2023. február 24. péntek | dr Jung Andrea Cham cham a bengáli édesség. Az érdekes nevű, nagyon finom bengáli édesség, a cham cham. A cham cham, más néven chum chum vagy chom chom ismét az egyik klasszikus bengáli édesség. Elkészítése egyszerű, de időbe telik. Elkészítési módja hasonló a rasgulla készítéséhez. Ezt a cham cham receptet egy klasszikus édes töltelékkel írjuk le, de ez nem kötelező lépés, töltelék nélkül is készítik. A chum chum egy tej alapú édesség. A tejből curd-öt készítünk majd ezt tovább gyúrjuk, hengeres vagy hosszúkás darabokat formázva amelyeket cukorszirupban főzünk meg. Cham cham recept Hozzávalók 9 darabhoz Tésztája 1,5 l. teljes friss, zsíros házi tej 1 1/2 citrom leve A sziruphoz 1 liter víz 400 gramm cukor 4 kardamom mag Továbbiak 600 ml tejből készült khoya ( sűrített tej a töltelékhez – a zsíros tejet addig főzzük egy kivajazott vastag falú lábosban amíg besűrűsödik, kb. 50 perc) 30 g kókuszreszelék egy marék összetört pisztácia Elkészítési módja Egy közepes lábasba forraljuk fel a teljes tejet majd öntsük bele a citromlét. Közepes lángra tesszük és körülbelül 3-4 percig főzzük együtt. Ekkor szétválnak a tej szilárd részei a savótól. Vegyük le a tűzről és hagyjuk állni 10 percig. Helyezzünk egy nagy szűrőt egy tálra, és a öntsük át a lábos tartalmát egy közepes szövésű kendőn és zárjuk össze a csomagot. Ezután hideg víz alá helyezzük, hogy eltávolítsuk a citromlé esetleges ízét majd 30-40 percig hagyjuk lecsepegni. Vegyük ki az így elkészült chennát a kendőjéből, és tegyük át egy tiszta tálba. Kézzel dagasztjuk, ugyanúgy, ahogy a tésztát gyúrjuk, hogy lágy állagot kapjon. 30 g-os darabokra osztjuk és golyókat formázunk: 9 darabot kapunk. Ha készen vagyunk, ovális formát adunk nekik. Egy közepes lábosba öntsük a vizet a cukorral együtt. Közepes lángra tesszük, és addig főzzük, amíg a cukor teljesen fel nem oldódik. A szirupot kis lángra tesszük, majd adjuk hozzá az elkészült chenna darabokat a és főzzük 10 percig alacsony lángon, lefedve. Levesszük a tűzről és hozzáadjuk a pépesített kardamom-ot, és a szirupban 15 percig pihentetjük. Majd óvatosan kiszedjük egy lyukas kanál segítségével, és egy tálra tesszük őket. Osszuk el az elkészült khoya pasztát 10 g-os részekre, és adjunk neki hosszú, lapított formát. Vágjuk félbe hosszában a chennákat. Helyezzük a khoyát a két rész közé, és óvatosan nyomjuk össze. Végül beforgatjuk kókuszreszelékbe és díszítjük felvágott pisztáciával. Forrás: Tradícionális India