2022. február 4. péntek | dr Jung Andrea Indiai édesség a jalebi, mely tradicionálisnak mondható mind hazájában, mind az egész világon. Jalebi – indiai édesség A jalebi India egyik legnépszerűbb édessége. Egyike azoknak az édességeknek, melyeket cukorszirupba merítünk, így kapják édes ízüket. Sokszor utcai árusoknál is találkozhatunk ezzel az édességgel ahol méteres hegyekben állnak a frissen elkészített jalebik. Nagyon egyszerű az elkészítése, nem igényel sok hozzávalót, és garantáltan kedvenc lesz. Indiai édesség – jalebi hozzávalók / 10 adag Sziruphoz 1.5 dl víz 1 bögre cukor (2,5 dl-nek megfelelő) 2 kk citromlé 1 csipet őrölt zöld kardamom Tésztához 1 bögre finomliszt (1,5 dl-nek megfelelő) 3 kávéskanál sütőpor 1 teáskanál cukor 0,5 ek. napraforgó olaj 0,8 dl kéz meleg víz 3 dl napraforgó olaj (a sütéshez) Szirup készítés 1. A vizet feltesszük forrni. Mikor kezd már gyöngyözni, azaz hevülni, hozzáöntjük a cukrot, a citromlevet és az őrölt kardamomot. 2. Többször kevergetve forrásig hevítjük, s mikor már szirupos állagot elérünk, lejjebb vesszük a gázt, és kis lángos melegen tartjuk. Tésztakészítés 1. Egy tálba öntjük a lisztet, a sütőport, a cukrot, az olajat és a kéz meleg vizet. Alaposan összekeverjük. 2. Ha szükséges, önthetünk még hozzá némi vizet, a lényeg, hogy egy nagyjából a palacsinta tésztánál sűrűbb, de a nokedli tésztájánál hígabb állagot kapjunk. 3. Egy serpenyőben bő olajat hevítünk. Míg felmelegszik, megtöltjük a tésztával a használatos eszközünket. 4. Mikor az olaj felhevült, csiga formákat nyomunk bele. Nagyon kevés idő kell oldalanként, mikor látjuk, hogy aranysárga, óvatosan megfordítjuk, nehogy széttörjön a csigánk. Ha mindkét oldala kész, kivesszük, és egyből a cukorszirupba tesszük, megforgatjuk benne, majd mehet a papírtörlőre. Nagyon gyorsan elkészül, és hihetetlenül egyszerű. A desszert-készítéssel kezdőként próbálkozók számára is garantált sikerélményt nyújt már akár az első próbálkozás alkalmával is. Vigyázni talán csak a forró olajba helyezésnél (öntésnél, nyomásnál) kell, ezt leszámítva nem igényel különösebb tudásszintet. Jó étvágyat az egyedi ízvilághoz – hiszen a kardamom rögtön Indiát juttatja eszünkbe – és sok örömet, a tálaláshoz, a dicséretek fogadásához! Forrás: Tradícionális India A szerző dr Jung Andrea See author's posts