Indiai édesség a jalebi, mely tradicionálisnak mondható mind hazájában, mind az egész világon.

Jalebi – indiai édesség

A jalebi India egyik legnépszerűbb édessége.

Egyike azoknak az édességeknek, melyeket cukorszirupba merítünk, így kapják édes ízüket.

Sokszor utcai árusoknál is találkozhatunk ezzel az édességgel ahol méteres hegyekben állnak a frissen elkészített jalebik.

Nagyon egyszerű az elkészítése, nem igényel sok hozzávalót, és garantáltan kedvenc lesz.

Indiai édesség – jalebi hozzávalók / 10 adag

Sziruphoz

  • 1.5 dl víz
  • 1 bögre cukor (2,5 dl-nek megfelelő)
  • 2 kk citromlé
  • 1 csipet őrölt zöld kardamom

 

Tésztához

  • 1 bögre finomliszt (1,5 dl-nek megfelelő)
  • 3 kávéskanál sütőpor
  • 1 teáskanál cukor
  • 0,5 ek. napraforgó olaj
  • 0,8 dl kéz meleg víz
  • 3 dl napraforgó olaj (a sütéshez)

Szirup készítés

1. A vizet feltesszük forrni. Mikor kezd már gyöngyözni, azaz hevülni, hozzáöntjük a cukrot, a citromlevet és az őrölt kardamomot.
2. Többször kevergetve forrásig hevítjük, s mikor már szirupos állagot elérünk, lejjebb vesszük a gázt, és kis lángos melegen tartjuk.

Tésztakészítés

indiai édesség, jalebi, indiai desszert, édesség

1. Egy tálba öntjük a lisztet, a sütőport, a cukrot, az olajat és a kéz meleg vizet. Alaposan összekeverjük.
2. Ha szükséges, önthetünk még hozzá némi vizet, a lényeg, hogy egy nagyjából a palacsinta tésztánál sűrűbb, de a nokedli tésztájánál hígabb állagot kapjunk.
3. Egy serpenyőben bő olajat hevítünk. Míg felmelegszik, megtöltjük a tésztával a használatos eszközünket.
4. Mikor az olaj felhevült, csiga formákat nyomunk bele. Nagyon kevés idő kell oldalanként, mikor látjuk, hogy aranysárga, óvatosan megfordítjuk, nehogy széttörjön a csigánk. Ha mindkét oldala kész, kivesszük, és egyből a cukorszirupba tesszük, megforgatjuk benne, majd mehet a papírtörlőre.

 

Nagyon gyorsan elkészül, és hihetetlenül egyszerű. A desszert-készítéssel kezdőként próbálkozók számára is garantált sikerélményt nyújt már akár az első próbálkozás alkalmával is.

Vigyázni talán csak a forró olajba helyezésnél (öntésnél, nyomásnál) kell, ezt leszámítva nem igényel különösebb tudásszintet.

Jó étvágyat az egyedi ízvilághoz – hiszen a kardamom rögtön Indiát juttatja eszünkbe – és sok örömet, a tálaláshoz, a dicséretek fogadásához!

 

A szerző