Barion Pixel

A környezetbarát csomagolás az emberek többségének fontos szempont.

A kérdés az, hogy ezért hajlandóak-e az emberek többet fizetni?

Egy hullámkarton gyártó cég felmérése szerint a magyar vásárlók számára egyre fontosabb szempont a környezetvédelem. A felmérés alapján a megkérdezettek 74 százaléka fizetne többet egy termékért annak érdekében, hogy azt környezetbarát csomagolás köntösében kapja kézhez.

A felmérés eredménye

A 16-59 éves magyar lakosságból 1131 embert vontak be a reprezentatív felmérésbe, amelyben egyebek mellett azt vizsgálták, hogy a lakosság figyel-e a fenntarthatóságra az ünnepek alatt.

 • A magyar lakosság több mint egyharmada részesíti előnyben azokat a termékeket, amelyeknek környezetbarát a csomagolása.
 • A válaszadók 57 százaléka gondol rá, de inkább nem ez alapján dönt.
 • Csupán 7 százalékuk hagyja teljesen figyelmen kívül ezt a tényezőt.
 • A felmérésből kiderül, hogy karácsonykor a megkérdezettek 59 százaléka gyűjti szelektíven szemetét, amivel segíti, hogy az arra alkalmas csomagolások visszakerüljenek a körforgásba.
 • A pazarlás visszaszorítása érdekében a lakosság 46 százaléka korábbi csomagolásokat, dobozokat választ az ajándékokhoz, 25 százalékuk pedig új, de környezetbarát csomagolóanyagot vesz.
 • A válaszadók 47 százaléka saját zacskót visz a boltba, 6 százalékuk csak fenntartható csomagolású ajándékokat vesz, míg 5 százalék kizárólag környezetbarát csomagolás védőborításban lévő árut vásárol a karácsonyi étkezésekhez.
 • A válaszadók csupán 12 százaléka jelezte, hogy nem tesz semmilyen fenntarthatósági lépést az ünnepek alatt.

Felmerül azonban a kérdés:

Valóban többet kell-e fizetnünk a környezetbarát csomagolás érdekében?

A válasz a legtöbb esetben, hogy ha elég tudatosak vagyunk, akkor NEM!

 1. Ha ajándékozunk, akkor például egyre elterjedtebb, hogy az ajándékot a szintén ajándék kendőbe / sálba / kisebb takaróba, vagy régi elhasznált, de például általunk kidekorált lepedőbe csomagoljuk.
 2. Rengeteg DIY videó létezik a YouTube-on, hogy hogyan készíthetünk magunk is hulladékból ajándékokat és hogy hogyan csomagoljuk be azokat különféle “hulladékokba”.
 3. A legtöbb élelmiszert műanyagba csomagolják. Válaszd a csomagolásmentes boltokat!
 4. Az ajándékokat saját kezüleg is elkészíthetjük, és csomagolásmentes boltokban is beszerezhetjük, ez esetben a csomagolás szinte ingyen van.
 5. Használj saját palackot (ne feltétlenül műanyagot), és töltsd meg csapvízzel! Olcsóbb és egészségesebb is, mint ha a boltban vásárolt palackos ásványvízzel oltod a szomjadat!
 6. Ha rákényszerülsz, hogy büfékben, kioszkokban egyél, arra az esetre mindig legyen nálad újrahasznosítható evőeszköz. Többféle létezik: összecsukható kemping készlet, fa evőeszköz készlet stb…
 7. Ne kérj SOHA szívószálat! Egyrész Czibere Csilla arcjóga tréner írásából kiderül, hogy növeli a szájkörnyéki ráncokat. Másrészt értelmetlenül és károsan szennyezed vele a környezetedet is! Megéri?
 8. Írtunk már róla a Naturportal-on, hogy miért jobb a szálas tea, mint a filteres. Egyszerűen azért, mert ellenőrizhető a tea minősége: a filteres teákba nagy általánosságban a silány minőségű, “tea söpredék” kerül. Ha mellőzöd a filteres teákat és szálas teát fogyasztasz, nemcsak a környezetért, hanem az egészségedért is tettél.
 9. Vásárolj használt, másodkézből származó ruhákat, ajándékozd el a felesleget, illetve csereberélj! Döbbenet, hogy általában az emberek szekrényében néha 20-30-szor több ruha van, mint amit hordanak. A ruhák egy része a szekrény mélyén pihen! Hasznosíts újra, és ne vásárolj feleslegesen ruhákat! Olcsóbb és meglepő, hogy az online üzletekben (pl. ebay, Facebook Market Place, jófogás ) milyen magas minőségű használt ruházatot találhatsz!
 10. Törekedj a minél kevesebb élelmiszer vásárlására! Az emberi fogyasztásra szánt élelmiszer körülbelül 1/3-a a végén kidobásra kerül!!! Ez 1,3 milliárd tonna élelmiszert jelent világszinten 1 évben. A megmaradt élelmiszert tedd dobozba, és minél előbb fogyaszd el! Az alapanyagokból pedig csak annyit vegyél, amennyire valóban szükséged van! Tervezd a vásrálásaidat!
 11. Törekedj a minél kevesebb húsfogyasztásra! Ezzel is óvhatod a Földet, és csökkentheted a saját ökológiai lábnyomodat, melyet itt ki is számolhatsz!
 12. Tanulj meg főzni! Pénzt, energiát, csomagolóanyagot, és meglepő módon akár még időt is spórolhatsz vele. E mellett egészségesebb is, mint az előre csomagolt élelmiszerek!
 13. Vásárolj tudatosan! Kérdezd meg magadtól, hogy Neked / a gyerekednek VALÓBAN szüksége van az X-edik játékra, divatos kütyüre! Tendálj a NEM irányába!

 

A teljes “zero waste”, azaz “hulladékmentes” életmód illúzió

Ha kerékpárunk van, ha bármilyen ruhánk van, akár használt is, akkor sem megvalósítható ez.

Ennek ellenére a saját szintjén mindenki törekedhet a legjobb megoldásra, és a nap minden percében figyelhet arra, hogy a lehető legkevesebb erőforrást használja.

A szerző