Barion Pixel

Cham cham a bengáli édesség.

Az érdekes nevű, nagyon finom bengáli édesség, a cham cham.

A cham cham, más néven chum chum vagy chom chom ismét az egyik klasszikus bengáli édesség.

Elkészítése egyszerű, de időbe telik.

Elkészítési módja hasonló a rasgulla készítéséhez.

Ezt a cham cham receptet egy klasszikus édes töltelékkel írjuk le, de ez nem kötelező lépés, töltelék nélkül is készítik.

A chum chum egy tej alapú édesség.

A tejből curd-öt készítünk majd ezt tovább gyúrjuk, hengeres vagy hosszúkás darabokat formázva amelyeket cukorszirupban főzünk meg.

 

Cham cham recept

Hozzávalók 9 darabhoz

Tésztája

  • 1,5 l. teljes friss, zsíros házi tej
  • 1 1/2 citrom leve

A sziruphoz

  • 1 liter víz
  • 400 gramm cukor
  • 4 kardamom mag

Továbbiak

  • 600 ml tejből készült khoya ( sűrített tej a töltelékhez  – a zsíros tejet addig főzzük egy kivajazott vastag falú lábosban amíg besűrűsödik, kb. 50 perc)
  • 30 g kókuszreszelék
  • egy marék összetört pisztácia

Elkészítési módja

Egy közepes lábasba forraljuk fel a teljes tejet  majd öntsük bele a citromlét.

Közepes lángra tesszük és körülbelül 3-4 percig főzzük együtt.

Ekkor szétválnak a tej szilárd részei a savótól.

Vegyük le a tűzről és hagyjuk állni 10 percig.

Helyezzünk egy nagy szűrőt egy tálra, és a öntsük át a lábos tartalmát egy közepes szövésű kendőn és zárjuk össze a csomagot.

Ezután hideg víz alá helyezzük, hogy eltávolítsuk a citromlé esetleges ízét majd 30-40 percig hagyjuk lecsepegni.

Vegyük ki az így elkészült chennát a kendőjéből, és tegyük át egy tiszta tálba.

Kézzel dagasztjuk, ugyanúgy, ahogy a tésztát gyúrjuk, hogy lágy állagot kapjon.

30 g-os darabokra osztjuk és golyókat formázunk: 9 darabot kapunk.

Ha készen vagyunk, ovális formát adunk nekik.

Egy közepes lábosba öntsük a vizet a cukorral együtt.

Közepes lángra tesszük, és addig főzzük, amíg a cukor teljesen fel nem oldódik.

A szirupot kis lángra tesszük, majd adjuk hozzá az elkészült chenna darabokat a és főzzük 10 percig alacsony lángon, lefedve.

Levesszük a tűzről és hozzáadjuk a pépesített kardamom-ot, és a szirupban 15 percig pihentetjük.

Majd óvatosan kiszedjük egy lyukas kanál segítségével, és egy tálra tesszük őket.

Osszuk el az elkészült khoya pasztát 10 g-os részekre, és adjunk neki hosszú, lapított formát.

Vágjuk félbe hosszában a chennákat.

Helyezzük a khoyát a két rész közé, és óvatosan nyomjuk össze.

Végül beforgatjuk kókuszreszelékbe és díszítjük felvágott pisztáciával.

A szerző