Börfi – tejkaramella házilag elkészítve indiai ízvilággal.

Indiai hangulat, indiai ékszerek, indiai ételek, indiai étkezés, indiai desszertek, stb.

Nem feltétlenül szükséges nagy étkezés ahhoz, hogy két főétel között az ember egy kicsit “bűnözzön”  egy kis édességgel.

Bár a Börfit, ezt a nagyon finom karamella édességet az indiaiak legfőképpen reggeliként fogyasztják a napközbeni éhséget, édesség utáni vágyat is könnyedén csökkentheti.

A legjobb, ha mindig van otthon kéznél, hiszen a váratlanul megjelenő vendégek kínálására is kitűnően alkalmas nassolni való édesség.

Börfi – indiai tejkaramella

Avagy a tökéletes reggeli édesség, amely nem csak a reggeli helyett / mellett élvezhető igazán.

Hozzávalók

  • 1,5 l zsíros tej
  • 5 dl tejszín
  • 25 dkg cukor

 

tej, tej hatása, ajurvéda, ayurvéda

 

Elkészítési módja

A hozzávalókat összekeverjük egy vastag falú (lehetőleg rozsdamentes acél) nagy lábasban, és felforraljuk.

Ekkor úgy állítjuk be a lángot, hogy a tej állandó forrásban maradjon, de ne fusson ki.

A tej besűrítéséhez türelmesnek kell lennünk, hiszen akár egy óra hosszat is eltarthat.

Ahogy sűrűsödik, egyre gyorsabban kavarjuk.

Addig főzzük, míg a börfi barna, egészen sűrű és raga­csos nem lesz.

A börfi ízesítés nélkül is nagyon finom, de ha mégis ízesíteni akarjuk, akkor ezen a ponton belekeverhetünk darált olajos magvakat (diót, mandulát stb.), citromhéjat és levet, pirított kókuszresze­léket vagy őrölt kardamomot.

A masszát a munkalapra öntjük, műanyag spatulával jól átgyúrjuk, és egy tálcán 2,5 cm vastag tég­lalapot formálunk belőle. Teljesen kihűtjük, majd kockákra vágjuk.

 

A Börfi formázása

Az íze mellett a tálalásával is nagy sikert érhetünk el.
Nemcsak a téglalap forma a megfelelő a börfi formázásánál, kipróbálhatunk különböző bonbon, kisebb muffin, figurás jégkockatartó, vagy egyéb formákban történő hűtést is.
A különböző magvakat – amennyiben szeretnénk azzal is ízesíteni – nem csak bele lehet keverni, hanem a formázás után is meg lehet szórni mondjuk reszelt mandulával.
Esetleg az egészben lévő dió, mogyoró, mandula, stb. a tejkaramella tetejét díszítve is jól mutat.
A lehetőségek tárháza végtelen, a börfi nagyon finom, érdemes kísérletezni.
Ha alapból szeretitek a karamella ízét, kár lenne ezt a formáját kihagyni.
Kétségkívül egy gyorsan elfogyó édességgel van dolgunk, ha már rutinból megy az elkészítése, érdemes lehet egyszerre nagyobb adagot készíteni!

A szerző