Barion Pixel

Szakértőnk tollából: Bertók Andrea

A hangtálak világa

A hangtálak és gongok már az ősi fém megmunkálás idején a Himalája vidékén ismertek. A védikus filozófia szerint minden egyetlen hangból, rezgésből keletkezett. Szertartásokon, mindennapi életben is fontos szerepe volt és van a mai napig is a hangoknak. Használják rossz energiák elűzésére, mantrák recitálásához, terek tisztítására, transz állapotok elérésére, az elme megtisztítására és az energiák harmonizálására. Régen egy kolostor lámája lejegyezte: ,,Hanggal megtudom ölni az élőket és feltudom támasztania holtakat”. A hangtálak eredetéről, kialakulásáról nem maradtak fent írásos anyagok, feljegyzések. Valószínűsíthető, hogy már Buddha idején használták és készítették a hangtálakat. Vélhetően maga Buddha is használta meditációja során. Talán ezért is köthető a buddhista valláshoz. Délkelet – ázsiai vidékén India Nepál, Tibet, Indonézia, Bali, Japán területein kezdtek elterjedni. Egyetlen hangtál rengeteg hangból, úgynevezett felhangokból áll. Ez a sokszínű hang hozzájárul különleges csodálatos rezgéseihez. A különlegességhez még hozzátartozik, hogy különböző országok, különböző hangtálakat készítenek. Most az öt legnépszerűbb hangtálakat mutatnám be.

A világ hangtálai – A hangtálak világa

1. Indiai hangtálak:

Az Indiai tálak, melyek nem sokban különböznek nepáli társaiktól. Tradicionálisan kézzel készítik, 7  – ritkábban – 12 fémből. Mind a készítésének, mind a használatának titka apáról fiúra szállt. Egy-egy kovácsműhelyben 4-5 kovácsmester kalapálja több mint 24 órán keresztül. Figyelembe veszik a 7 fém , 7 bolygó és a 7 nap kapcsolatát. Különös figyelmet fordítanak arra, hogy jó energiákat vigyenek a készítés közben a hangtálakba, ha például rossz kedve van a kovácsnak nem kell dolgoznia. A készítésről bővebben írok majd egy következő cikkben. Az indiai tálak onnan kapják a nevüket, amelyik régióban készítik őket.

1.1. Assam hangtálak:

Az Assam hangtálak az indiai régióról kapta nevét, ahol a lapos hangtálakat készítik, géppel készült, magas hangú, vékony törékeny tál, mely fej környékére illetve óvodákba ideális.

1.2. Bengáli hangtálak:

Nevét Bengáliáról kapta, India észak-keleti részén készült tálak jellegzetes jó minőségű hangjuk van, robusztus formájukat, kézzel készítik.

1.3. Bihar hangtálak:

Bihar település, India harmadik legnagyobb államában kézzel készített hangtálai főleg csakra hangtálak. Különböző csakráinkra különböző frekvenciájú hangtálakat készítenek.

1.4. Telihold tálak:

Melyeket kizárólag teliholdkor kézzel készítenek, felhasználva a telihold erejét. Ezeknek a tálaknak nagyon tiszta hangjuk van és nagyon hosszú ideig szólnak.

2. Nepáli hangtálak:

Hasonlóan az indiai tálakhoz kézzel készíti 4-5 kovácsmester, 7 fémből , a 7 bolygó és 7 nap figyelembevételével. Tibeti hangtálaknak is nevezik, mert az ősi tibeti kovácsmesterektől tanulták a mesterségüket. A hangtálak és rezgések mellé gyakran használnak mantrákat, melyeket a hangtálakba vésnek, hiszen úgy tartják a rezgésekkel a mantrák a térben pozitív energiát teremtenek, harmonizálják az energiákat. E vastag falú, mantrával véset tálak sokáig rezegnek és szólnak.

3. Kínai császártál:

Formailag, kinézetre, de még a használata is eltér a hangtálaktól ez a különleges ősi tál. A Han-dinasztia idején a Menny fiai használhatták, úgy tartották, így tovább élhetnek mint az egyszerű halandók. Már akkor tudták a fémek által keletkezett rezgés gyógyító hatását, mely a vízben gyorsabban terjed, mint a levegőben. E csodálatos bronz edény sárgaréz füllel, belseje gyönyörű kínai motívumokkal, sárkányokkal díszített mely kizárólag vízzel használható. Megszólaltatása is különleges, néha nem is egyszerű. Kizárólag zsírmentes vizezett tenyerünkkel, lazán váltott kézzel dörzsöljük a tál sárgaréz fülét. Talán innen is kaphatta a dörzsi tál nevét. A tálban keletkezett rezgés következtében először elkezd a víz fodrozódni, majd négy oldalán négy szökőkút jelenik meg és ezzel együtt a tál is megszólal. Arcunkat a magasba szökő vízsugárba hajtva fokozhatjuk az érzékelést. Megfelelő használattal csodálatos élményben lehet részünk. Tenyerünkön érezhető bizsergető, tűszúrás szerű érzés, a váltott kéz mozgása, a víz fodrozódása, a tál hangja, különleges élmény, melyet mindenkinek ajánlok! Kiválóan alkalmas hallás sérültek, mozgás szervi-idegrendszeri betegségek, kezelésében, illetve balesetet szenvedők rehabilitációjában.

 

4. Japán hangtálak:

Más néven ,,Rin tálak”, a legmagasabb minőségű hangtálak közé tartoznak. Tiszta hangjuk, nemes megjelenésük, a japán esztétika tökéletességre való törekvését mutatja. Kivételesen jó hangzásúak! Világos, tiszta tónust bocsátanak ki, amely még nagy szobákban is érzékelhetőek. Jóga szobákban, szemináriumközpontokon, hangfürdőkön és óvodákban használatosak. A japán hangtálakra jellemző, hogy rendkívül hosszú, 1–2 perces rezgési idővel rendelkeznek. Emellett minden japán hangtál kiválóan használható dörzsölővel, amely szinte mentes a dörzsölés zajától. A magasabb minőségű tálakat szép díszdobozban szállítják, melyet dekoratív papír borít. A tálakat hagyományosan japán családi vállalkozások, kisebb műhelyekben készítik, melyeket több generáción át fejlesztették ki és az optimális a fém összetételek arányát. A recept persze titkos és féltve őrzik. A tálakat nem kalapáccsal készítik, hanem a legmodernebb fémből készült géppel. A legtöbb esetben az aljára gravírozó cég jelzi annak eredetét. Bár a japán tálak egyes modelljei felületesen hasonlítanak, minden modellnek saját hangja és jellege van.

5. Peter Hess Hangtálai:

A Peter Hess hangtálak, melyek Európában igen népszerűek, a német mérnök-fizikus Peter Hessről kapták nevüket. Peter Hess több nepáli útja során találkozott a hangtálakkal, melyek nagy hatást gyakoroltak rá. Mérései és fizikai tudásai alapján fejlesztette ki 1984-ben, saját, nyugati holisztikus módszerét. Peter Hess Hangmasszázs alapvető lényege , hogy különböző testrészekre különböző frekvenciájú hangtálakat használ. Többszörösen ellenőrzött hangtálak audiovizuális hang frekvencia mérésen esnek át és külsőleg sérülésmentesnek kell lenniük. Ha megfelelnek az előírásoknak akkor kapják meg a terápiás minősítést, melyet speciális matricával jeleznek. Megkülönböztetünk fej- szív -ízületi és medencetálakat, melyeknek meghatározott frekvenciájuk van. Németországban rengeteg terápiás és rehabilitációs központ működik sikeresen, ahol a tálakkal készült felméréseket készítik. A tálak a mai napig Nepálban készülnek, minőségük és hangjuk a német precizitást mutatva magas színvonalú, de nem rangsorolnám egyik tálat sem.

Mindegyik a kedvencem, ahogyan egy anyának az összes gyermeke. A világ hangtálai különböznek, mint a földön élő emberek. Más-más kinézettel, de azonos tulajdonsággal rendelkeznek, csodálatosak, különlegesek, és egészségünk megőrzésére illetve helyreállítására hivatottak (test, lélek, elme).

Hangtálak

Hangtálak

A szerző