Börfi – tejkaramella házilag elkészítve indiai ízvilággal.
Indiai hangulat, indiai ékszerek, indiai ételek, indiai étkezés, indiai desszertek, stb.
Nem feltétlenül szükséges nagy étkezés ahhoz, hogy két főétel között az ember egy kicsit „bűnözzön” egy kis édességgel.
Bár a Börfit, ezt a nagyon finom karamella édességet az indiaiak legfőképpen reggeliként fogyasztják a napközbeni éhséget, édesség utáni vágyat is könnyedén csökkentheti.
A legjobb, ha mindig van otthon kéznél, hiszen a váratlanul megjelenő vendégek kínálására is kitűnően alkalmas nassolni való édesség.
Börfi – indiai tejkaramella
Avagy a tökéletes reggeli édesség, amely nem csak a reggeli helyett / mellett élvezhető igazán.
Hozzávalók
- 1,5 l zsíros tej
- 5 dl tejszín
- 25 dkg cukor
Elkészítési módja
A hozzávalókat összekeverjük egy vastag falú (lehetőleg rozsdamentes acél) nagy lábasban, és felforraljuk.
Ekkor úgy állítjuk be a lángot, hogy a tej állandó forrásban maradjon, de ne fusson ki.
A tej besűrítéséhez türelmesnek kell lennünk, hiszen akár egy óra hosszat is eltarthat.
Ahogy sűrűsödik, egyre gyorsabban kavarjuk.
Addig főzzük, míg a börfi barna, egészen sűrű és ragacsos nem lesz.
A börfi ízesítés nélkül is nagyon finom, de ha mégis ízesíteni akarjuk, akkor ezen a ponton belekeverhetünk darált olajos magvakat (diót, mandulát stb.), citromhéjat és levet, pirított kókuszreszeléket vagy őrölt kardamomot.
A masszát a munkalapra öntjük, műanyag spatulával jól átgyúrjuk, és egy tálcán 2,5 cm vastag téglalapot formálunk belőle. Teljesen kihűtjük, majd kockákra vágjuk.