A túró desszert az egyik legelterjedtebb édesség a világon, szinte minden kultúrának megvan a saját, bevált receptje az elkészítéséhez.
Talán nem meglepő, hogy Indiában – ahol a tehén szent állat, és a tejét nap, mint nap felhasználják, és fogyasztják – tej felhasználásával készítik a legtöbb édességet.
Ételeik, desszertjeik sokszínűségét az is jelzi, hogy a tejet számtalan formában, és valóban egyedi stílusban, egyedi fűszerezéssel használják fel a konyhában.
Legyen szó a joghurtként, túróként, tejszínként… stb. történő felhasználásról.
A lenti receptem egy egyedi, túró desszert, a sandesh lesz, amit megismerhetsz.
Hozzávalók tekintetében nem igényel sok befektetést, talán csak a házi tej beszerzése lehet nehézkesebb, különösen a nagyobb városokban.
A sandesh olyan édesség, amellyel még egy ellenséges személy szívét is meg lehet lágyítani.
Sandesh – Indiai Túró desszert
Hozzávalók:
- 500 g friss, házilag készült túró
- 150 g cukor
A túró desszert elkészítési módja
A frissen készült túrót sűrű szövésű gézbe gyűjtjük, folyó víz alatt alaposan kiöblítjük, majd egy súlyt (pl. vízzel teli fazekat) ráhelyezve 20 percig préseljük, hogy a lehető legtöbb nedvességet nyomjunk ki belőle.
Az asztalra borítjuk, és addig gyúrjuk, míg minden morzsát szétnyomunk belőle, és teljesen sima tésztát nem kapunk. Minél lágyabb ez a tészta, annál jobb lesz a sandesh.
Kettéosztjuk, és az egyik felét vastag aljú serpenyőben a lehető legkisebb lángon, állandóan kevergetve megolvasztjuk a cukorral.
Addig főzzük, míg ismét szilárd nem lesz (kb. 4-6 perc). Vigyázzunk, hogy nehogy túlfőzzük, mert akkor szemcsés és száraz lesz!
Végül összekeverjük a megfőzött és a nyers túrót, 2.5 cm vastag téglalapot formálunk belőle, lehűtjük, és kockákra vágjuk.
Elkészítési idő: 40 perc.
Az elkészítési idő az első pár alkalommal valószínűleg hosszabb lesz, de némi gyakorlással ezt könnyedén lecsökkenthetjük. Mindenképpen megéri a próbálkozást.
Eszközök tekintetében sincs szükségünk sok kellékre, ez a desszert igazi “konyha-barát” édesség, kevésé előkészületet, és még kevesebb utómunkálatot, takarítást kíván.
Sok szerencsét az elkészítéséhez, és jó étvágyat hozzá!