen a különféle bőrelváltozások, így a pattanás, a mitesszerek, és a pörsenések összefoglaló neve. Az a közös bennük, hogy bőr pórusai valami miatt eltömődnek, és az elzáródás miatt gyulladások léphetnek fel. Nagyon sokfajta kezelési módja létezik, a vér vérzsírszintének normalizálásától kezdve, a különféle élelmiszerek kiiktatásán át, a nem megfelelő összetételű arckrém cseréjéig bezárólag. A bőr nem megfelelő tisztítása (pl. sminktől), örökletes tényezők mind-mind szerepet játszhatnak a kialakulásában. Ezt a cikket a gyógynövények erejének szentelem. Lássuk tehát, hogy mely gyógynövények jók az aknéra!

 

Gyógynövények pattanások kezelésére

 

csalán, csípős csalán, nagy csalán, kétlaki csalán, csólány, csóllány, pattanásos bőr kezelése

Csalán (Urtica dioica)

A legjobb gyógynövénynek a pattanás kezelésére a csalánt (Utrica dioica, Utrica urens) tartom. Miért jó a csalán? A csalán ugyanis rendkívüli és nagyon kíméletes hatású méregtelenítő szer. A pattanások többsége a szervezeten belüli méreganyagok felhalmozódásától keletkezik. Ha kamillával kombináljuk, akkor a gyulladásért is tettünk valamit. Adagolása a szokásos, azaz 1 liter forrásban lévő vízzel öntsünk le 2 teáskanálnyi csalánt és 2 teáskanálnyi kamillát. Filtert is használhatunk. Hagyjuk állni 10 percig. Ezután szűrjük le. Naponta 3 csészével fogyaszthatunk fokozatosan emelve az adagot. Egészen pici gyermekek is fogyaszthatják (babáknak pörsenés esetén naponta max. 1/2 szimplás pohárral adhatunk, de ne erőltessük, a kicsiny szervezet még pontosan érzi, hogy mire van szüksége). Ízlés szerint igazi citrom és méz mehet bele a felnőtteknek és nagyobb gyermekeknek.

 

 

bojtorján, közönséges bojtorján, lapu, bogáncs, ragadvány, útszéli lapu, keserűlapu, buzogáncs, ragadáncs, nagybojtorján, pattanásos bőr kezelése

Bojtorján (Arctium lappa, Arctium majus)

A fitoterápiában a faggyúmirigy működés normalizálására használják a csalánnal és a háromszínű árvácskával (Viola tricolor; Viola arvensis) együtt.

A bojtorján adagolása pattanások esetén az alábbi: 5 g levelet tegyen 1 liter forrásban lévő vízbe, és 10 percig főzze. Napi adag: reggel és este 1-2 csésze.

 

 

 

vadárvácska, háromszínű árvácska, mezei vadárvácska, apró árvácska

Háromszínű árvácska (Viola tricolor,Viola arvensis)

A föld feletti része használható a pattanások kezelésére.

1,5 g-ot tegyen 1 liter forrásban lévő vízbe; naponta 3 csészével kell elfogyasztani (étkezés közben).

A bőr öntisztulásának fenntartására a kezelést kisebb adagokkal kezdje, és csak később emelje az adagot fokozatosan.

A  pattanásos bőr kezelése természetesen tehát házilag megoldható, nem ördöngösség.

Természetes szépülést kívánunk!

A szerző