Barion Pixel
Kakaó
kakaó

Milyen fitoterápiában használatos: nyugati, indián

Hatóanyag (az ezidáig felfedezett): Alkotórészeinek mennyisége és aránya a származási országtól függ. alanin, alkaloidok, antociánok, arginin, ásványi só, aszkorbinsav, béta-karotin, bórkősav, cellulóz, cianidin, citromsav, cserző anyagok, cukrok, D-provitamin, ecetsav, fehérje, fenilalanin, foszfor, fruktóz, glicerin, glicin, glutaminsav, glükóz, hamu, hangyasav, hisztidin, illóolaj, izoleucin, izovaleriánsav, kakaóvaj, kalcium, katechinek, keményítő, klorid, koffein, koffeinsav, kumarin, kvercitrin, lecitin, leucin, linalool, linolénsav, lizin, nitrogén, palmitinsav, pektin, polifenolok, prolin, purin, réz, rutin, sóskasav, szacharóz, szalicilát, szénhidrát, szerin, szerotonin, sztearinsav, tanninok, tejsav, teobromin, tirozin, treonin, trigonellin, tyramin, valeriánsav, valin, vas, Vitamin B1, Vitamin B2, Vitamin B3, Vitamin B5, Vitamin B6, Vitamin B8, Vitamin E, víz, zsír, zsírosolaj

Mely részét gyűjtik: mag, vaj (zsírosolaj)

Kakaó leírás:

A kakaófélék (Sterculiaceae) családjába tartozó, kis termetű, legfeljebb 8 méter magasra megnövő fa. Nagy tojásdad alakú levelei kihegyesedők. Apró virágai közvetlenül a törzsön és a vastagabb ágakon nyílnak. Óriás termésének sárgásfehér húsában 20-40 csontfehér mag található; ezek a kakaóbabok, benne pedig magas zsírtartalmú sziklevelek találhatók. Magját erjesztéssel és pörköléssel zamatosítják. A magból kivonják a termőhelyein általában folyó, a mi éghajalatunk alatt azonban megszilárduló zsírosolaját. A zsírtalanított magvak finom őrleménye, a kakaópor kerül a kereskedelembe; ebből készül a csokoládé is. A kakaóporból erősítő tápszereket is gyártanak. A kakaóvajat szépségápolásra, kenőcsök, testápolók készítésére, hüvelygolyók, végbélkúpok előállítására használják. E mellett bevonó- és vivőszerként a gyógyszeriparban, és az élelmiszeriparban alkalmazzák. Üdítő és tápláló ital. A purinbázisok (teobromin és egy kevés koffein), a fehérjék, a flavonoidok, az ásványi sók (elsősorban a magnézium), és főként a polifenolok, valamint a procianidok sikeresen veszik fel a küzdelmet a túlságosan nagy számú szabad gyök ellen. Ezeket a hatásokat a legújabb tudományos kutatások is igazolták.

Szépségápolás:

A kakaóbab egyes származékait (pl. kakaóvaj) bőrápoló, és leégés elleni szerként, vagy hidratálóként a kozmatikai ipar hasznosítja.

Betegségek kezelése:

A benne található polifenolok a káros koleszterinek oxidációjának csökkenését okozzák. A flavonoidok miatt a kakaó az érrendszerre is hatással van. A flavonoidok ugyanis a vérrögképződés gátlásával ún. “aszpirinhatást” fejtenek ki. Erősíti az immunrendszert. Erősítő, roboráló hatású a betegség utáni lábadozásban, valamint hasmenés esetén összehúzó anyag. Az újabb kutatások rákmegelőző hatást is tulajdonítanak neki. Külsőleg bőrirritációra, ránctalanításra és kicserepesedett ajakra alkalmazható. Magja szív- és idegserkentő, hasmenés elleni hatású. Magvait e mellett vizelethajtó szerként, fertőzéses bélbetegségek esetén ls magas vérnyomásnál alkalmazzák. Külsőleg használható méh enyhe égésekre (elsősorban a kakaóvaj). Egyes források asztma ellenes és ránctalanító hatásáról számolnak be.

Kakaó hol honos:

Közép-Amerikában és a szubtrópusi tájakon sokfelé termesztik.

Figyelmeztetés:

Túlzott fogyasztása az arra érzékeny egyéneknél migrént és székrekedést okozhat.

Termőhelye:

A trópusi Amerikában honos, Közép-Amerikában, Ceylonban, Jáván, a Fülöp-szigeteken, Új-Guineában, Afrikában termesztik.

Jogszabályi védettség: Hazánkban jogszabályilag (13/2001 (V. 9.) KÖM rendelet) nem védett.

Kakaó szinonímák:

kakaófa

Latin név: Theobroma cacao, Cacao semen et butyrum

Angol: Cacahuatl / Cacao / Cacao beans / Cacao tree / Chocolate / Chocolate Tree / Cocoa / Cocoa tree / Kakaw

Francia: Cacao / Cacaoyer

Holland: Cacao bonen / Cacaoboom

Izraeli:קקאו

Japán: カカオのき

Kínai: 可可

Kinai (Pinyin fonetikus átírás): ke ke

Lengyel: Kakaowiec

Német: Kakao / Kakaobaum / Kakaopflanze

Portugál Brazil: Cacao / Cacaoeiro / Cacau / Cacaueiro

Spanyol: Cacao / Granos de cacao

Szlovén: Kakav

Török: Kakao

Források:

Rápóti-Romváry: Gyógyító növények 315. o., Medicina Könyvkiadó Rt., Budapest, 1999, ISBN 963 242 594 89

Dr. Hans W. Kothe: 1000 gyógynövény; Pécsi Direkt Kft. Alexandra Kiadója, 2008, ISBN 978 963 370 565 0

A természet füvészkertje; Reader’s Digest Kiadó Kft. , Budapest, 2003; ISBN 963 9562 01 7

Franz Eugen Köhler, Köhler’s Medizinal-Pflanzen, 1897


VISSZA A GYÓGYNÖVÉNYKERESŐBE