Barion Pixel

A túró desszert az egyik legelterjedtebb édesség a világon, szinte minden kultúrának megvan a saját, bevált receptje az elkészítéséhez.

Talán nem meglepő, hogy Indiában – ahol a tehén szent állat, és a tejét nap, mint nap felhasználják, és fogyasztják – tej felhasználásával készítik a legtöbb édességet.

Ételeik, desszertjeik sokszínűségét az is jelzi, hogy a tejet számtalan formában, és valóban egyedi stílusban, egyedi fűszerezéssel használják fel a konyhában.

Legyen szó a joghurtként, túróként, tejszínként… stb. történő felhasználásról.

A lenti receptem egy egyedi, túró desszert, a sandesh lesz, amit megismerhetsz.

Hozzávalók tekintetében nem igényel sok befektetést, talán csak a házi tej beszerzése lehet nehézkesebb, különösen a nagyobb városokban.

A sandesh olyan édesség, amellyel még egy ellenséges személy szívét is meg lehet lágyítani.

 

túró desszert, sandesh, indiai túródesszert

Sandesh – Indiai Túró desszert

 

Hozzávalók:

  • 500 g friss, házilag készült túró
  • 150 g cukor

A túró desszert elkészítési módja

A frissen készült túrót sűrű szövésű gézbe gyűjtjük, folyó víz alatt alaposan kiöblítjük, majd egy súlyt (pl. vízzel teli fazekat) ráhelyezve 20 percig préseljük, hogy a lehető legtöbb nedvességet nyomjunk ki belőle.

Az asztalra borítjuk, és addig gyúrjuk, míg minden morzsát szétnyomunk belőle, és teljesen sima tésztát nem kapunk. Minél lágyabb ez a tészta, annál jobb lesz a sandesh.

Kettéosztjuk, és az egyik felét vastag aljú serpenyőben a lehető legkisebb lángon, állandóan kevergetve megolvasztjuk a cukorral.

Addig főzzük, míg ismét szilárd nem lesz (kb. 4-6 perc). Vigyázzunk, hogy nehogy túlfőzzük, mert akkor szemcsés és száraz lesz!

Végül összekeverjük a megfőzött és a nyers túrót, 2.5 cm vastag téglalapot formálunk belőle, lehűtjük, és kockákra vágjuk.

Elkészítési idő: 40 perc.

Az elkészítési idő az első pár alkalommal valószínűleg hosszabb lesz, de némi gyakorlással ezt könnyedén lecsökkenthetjük. Mindenképpen megéri a próbálkozást.

Eszközök tekintetében sincs szükségünk sok kellékre, ez a desszert igazi “konyha-barát” édesség, kevésé előkészületet, és még kevesebb utómunkálatot, takarítást kíván.

Sok szerencsét az elkészítéséhez, és jó étvágyat hozzá!

A szerző