Barion Pixel

Melyek Magyarország pókjai?

Sikerrel zárult a több mint 200 önkéntes kutató bevonásával zajló, Pók-Háló nevet viselő citizen science részvételi kutatás.

A vállalkozó kedvű önkéntesek 3.330 fényképet töltöttek fel a kertjeikben élő nyolclábú barátaikról. A kutatók pedig érdekes és értékes előzetes eredményekre jutottak.

Összefoglaló cikkünkből kiderül, hogy melyek a magyar kertek leggyakrabban előforduló pókjai.

Az ÖMKi által koordinált és a dm támogatásával 2023-ban megvalósult Pók-Háló citizen science kutatás összegzése

Talán nem meglepő, hogy kertünk a növények mellett számos más élőlény számára is élőhelyül szolgál.

Kertművelési szokásaink nyomán mi is formálói vagyunk a közvetlen környezetünk biológiai sokféleségének.

A Pók-Háló névre keresztelt kutatás ezt a témát járta körbe önkéntes kutatók segítségével.

A pókok kiváló indikátorai egy élőhely állapotának, a pókfajok nagy száma ugyanis a biológiai sokféleség magas szintjére utal.

Hazánkban több mint 800 pókfaj található meg, melyek közül egyetlen kertben is akár több tucat lehet jelen.

A projekt célja volt, hogy a pókok csoportján keresztül megmutassák, hogy kertészkedési szokásaink és kertünk / otthonunk „természetességi foka” milyen nagy hatással van a kertünkben kialakuló életközösségekre. Egy olyan kert, ahol megőrizzük a természetes vegetáció elemeit, különféle virágos növényeket telepítünk, számos más élőlénynek is életteret biztosít, így hozzájárulva az értékesebb és fenntarthatóbb környezet kialakításához.

Magyarország pókjai – önkéntes adatküldés

Az önkéntes adatküldőknek 2023. május elejétől október végéig volt lehetőségük az erre a célra az ÖMKi honlapján létrehozott online felületen regisztrálni a kertjüket és feltölteni a megfigyeléseiket (fényképeket).

Először a kertre vonatkozó kérdőívet kellett a regisztrálóknak kitölteniük, majd a kertben megfigyelt pókokról készült fénykép felvételeket folytatólagosan tölthették fel a regisztrált kertjükhöz. Az ÖMKi csapata a beérkezett adatokat folyamatosan dolgozta fel, a pókokról készült fénykép felvételeket a csoport szakértői átnézték, a megfigyelt példányt azonosították és a gyűjtött adatokat adatbázisokban rögzítették. Az adatok kiértékelésének első fázisa mostanra a végéhez ért.

A projekt nagy népszerűségnek örvendett, így meglehetősen nagy mennyiségű adatot sikerült gyűjteni. Azok a regisztrált kertek (és hozzá tartozó felhasználók), melyeknél csak a kérdőív kitöltése történt meg, de további adatot nem szolgáltattak, kizárásra kerültek az összesítésekből. Így végezetül 214 adatküldő összesen 223 kertet regisztrált 184 különböző magyarországi lokációról. Ez alapján elmondhatjuk, hogy Magyarország majdnem minden tájegységéről szolgáltattak adatokat a projektben résztvevők. Így országunk területe az adatgyűjtés szempontjából megfelelő mértékben lefedett. A regisztrált kertek átlagos telekmérete 1622 m2 volt és 24,1 % volt a burkolt felület (ideértve az épületet, kocsibehajtót, murvát, műfüvet stb.) átlagos aránya.

A 223 kertből összesen 3330 darab fénykép került beküldésre. A képek alapos áttanulmányozása, osztályozása és ellenőrzése után egészen pontosan 2800 értékelhető adatot tudtak kinyerni a feltöltött kép mennyiségből.

Ez azt jelenti, hogy 2800 esetben legalább család szinten azonosítani tudtuk a képen szereplő pókot.

A beérkezett képmennyiség alapján, a regisztrált kertekből összesen 29 pókcsalád legalább 127 pókfaját sikerült faji szinten azonosítani

A kertekből kimutatott magas fajszám minden várakozásunkat felülmúlta.

Így elmondható, hogy a magyarországi pókfauna (~800 faj) hozzávetőleg 16 %-a megtalálható a felmért kertekben. Ugyanakkor számos pókfaj faji szintű azonosítása nem lehetséges fénykép alapján. Ebből következik, hogy számos esetben, amikor csak nem (genus) vagy fajcsoport szintig tudták azonosítani a képen szereplő példányt, nem pusztán egy, hanem több fajról is szó lehet. Ezért összességében a jelen alkalmazott módszerrel kimutatott 127 faj valójában alábecsüli a magyarországi kertek fajgazdagságát, mely valószínűleg 150 faj fölé tehető. Külön-külön nézve a kertek fajgazdagsága igen változónak mondható. ennek pontos megítélését a helyszínekről beérkező változó számú megfigyelés is jelentősen nehezítette. A legfajgazdagabbnak mondható kertből összesen egyidejűleg 43 faj volt kimutatható.

 

Forrás: ÖMKI

A szerző