2023. december 15. péntek | Angyal Renáta Puliogre – Savanyú-édes tamarind rizs. Ez a puliogre recept több mint 1000 éves. Dél-Indiából származik, ahol a Ramanuja Sampradaya követőinek kedvenc rizsétele. A rizs alapvetően is az egészséges ételek közé tartozik, többek között azért is, mert olyan nyákot képez, amely közömbösíti a túlzott mennyiségű gyomorsavat. Könnyen emészthető, ezért emésztési zavarok enyhítésére is alkalmas. Puliogre recept Hozzávalók 350 g hosszúszemű rizs 8 dl víz 1 diónyi tamarind-koncentrátum 1 dl forró víz 1/2 kávéskanál római kömény 1/2 kávéskanál egész feketebors 1/2 kávéskanál lepkeszegmag 4 evőkanál szezám mag 5 evőkanál kókuszreszelék 3 kávéskanál raszam fűszerkeverék 2 kávéskanál só 1 evőkanál barna cukor 2 evőkanál ghí 2 evőkanál mogyoró 2 kávéskanál fekete mustármag 8-10 curry levél Puliogre elkészítése A rizst megmossuk és lecsöpögtetjük. A 8 dl vizet só nélkül felforraljuk, hozzáadjuk a rizst, és szorosan lefedve 15-20 percig pároljuk. Közben a tamarind-koncentrátumot összekeverjük az 1 dl forró vízzel. A római köményt, a lepkeszegmagot és a szezámmagot egy serpenyőben közepes tűznél szárazon megpirítjuk (kb. 3 perc). Lehűtjük, és porrá őröljük. Hozzákeverjük a kókuszreszeléket, és félretesszük. A tamarind levet, a raszam fűszerkeveréket, a sót és a cukrot egy kis edényben 3-5 percig főzzük, míg kissé besűrűsödik, majd félrehúzzuk a lángról. Hozzáadjuk a kókuszos keveréket, és alaposan elkeverjük. A ghíben megpirítjuk a mogyorót, majd a mogyorókat papírtörölközőre szedjük. A maradék ghít tovább melegítjük, és kipattogtatjuk bennük a fekete mustármagokat. Hozzáadjuk a curry leveleket, majd beleöntjük a tamarind-szirupos edény tartalmát, és jól elkeverjük vele. Ezt a szószt a megfőtt rizshez keverjük, és azonnal tálaljuk. Elkészítési idő: 35 perc. A curry jótékony hatása A sárga curryt gyakran használják májbetegség, gyomorrontás esetén az indiai konyhában. A fűszerkeverékben lévő kurkuma sárga színezőanaga a kurkumin antioxidáns hatású. A curry fűszerkeverék összetevői segítenek a cukorbetegség kialakulásának megelőzésében, valamint gyulladáscsökkentő hatása van, és hozzájárul a daganatos megbetegedések kialakulásának megelőzéséhez is. Szinte bármely élelmiszerboltban hozzájuthatunk egy ilyen fűszerkeverékhez, érdemes kipróbálni, és kísérletezni vele, mely ételünket tudjuk elképzelni ezzel az egyedi ízvilággal! Forrás: Tradícionális India A szerző Angyal Renáta See author's posts