Cham cham a bengáli édesség.
Az érdekes nevű, nagyon finom bengáli édesség, a cham cham.
A cham cham, más néven chum chum vagy chom chom ismét az egyik klasszikus bengáli édesség.
Elkészítése egyszerű, de időbe telik.
Elkészítési módja hasonló a rasgulla készítéséhez.
Ezt a cham cham receptet egy klasszikus édes töltelékkel írjuk le, de ez nem kötelező lépés, töltelék nélkül is készítik.
A chum chum egy tej alapú édesség.
A tejből curd-öt készítünk majd ezt tovább gyúrjuk, hengeres vagy hosszúkás darabokat formázva amelyeket cukorszirupban főzünk meg.
Cham cham recept
Hozzávalók 9 darabhoz
Tésztája
- 1,5 l. teljes friss, zsíros házi tej
- 1 1/2 citrom leve
A sziruphoz
- 1 liter víz
- 400 gramm cukor
- 4 kardamom mag
Továbbiak
- 600 ml tejből készült khoya ( sűrített tej a töltelékhez – a zsíros tejet addig főzzük egy kivajazott vastag falú lábosban amíg besűrűsödik, kb. 50 perc)
- 30 g kókuszreszelék
- egy marék összetört pisztácia
Elkészítési módja
Egy közepes lábasba forraljuk fel a teljes tejet majd öntsük bele a citromlét.
Közepes lángra tesszük és körülbelül 3-4 percig főzzük együtt.
Ekkor szétválnak a tej szilárd részei a savótól.
Vegyük le a tűzről és hagyjuk állni 10 percig.
Helyezzünk egy nagy szűrőt egy tálra, és a öntsük át a lábos tartalmát egy közepes szövésű kendőn és zárjuk össze a csomagot.
Ezután hideg víz alá helyezzük, hogy eltávolítsuk a citromlé esetleges ízét majd 30-40 percig hagyjuk lecsepegni.
Vegyük ki az így elkészült chennát a kendőjéből, és tegyük át egy tiszta tálba.
Kézzel dagasztjuk, ugyanúgy, ahogy a tésztát gyúrjuk, hogy lágy állagot kapjon.
30 g-os darabokra osztjuk és golyókat formázunk: 9 darabot kapunk.
Ha készen vagyunk, ovális formát adunk nekik.
Egy közepes lábosba öntsük a vizet a cukorral együtt.
Közepes lángra tesszük, és addig főzzük, amíg a cukor teljesen fel nem oldódik.
A szirupot kis lángra tesszük, majd adjuk hozzá az elkészült chenna darabokat a és főzzük 10 percig alacsony lángon, lefedve.
Levesszük a tűzről és hozzáadjuk a pépesített kardamom-ot, és a szirupban 15 percig pihentetjük.
Majd óvatosan kiszedjük egy lyukas kanál segítségével, és egy tálra tesszük őket.
Osszuk el az elkészült khoya pasztát 10 g-os részekre, és adjunk neki hosszú, lapított formát.
Vágjuk félbe hosszában a chennákat.
Helyezzük a khoyát a két rész közé, és óvatosan nyomjuk össze.
Végül beforgatjuk kókuszreszelékbe és díszítjük felvágott pisztáciával.