2022. április 15. péntek | dr Jung Andrea A túró desszert az egyik legelterjedtebb édesség a világon, szinte minden kultúrának megvan a saját, bevált receptje az elkészítéséhez. Talán nem meglepő, hogy Indiában – ahol a tehén szent állat, és a tejét nap, mint nap felhasználják, és fogyasztják – tej felhasználásával készítik a legtöbb édességet. Ételeik, desszertjeik sokszínűségét az is jelzi, hogy a tejet számtalan formában, és valóban egyedi stílusban, egyedi fűszerezéssel használják fel a konyhában. Legyen szó a joghurtként, túróként, tejszínként… stb. történő felhasználásról. A lenti receptem egy egyedi, túró desszert, a sandesh lesz, amit megismerhetsz. Hozzávalók tekintetében nem igényel sok befektetést, talán csak a házi tej beszerzése lehet nehézkesebb, különösen a nagyobb városokban. A sandesh olyan édesség, amellyel még egy ellenséges személy szívét is meg lehet lágyítani. Sandesh – Indiai Túró desszert Hozzávalók: 500 g friss, házilag készült túró 150 g cukor A túró desszert elkészítési módja A frissen készült túrót sűrű szövésű gézbe gyűjtjük, folyó víz alatt alaposan kiöblítjük, majd egy súlyt (pl. vízzel teli fazekat) ráhelyezve 20 percig préseljük, hogy a lehető legtöbb nedvességet nyomjunk ki belőle. Az asztalra borítjuk, és addig gyúrjuk, míg minden morzsát szétnyomunk belőle, és teljesen sima tésztát nem kapunk. Minél lágyabb ez a tészta, annál jobb lesz a sandesh. Kettéosztjuk, és az egyik felét vastag aljú serpenyőben a lehető legkisebb lángon, állandóan kevergetve megolvasztjuk a cukorral. Addig főzzük, míg ismét szilárd nem lesz (kb. 4-6 perc). Vigyázzunk, hogy nehogy túlfőzzük, mert akkor szemcsés és száraz lesz! Végül összekeverjük a megfőzött és a nyers túrót, 2.5 cm vastag téglalapot formálunk belőle, lehűtjük, és kockákra vágjuk. Elkészítési idő: 40 perc. Az elkészítési idő az első pár alkalommal valószínűleg hosszabb lesz, de némi gyakorlással ezt könnyedén lecsökkenthetjük. Mindenképpen megéri a próbálkozást. Eszközök tekintetében sincs szükségünk sok kellékre, ez a desszert igazi „konyha-barát” édesség, kevésé előkészületet, és még kevesebb utómunkálatot, takarítást kíván. Sok szerencsét az elkészítéséhez, és jó étvágyat hozzá! Forrás: Tradícionális India A szerző dr Jung Andrea See author's posts