Barion Pixel

Mit jelent a túlfogyasztás napja és hogyan mérhető országokra vetítve?

Tudtad? Ha mindenki úgy élne, mint a magyarok, akkor 5 hónap alatt élnénk fel a Föld egész éves erőforrásait.

2023-ban ugyanis május 30-ára esik a magyarországi túlfogyasztás napja.

De mit is jelent a túlfogyasztás napja és mit tehetnénk azért, hogy ez a dátum minél későbbre tolódjon?

Azt már mindannyian tudjuk, hogy Földünk erőforrásai végesek, és globálisan is egyre kevesebb idő alatt fogyasztjuk el az egy évre elegendő erőforrásadagunkat.

A magyarok túlfogyasztása azonban még a világ átlagnál is rosszabb, mi már május 30-án feléljük ezeket az erőforrásokat.

A nemzetközi túlfogyasztás napja 2022-ben július 28-ára esett.

Bár a tavalyi dátumhoz képest idén nincs változás, 2021-ben még június 8-án jött el a hazai túlfogyasztás napja.

Globális viszonylatban ez azt jelenti, hogy a bolygó erőforrásai és élővilága nem tud olyan ütemben regenerálódni, amilyen tempóban mi elhasználjuk azokat.

Mintha a telefonunk akkumulátorát minden éjszaka csak 10 %-nyival tudnánk tölteni, de napközben 15 %-ot merítenénk. Értelemszerűen pár nap után teljesen lemerülne az akkumulátor.

túlfogyasztás napja

A túlfogyasztás mérséklése mindannyiunk feladata.

Bár a vállalatok és kormányok a legnagyobb felelősök közé tartoznak, de hétköznapi szokásainkkal, életmódunkkal és döntéseinkkel mi, egyének is rengeteget tehetünk azért, hogy ez a trend megforduljon.

Míg egy 2020 végi felmérés szerint egyes környezettudatos szokások jellemzőbbek a hazai lakosságra, vannak olyan területek is, ahol még szükség lenne a fejlődésre.

Például arra ma már viszonylag sokan figyelnek, hogy egyszer használatos szatyrok helyett saját vászontáskát vigyenek magukkal a bevásárláshoz, vagy hogy szelektíven gyűjtsék a hulladékot.

Ételből viszont még mindig túl sok kerül a kukákba.

Egy 2022-es országos, reprezentatív kutatásból viszont az is kiderül, hogy a magyarok elvárják a döntéshozóktól a felelős gondolkodást.

Például azt, hogy ne építsék be Magyarország természeti területeit, vagy csökkentsék a fakivágásokat a hazai védett erdőkben.

És hogy mit tehetünk egyénileg?

Számos módon hozzájárulhatunk ahhoz, hogy a magyarországi túlfogyasztás napja minél később jöjjön el.

Ehhez nyújt segítséget a WWF Magyarország környezettudatossági kisokosa.

Még konkrétabb, személyre szabott napi tippeket is kaphatunk a WWF Léptem mobilapplikáció segítségével. Itt kiszámolhatjuk azt is, hogy jelenlegi életmódunkkal milyen mértékben terheljük a Föld erőforrásait.

 

 

A szerző