Barion Pixel

Sokszor félünk a változástól, a komfortzóna elhagyástól, annak ellenére, hogy ott motoszkál bennünk a gondolat, hogy változni, változtatni kéne.

Változásra akkor van szükségünk, amikor valami nem jó nekünk. Lehet, hogy úgy gondoljuk, hogy jobb a biztos rossz, mint a bizonytalan jó… Vajon tényleg így van? Nem hiszem…

A változás gondolata akkor sejlik fel bennünk, amikor van egy olyan élethelyzetünk, ami nem jó. Amiben már nem érezzük jól magunkat.

Ilyenkor elkezdenek olyan gondolatok megjelenni, hogy változtatni kéne valahogy. Ezzel párhuzamosan persze előbukkannak azok a gondolatok is, hogy jó ez így, nem is annyira rossz. Mi van, ha még rosszabb lesz azáltal, hogy változtatok…

Te félsz a változástól, a komfortzóna elhagyásától?

Mielőtt változtatunk, változunk, mindenképpen célszerű megvizsgálni a változáshoz, a komfortzóna tágításhoz való viszonyunkat.

Érdemes őszintén megválaszolni ezt a kérdést: félek-e a változástól?

Ha egyértelműen igen a válaszod, akkor nagy valószínűség szerint az életed során, negatív címke tapadt a változás fogalma mellé. Felcímkézted a változást, például azzal, hogy a változás rossz, a változás félelmetes, a változás bizonytalansággal jár stb… Ezek természetesen csak címkék, hiedelmek, gondolatok, amiket elhittél az évek során a változással kapcsolatban.

Azonban ezek a címkék, hiedelmek éppen elegek ahhoz, hogy azt tapasztald folyamatosan, hogy a változás tényleg rossz, a komfortzóna kényelmes.

A változás tud jó is lenni, persze csak akkor, ha ezt elhiszed.

Ha azt hiszed el, hogy a változás rossz, akkor jó eséllyel azt fogod megtapasztalni, hogy a változás rossz, hiszen eleve nem engeded meg, hogy jó legyen.

Ha hosszú távon jól is sül el (mert a megérzéseidre hallgattál), akkor is valószínűleg lesz mellette, főként az elején rossz tapasztalat is, ami negatívvá teszi számodra magát a változás élményét. Szeretném még egyszer hangsúlyozni, ha azt hiszed el, hogy a változás rossz, akkor szükségszerűen tényleg negatívan tapasztalod meg a változást. Ha azonban pozitív gondolataid vannak a változással kapcsolatban, pozitívan állsz a változáshoz, akkor elég nagy valószínűséggel pozitívan éled meg a változásokat az életedben, nagyobb erővel, kedvvel hagyod hátra komfortzónádat.

választás, jobb jövő, komfortzóna

Hogyan alakul ki a változástól való félelem?

Rengeteg példát lehetne felsorolni, ami alapján a változást negatív címkével látjuk el. Az egyik legáltalánosabb ilyen, ami miatt szinte mindenkiben benne van valamilyen szinten a változástól való félelem, az a jövő ismeretlensége, a jövő bizonytalansága, a komfortzóna kényelmessége. Az, hogy nem tudjuk mi vár ránk. Nem tudom milyen lesz! Nem ismerem még!  Maradok inkább ebben a helyzetben, hiszen ezt legalább tudom, hogy milyen. Ez egy nagyon általános önvédelmi mechanizmus.

Inkább védem magam, azaz jobb a biztos rossz, mint a bizonytalan jó. Ki tudja, hogy az egyáltalán jó lesz-e?

De rengeteg példát lehetne sorolni, ami miatt a tudatalattid a változáshoz tapasztott egy negatív előjelet. Itt elsősorban múltbeli tapasztalatokra gondolok.

A változástól való félelem lehetséges okai

Az óvodába, iskolába kerülés. Ha nehezen viselted édesanyád, majd az óvoda elengedését, ha rosszul érezted magad, még ha csak az elején is, akkor előfordulhat, hogy a változásra is negatívan gondolsz majd. Hiszen az óvodába, iskolába kerülés az első nagy változás az életünkben. Ugyanígy eredményezheti például a szülők válása is azt, hogy a változást összekötöd a fájdalommal, és ezáltal rossznak minősíted

Az is lehet, hogy egy rossz munkahelyváltás miatt érzel ellenszenvet a változással kapcsolatban.

Sokan párkapcsolatban megélt tapasztalat által is tapasztanak negatív címkét a változáshoz. Tipikus esete ennek, ha valaki úgy érzi, hogy egy előző szerelme volt élete szerelme, amilyet már soha nem fog találni. Hiszen ekkor a párkapcsolat változása rosszat hozott az életébe, emiatt a változást nyilvánvalóan rossznak élte meg.

Lehetséges az is, hogy már a születésed nem volt komplikációmentes, és már ott elhitted, hogy a változás rossz, hiszen az anyaméhben jól érezted magad. Amikor kijöttél onnan, rengeteg stresszhelyzettel kellett szembenézned, aminek a lenyomata teljesen beivódott a tudatalattidba. Attól függetlenül, hogy Te erre nem emlékszel, a tudatalattid tárolhatja ezt emlékként, és ezáltal a múltbeli tapasztalat által is “eldönthetted”, hogy márpedig a változás rossz. Ez volt az első alkalom, amikor el kellett hagynod a “biztonságot”, a komfortzónádat.

Nagyon sokszor, szeretteink elvesztése hagy bennünk mély nyomokat, és az okoz negatív változást az életünkben, ami által szintén gondolhatunk ellenszenvvel, félelemmel a változásra.

Az is lehet, hogy volt egy kórházi élményed, ami negatív irányba változtatta az életed.

Tulajdonképpen bármi, ami negatív változással járt az életedben elősegíthette azt, hogy Te negatívan gondolj a változásra.

Ha a fenti kérdésre, azaz arra, hogy Te félsz-e a változástól, egyértelműen, gondolkodás nélkül igennel válaszoltál, akkor nagy valószínűséggel több ilyen negatív változás is volt már az életedben.

erő, erő a változáshoz, merj változtatni

Mi a teendő abban az esetben, ha félsz a változástól, a komfortzóna elhagyásától?

Ha félsz a változástól, kezdd el megfigyelni a gondolataidat, érzéseidet, félelmeidet a változással kapcsolatban. Hozd a felszínre, tudatosítsd ezeket a gondolatokat, érzéseket, félelmeket. Minden alkalommal, amikor felismersz egy ilyen félelmet, tudatosítsd, hogy eddig így gondoltam, eddig féltem a változástól, de most már szeretném ezt a hiedelmemet megváltoztatni. Elhiszem, hogy a változás jó, és a komfortzóna elhagyásával semmilyen probléma nem kerül a életembe.

Hozd meg határozottan minél többször a döntést magadban, hogy a változás pozitív. Az ismeretlen nem félelmetes, a bizonytalan nem rossz, stb. Ha ezt nagyon nehéz elhinni eleinte, akkor először dolgozz azon, hogy szétválaszd, tudatosítsd, hogy van pozitív és negatív változás is. A változás nem feltétlenül rossz. Keress olyan változásokat az életedben, amik pozitívak voltak. Például a gyermeked születése, a szerelmed megtalálása, stb.

Mélyen hiszem, hogy a változás minket szolgál.

Hiszem, hogy ha valami negatív változás történik az életünkben, az is minket, a fejlődésünket szolgálja.

Ha tudsz ezzel a szemlélettel azonosulni, akkor onnantól kezdve a változás már nem lehet rossz, hiszen mindenképpen a javadra válik. Ha rossznak is tűnik, akkor is csak tanítani szeretne valamit, ami által fejlődsz.

Ha nagyon nehezen megy ez az „átírás”, akkor érdemes belső gyermek meditációt is végezni. Hallgathatsz vezetett meditációt, vagy egyszerűen csak elképzeled, hogy találkozol azokkal a múltbeli „verzióiddal”, akik negatív változást tapasztaltak meg. Képzeletben útmutatást, tanácsot adsz nekik, szeretetet árasztasz feléjük. A lényeg, hogy minden ilyen múltbeli „éned”, aki negatív változást tapasztalt, békében legyen azzal a helyzettel, amiben ott volt.

Ha dolgozol azon, hogy átírd ezeket a hiedelmeket, leteszed a változással kapcsolatos félelemeidet, akkor eléred, hogy már nem lesz (annyira) félelmetes a változás, a komfortzóna tágítás. Ezáltal, a változásra már inkább pozitív várakozással fogsz tekinteni, és ezzel tulajdonképpen megalapoztad azt, hogy eleve pozitív változást vonzz az életedbe.

Készen állsz arra, hogy eldöntsd változnod, vagy változtatnod kell. Mert az sem mindegy. Ez azonban már a következő cikk témája lesz.

 

KATTINTS IDE A MEDITÁCIÓS SZAKÉRTŐKHÖZ!

 

A szerző