Paneer, egy egyszerű, mégis hagyományos indiai étel.
Paneer, vagyis házisajt Indiából.
Az india konyha elengedhetetlen része a paneer vagy házisajt ami számtalan édes és sós étel alapanyagaként szolgál és amit könnyen elkészíthetünk mi magunk is otthon az alábbiak szerint.
Ízesétéséhez mindenki saját szája íze szerint válogathatja össze az összetevőket, szimplán sót, fokhagymát, borsot, zöldfűszert, garam masala fűszert, vagy amilyen ízűt éppen szeretnénk kóstolni/próbálni azt a fűszert, ízesítőt szórjuk forralás előtt a tejbe.
Panír – házisajt
Hozzávalók
- 2.5 l tej
- 5 evőkanál citromlé
Paneer elkészítése
A tejet felforraljuk. Közben egy szűrőt kibélelünk sűrű szövésű finom anyaggal, és egy tál fölé helyezzük.
Mikor a tej forrni kezd, belekeverjük a savanyító anyagot.
Csaknem azonnal szivacsos túróréteg csapódik ki, sárgászöld savót hagyva maga körül.
Ha a savó még mindig tejes, még egy kevés citromlevet adunk hozzá.
Ne keverjük, nehogy összetörjük a túrót!
Mikor a túró és a savó teljesen különvált egymástól, lehúzzuk az edényt a tűzről, és néhány percig állni hagyjuk.
Leszűrjük, és a savót felfogjuk.
A panírt folyóvíz alatt kiöblítjük, majd fellógatjuk, vagy ha szilárdab sajtra van szükségünk, egy nehezékkel lepréseljük, hogy a felesleges savó eltávozzon belőle.
A kapott panír 2,5 liter zsíros tej esetén 300 / 350 gramm.
Elkészítési idő: 30-45 perc.