2025. augusztus 1. péntek | Jenei Tamás Egy finom hideg tápiókapuding desszertnek? A testednek és a lelkednek is jót tesz!Ha egy igazán különleges, mégis könnyen elkészíthető desszertre vágysz, ami nemcsak finom, hanem tápláló is, akkor ez a kókuszos tápiókapuding gyümölcssalátával tökéletes választás. Lágy textúra, illatos kókusz, friss gyümölcsök – mindez tej- és gluténmentesen, természetes alapanyagokból. Ez a desszert nemcsak a lelkedet, de a testedet is táplálja, hiszen a tápióka és a kókusztej is rendelkezik olyan tulajdonságokkal, melyek a kiegyensúlyozott étrend kiváló elemeivé teszik őket. Ráadásul ez a változat tej- és gluténmentes, így érzékenyek is bátran fogyaszthatják. Hozzávalók A pudinghoz tápiókagyöngy – 50 g kókusztej – 250 g víz – 100 g vegán tejszín – 100 g barnacukor – 45 g vaníliarúd – ½ db csipet só A gyümölcssalátához friss gyümölcsök (pl. mangó, áfonya, eper, kiwi) – 250 g friss menta vagy citromfű – 4 levél vegyes virágméz – 30 g limelé – 30 g Elkészítés A tápióka előkészítéseEgy tálba tesszük a tápiókagyöngyöt, és annyi hideg vízzel öntjük fel, amennyi ellepi. Hagyjuk állni 15 percig, hogy kissé megpuhuljon. A puding főzéseA beáztatott tápiókához hozzáadjuk a kókusztejet, a vizet, a vegán tejszínt, a vaníliarúd kikapart magjait és egy csipet sót. Lassú tűzön főzzük, időnként megkeverve, kb. 15–20 percig, amíg a gyöngyök átlátszóvá válnak és a keverék besűrűsödik. Ízesítés és hűtésLevesszük a tűzről, majd hozzákeverjük a barnacukrot. Amikor kissé kihűlt, poharakba vagy desszertes kelyhekbe töltjük. Hűtőszekrényben legalább 1–2 órát pihentetjük. A gyümölcssaláta elkészítéseA megtisztított gyümölcsöket tetszés szerint felkockázzuk. Összeforgatjuk a mézzel, a limelével és az apróra vágott friss fűszernövényekkel. TálalásA kihűlt tápiókapuding tetejére kanalazzuk a gyümölcssalátát, friss mentalevéllel díszítjük, és máris kínálhatjuk ezt a mennyei nyári desszertet. Miért érdemes beépíteni az étrendedbe? Tápióka – könnyen emészthető energiaforrás A tápiókagyöngy a maniókagyökérből készül, és szinte teljesen gluténmentes keményítő. Nem okoz vércukorszint-ingadozást, ha rostban és fehérjében gazdag alapanyagokkal (pl. gyümölccsel) párosítjuk. Könnyen emészthető, így érzékeny gyomrúak és emésztési problémákkal küzdők számára is ideális. Jó szénhidrátforrás, energizáló hatású, de nem terheli meg a szervezetet. Kókusztej – a trópusi gyógyító A kókusztej nemcsak laktózmentes alternatíva, hanem tápanyagokban is gazdag: A benne található magnézium segít az idegrendszer kiegyensúlyozásában, különösen stresszes időszakokban. Magas laurinsav-tartalmának köszönhetően antibakteriális és vírusellenes hatással bír. Jó zsírsavforrás, amely támogatja az agyműködést és az anyagcserét. Ez a desszert tehát nemcsak szemet gyönyörködtető és ízletes, hanem támogatja a kiegyensúlyozott emésztést, segíti a sejtvédelmet, és könnyen beilleszthető a tej- és gluténmentes étrendbe is. Próbáld ki, és ajándékozd meg magad egy tál boldogsággal! Ha szereted a különleges, mégis egészséges édességeket, kövesd továbbra is a Naturportal receptjeit, ahol minden falat a testi-lelki harmóniát szolgálja. Jenei Tamás szakács mester életútja Tanulmányok: Gundel Károly Vendéglátóipari Szakmunkásképző Iskola Első munkahely: Fórum Hotel Tapasztalat: Szakács, helyettes, konyhafőnök többek között az Arany Kaviár, Alabárdos, Mokka, Mágnáskert, Cactus Juice, Pastrami éttermekben Médiaszereplés: Több főzőműsor házigazdája, köztük az Ínyencfalatok című műsor Lakásétterem: 13 éve működtet Magos Zoltánnal, állandó és kitelepült helyszíneken is Szakterülete: Közvetlen vendéglátás, személyes kapcsolat a vendégekkel Zsűrizés: 15 éve rendszeres zsűritag gasztroversenyeken (pl. Triatlon Nagyhét, Országos KözÉtkeztetői Szakácsverseny, Tirpák Fesztivál) Közösségi étkeztetés: 16 éve ezen a területen dolgozik, főként gyermekmenzák minőségének javításán, jelenleg a Hungast Vital Kft. munkatársa Hobbi: Szabadtéri főzés, grillezés, bográcsozás – otthon a legszívesebben főz Szenvedély: Erdei gombák, gombaszedés, természetjárás