Puliogre, savanyú-édes rizs


puliogre, rizs, savanyú-édes rizs, főétel, India

Puliogre – Savanyú-édes tamarind rizs.

Ez a puliogre recept több mint 1000 éves. Dél-Indiából származik, ahol a Ramanuja Sampradaya követőinek kedvenc rizsétele.
A rizs alapvetően is az egészséges ételek közé tartozik, többek között azért is, mert olyan nyákot képez, amely közömbösíti a túlzott mennyiségű gyomorsavat. Könnyen emészthető, ezért emésztési zavarok enyhítésére is alkalmas.

Puliogre recept

Hozzávalók

  • 350 g hosszúszemű rizs
  • 8 dl víz
  • 1 diónyi tamarind-koncentrátum
  • 1 dl forró víz
  • 1/2 kávéskanál római kömény
  • 1/2 kávéskanál egész feketebors
  • 1/2 kávéskanál lepkeszegmag
  • 4 evőkanál szezám mag
  • 5 evőkanál kókuszreszelék
  • 3 kávéskanál raszam fűszerkeverék
  • 2 kávéskanál só
  • 1 evőkanál barna cukor
  • 2 evőkanál ghí
  • 2 evőkanál mogyoró
  • 2 kávéskanál fekete mustármag
  • 8-10 curry levél

Puliogre elkészítése

A rizst megmossuk és lecsöpögtetjük. A 8 dl vizet só nélkül felforraljuk, hozzáadjuk a rizst, és szorosan lefedve 15-20 percig pároljuk.
Közben a tamarind-koncentrátumot összekeverjük az 1 dl forró vízzel.
A római köményt, a lepkeszegmagot és a szezámmagot egy serpenyőben közepes tűznél szárazon megpirítjuk (kb. 3 perc). Lehűtjük, és porrá őröljük.
Hozzákeverjük a kókuszreszeléket, és félretesszük.
A tamarind levet, a raszam fűszerkeveréket, a sót és a cukrot egy kis edényben 3-5 percig főzzük, míg kissé besűrűsödik, majd félrehúzzuk a lángról.
Hozzáadjuk a kókuszos keveréket, és alaposan elkeverjük.
A ghíben megpirítjuk a mogyorót, majd a mogyorókat papírtörölközőre szedjük. A maradék ghít tovább melegítjük, és kipattogtatjuk bennük a fekete mustármagokat. Hozzáadjuk a curry leveleket, majd beleöntjük a tamarind-szirupos edény tartalmát, és jól elkeverjük vele. Ezt a szószt a megfőtt rizshez keverjük, és azonnal tálaljuk.
Elkészítési idő: 35 perc.

A curry jótékony hatása

A sárga curryt gyakran  használják májbetegség, gyomorrontás esetén az indiai konyhában. A fűszerkeverékben lévő kurkuma sárga színezőanaga a kurkumin antioxidáns hatású.
A curry fűszerkeverék összetevői segítenek a cukorbetegség kialakulásának megelőzésében, valamint gyulladáscsökkentő hatása van, és hozzájárul a daganatos megbetegedések kialakulásának megelőzéséhez is.
Szinte bármely élelmiszerboltban hozzájuthatunk egy ilyen fűszerkeverékhez, érdemes kipróbálni, és kísérletezni vele, mely ételünket tudjuk elképzelni ezzel az egyedi ízvilággal!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük