Barion Pixel

Gaja – ghíben sült leveles tésztakülönlegesség.

 

Tradicionális indiai édesség a Gaja, amely ghíben sült leveles tésztakülönlegesség cukorsziruppal.

Ez az étel nagyon népszerű, és híres édesség Indiában.

Általában hatalmas mennyiséget készítenek belőle az árusok, hiszen több napig is eláll, bár erre nincs szüksége, mert olyan népszerű, hogy nagyon gyorsan elkapkodják.

Ha esetleg otthon mégis sikerül akkora mennyiséget készíteni, amit 2-3 nap alatt nem fogyasztotok el, érdemes picit felfrissíteni egy cukorszirup-fürdővel.

 

Gaja recept

Hozzávalók

  • 35 dkg liszt
  • 1/2 kiskanál só
  • 1/2 kiskanál cukor
  • 2.5 evőkanál meleg ghí
  • 1.8 dl langyos víz
  • 6 evőkanál ghí (tisztított vaj, vagy sima vaj)
  • 6 evőkanál kukoricakeményítő
  • 1.5 evőkanál rózsavíz
  • 3 dl víz
  • 35 dkg cukor
  • ghí a sütéshez
  • 4 evőkanál apróra vágott pisztácia

 

Elkészítése

A lisztet, a cukrot és a sót összekeverjük egy edényben.

A 2.5 evőkanál ghít összekeverjük a vízzel, majd a liszthez öntjük. Gyorsan összegyúrjuk. Ha szükséges, kevés vízzel segítünk, hogy közepes keménységű tésztát kapjunk. 15 percig gyúrjuk, míg fényes és sima lesz.

A tésztát hat egyenlő részre osztjuk.

Öt cipót letakarva félreteszünk, a hatodikból hűvös munkalapon akkora lepényt sodrunk, amekkorát csak tudunk.

Akkor jó, ha egészen átlátszó, annyira vékony. Félretesszük, a tetejét vékonyan megkenjük olvasztott ghível és meghintjük kukoricakeményítővel.

A következő cipóból sodort lepényt ráfektetjük, azt is megkenjük és meghintjük, majd ezt addig ismételjük, míg a tészta és a ghí ill. kukoricakeményítő is elfogy.

Az egymásra fektetett lepényeket együtt, palacsintaszerűen szorosan feltekerjük. Vigyázzunk, nehogy eltépjük a vékony tésztát.

A tekercset 12 részre vágjuk, és a munkalapon minden egyes darabból hosszú “nyelvet” sodrunk.

A sziruphoz a vizet, a rózsavizet és a cukrot összekeverjük egy lábosban, és tűz felett addig keverjük, míg teljesen elolvad.

12-15 percig forraljuk, míg eléri a 117 C-ot. Lehúzzuk a tűzről, de melegen tartjuk.

Forró ghíben (115 C-on) aranybarnára és ropogósra sütjük a “nyelveket”, majd szitán leszárítjuk őket. Még melegen 1 percre a szirupba helyezzük, majd kivéve vagdalt pisztáciával meghintjük, és rácson kihűtjük.

 

A szerző