Barion Pixel

Jogszabállyal akadályozná meg az Európai Parlament és az uniós tagállamokat tömörítő Európai Tanács az erdőirtás és az erdőpusztulás előidéséhez hozzájáruló termékek piaci forgalmazását.

Ezt az Európai Bizottság közölte még 2022. decemberében.

A testület sajtóközleménye szerint a jogszabály alkalmazása hozzájárul a globális erdőirtás és erdőpusztulás, így a biodiverzitás csökkenésének megállításához.

Az új szabályok hatályba lépésével minden érintett vállalatnak szigorú átvilágítást kell majd végeznie.

Pálmaolaj, szarvasmarha, szója, kávé, kakaó, fa és gumi, valamint ezekből származó termékek forgalomba hozatala esetén az alábbi lesz az eljárásrend. A kereskedőknek bizonyítaniuk kell, hogy az árucikkeket erdőirtás -mentes földterületen termelték, a kibocsátó országban hatályos jogszabályoknak megfelelően.

Az uniós tagállamoknak pedig biztosítaniuk kell, hogy a szabályok be nem tartása hatékony és visszatartó erejű szankciókat – magas pénzbírságot – vonjon maga után.

Az erdőirtás szankciói

Az Európai Bizottság kockázatértékelési rendszert vezet be. A kockázati szintektől függnek majd a vállalatokra vonatkozó kötelezettségek. Ez segít majd abban is, hogy az EU a partnerországokkal közösen irányítsa az erdőirtás megállítására irányuló tevékenységét, különös tekintettel a helyi közösségek és az őslakosok védelmére.

Az Európai Parlamentnek és a tanácsnak még hivatalosan el kell fogadnia az új rendeletet. Amint az hatályba lép, a piaci szereplőknek 18 hónapjuk lesz az új szabályok végrehajtására. A kisvállalkozások számára az EU hosszabb alkalmazkodási időszakot biztosít.

Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) becslése szerint 1990 és 2020 között 420 millió hektár erdő veszett oda az erdőirtás miatt. Ez az Európai Unió területét meghaladó terület.

Uniós adatok szerint az emberi tevékenységből származó üvegházhatású gázkibocsátás mintegy 11 százaléka az erdőgazdálkodásból, főként az erdőirtásból származik.

Forrás: MTI

A szerző