Gajar halava, az egészséges indiai édesség.

Ez az édesség a gajar halava Észak-Indiában népszerű. Nagyon fontos, hogy a répát vékonyra, és a lehető leghosszabb szálakra reszeljük.

Gajar halava recept

Hozzávalók

  • 45 dkg friss, édes répa
  • 75 g vaj
  • 2,5 dl tej
  • 15 dkg cukor
  • 3 evőkanál szeletelt mandula pirítva
  • 3 evőkanál mazsola
  • 1/2 kávéskanál őrölt kardamom

A gajar halava elkészítése

A megtisztított sárgarépát finomra reszeljük.
A vajat megolvasztjuk, majd beleszórjuk a reszelt répát. 10 percig közepes lángon, fedő nélkül pároljuk, közben gyakran megkeverjük.
Ekkor hozzáadjuk a tejet, a cukrot, a mazsolát és a mandulát.
További 20-30 percig főzzük, míg a halava besűrűsödik annyira, hogy összeáll az edényben.
Kicsit lehűtjük, majd egy tálcán 2,5 cm vastagságú kerek süteményt formálunk belőle.
Meghintjük az őrölt kardamommal, majd 30 percre a hűtőszekrénybe tesszük.

Elkészítési idő: 80 perc.

A répa jótékokny hatása

Biztosan mindenki hallotta gyerekként a szüleitől, hogy sok répát kell enni, mert akkor jól fogunk fütyülni.
Még ha ez nem is igaz, esetleg néhányunknál, mert jó volt a pszichológiai hatás, a répa ettől függetlenül számos jótékony hatással rendelkezik.
Azon kívül a sárgarépa nyersen, főzve, és sütve is ízletes növény, emellé még egy igazi energiabomba  is. A C- vitamin mellett tartalmaz még B1, B2, B6 vitamint, kalciumot, foszfort, és vasat is.
Kalóriatartalma minimális, így kigészítője lehet diétás étrendünknek is.
Felhasználásánál törekedjünk arra, hogy minél vékonyabban hámozzuk, vagy ha saját kertünkben termesztjük, vegyszermentesen, akkor frissen elég lehet egy alapos mosás is fogyasztás előtt, mivel az értékes tápanyagainak nagy része közvetlenül a külső hély alatt található.
Érdekesség, hogy sütés, főzés közben jobban hozzáférünk értékes vitaminjaihoz.
Végeredményben a lényeg az, hogy akárhogyan is, de fogyasszuk rendszeresen a sárgarépát, hiszen nem csak immunrendszerünknek – és álltólagos fütyülési képességünknek – teszünk jót vele, hiszen szervezetünkbe kerülve segítő bőrünk védelmében is.
Segít a bőr víztartalmának megőrzésében, béta-karotint tartalmaz, amely védelmet nyújt napégés esetén, valamint a faggyú- és verejtékmirigy szabályozásában is szerepet játszik.

A szerző