Kókuszos tápiókapuding gyümölcssalátával – egzotikus élvezet tej- és gluténmentesen


tápiókagyöngy puding, tápiókapuding

Egy finom hideg tápiókapuding desszertnek? A testednek és a lelkednek is jót tesz!

Ha egy igazán különleges, mégis könnyen elkészíthető desszertre vágysz, ami nemcsak finom, hanem tápláló is, akkor ez a kókuszos tápiókapuding gyümölcssalátával tökéletes választás. Lágy textúra, illatos kókusz, friss gyümölcsök – mindez tej- és gluténmentesen, természetes alapanyagokból.

Ez a desszert nemcsak a lelkedet, de a testedet is táplálja, hiszen a tápióka és a kókusztej is rendelkezik olyan tulajdonságokkal, melyek a kiegyensúlyozott étrend kiváló elemeivé teszik őket.

Ráadásul ez a változat tej- és gluténmentes, így érzékenyek is bátran fogyaszthatják.

Hozzávalók

A pudinghoz

  • tápiókagyöngy – 50 g
  • kókusztej – 250 g
  • víz – 100 g
  • vegán tejszín – 100 g
  • barnacukor – 45 g
  • vaníliarúd – ½ db
  • csipet só

A gyümölcssalátához

  • friss gyümölcsök (pl. mangó, áfonya, eper, kiwi) – 250 g
  • friss menta vagy citromfű – 4 levél
  • vegyes virágméz – 30 g
  • limelé – 30 g

Elkészítés

  1. A tápióka előkészítése
    Egy tálba tesszük a tápiókagyöngyöt, és annyi hideg vízzel öntjük fel, amennyi ellepi. Hagyjuk állni 15 percig, hogy kissé megpuhuljon.
  2. A puding főzése
    A beáztatott tápiókához hozzáadjuk a kókusztejet, a vizet, a vegán tejszínt, a vaníliarúd kikapart magjait és egy csipet sót. Lassú tűzön főzzük, időnként megkeverve, kb. 15–20 percig, amíg a gyöngyök átlátszóvá válnak és a keverék besűrűsödik.
  3. Ízesítés és hűtés
    Levesszük a tűzről, majd hozzákeverjük a barnacukrot. Amikor kissé kihűlt, poharakba vagy desszertes kelyhekbe töltjük. Hűtőszekrényben legalább 1–2 órát pihentetjük.
  4. A gyümölcssaláta elkészítése
    A megtisztított gyümölcsöket tetszés szerint felkockázzuk. Összeforgatjuk a mézzel, a limelével és az apróra vágott friss fűszernövényekkel.
  5. Tálalás
    A kihűlt tápiókapuding tetejére kanalazzuk a gyümölcssalátát, friss mentalevéllel díszítjük, és máris kínálhatjuk ezt a mennyei nyári desszertet.

Miért érdemes beépíteni az étrendedbe?

Tápióka – könnyen emészthető energiaforrás

A tápiókagyöngy a maniókagyökérből készül, és szinte teljesen gluténmentes keményítő.

Nem okoz vércukorszint-ingadozást, ha rostban és fehérjében gazdag alapanyagokkal (pl. gyümölccsel) párosítjuk.

Könnyen emészthető, így érzékeny gyomrúak és emésztési problémákkal küzdők számára is ideális.

szénhidrátforrás, energizáló hatású, de nem terheli meg a szervezetet.

Kókusztej – a trópusi gyógyító

A kókusztej nemcsak laktózmentes alternatíva, hanem tápanyagokban is gazdag:

A benne található magnézium segít az idegrendszer kiegyensúlyozásában, különösen stresszes időszakokban.

Magas laurinsav-tartalmának köszönhetően antibakteriális és vírusellenes hatással bír.

zsírsavforrás, amely támogatja az agyműködést és az anyagcserét.


Ez a desszert tehát nemcsak szemet gyönyörködtető és ízletes, hanem támogatja a kiegyensúlyozott emésztést, segíti a sejtvédelmet, és könnyen beilleszthető a tej- és gluténmentes étrendbe is.

Próbáld ki, és ajándékozd meg magad egy tál boldogsággal!

Ha szereted a különleges, mégis egészséges édességeket, kövesd továbbra is a Naturportal receptjeit, ahol minden falat a testi-lelki harmóniát szolgálja.


Jenei Tamás szakács mester életútja

Jenei Tamás chef profilkép

Tanulmányok: Gundel Károly Vendéglátóipari Szakmunkásképző Iskola

Első munkahely: Fórum Hotel

Tapasztalat: Szakács, helyettes, konyhafőnök többek között az Arany Kaviár, Alabárdos, Mokka, Mágnáskert, Cactus Juice, Pastrami éttermekben

Médiaszereplés: Több főzőműsor házigazdája, köztük az Ínyencfalatok című műsor

Lakásétterem: 13 éve működtet Magos Zoltánnal, állandó és kitelepült helyszíneken is

Szakterülete: Közvetlen vendéglátás, személyes kapcsolat a vendégekkel

Zsűrizés: 15 éve rendszeres zsűritag gasztroversenyeken (pl. Triatlon Nagyhét, Országos KözÉtkeztetői Szakácsverseny, Tirpák Fesztivál)

Közösségi étkeztetés: 16 éve ezen a területen dolgozik, főként gyermekmenzák minőségének javításán, jelenleg a Hungast Vital Kft. munkatársa

Hobbi: Szabadtéri főzés, grillezés, bográcsozás – otthon a legszívesebben főz

Szenvedély: Erdei gombák, gombaszedés, természetjárás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük