Halava recept, ezúttal Indiából.
Halava recept több féle létezik a Világon, hiszen ez az egyszerű és nem drága édesség szinte mindenhová eljutott a világon.
Minden nép a saját ízlésére formálta azt, saját fűszereivel, ötleteivel, ameddig lehetett.
Ebben a cikkben mi most egy indiai változatot mutatunk be.
Mandulás halava recept – Badam halava
Hozzávalók
- 20 dkg búzadara
- 25 dkg finomra őrölt mandula
- 32 dkg cukor
- 4 dl tej
- 2 evőkanál vaj, vagy ghí
Halava recept elkészítési módja
Egy nyeles edényben együtt melegítjük az összes hozzávalót.
Finoman forraljuk 15 percig, a vége felé sűrűn kevergetve, és mérsékelve a lángot.
Formákba öntjük és mikor a massza elválik az edény aljától, egy kivajazott tálcára tesszük kihűlni.
Ha már kicsit hűlt, vizes kézzel 2,5 cm vastagságú téglalapot formálunk belőle.
Hidegen kockákra vágjuk, és minden kocka tetejére egy pirított mandulát nyomunk.
Elkészítési idő: 30 perc.
A halava
A halava ismert Indiában, Közép-Ázsiában, Délnyugat-Ázsiában, Kelet-és Dél-Európában, a Közel-Keleten, a Balkánon, a volt Szovjetúnió területén, és Erdélyben is.
Eredete vitatott, van, aki Indiából eredezteti, de elterjedt olyan nézet is, miszerint Bizáncból, Törökországból származik.
Az viszont kétségtelen, hogy nagy népszerűségnek örvend azokban az országokban, ahol készítik, és fogyasztják.
Bármelyik változatát is vásároljuk, készítjük el, biztosan egy egyszerű, de annál finomabb édességet kóstolhatunk.