Vajon a margarin egészségtelen vagy egészséges?

Az újabb kutatások szerint a margarin egyáltalán nem olyan egészséges, ahogyan azt a reklámok beállítják. A kutatások eredményeire már a döntéshozók is felfigyeltek, ezért fogadták el például Magyarországon is a trasz-zsírsavakról szóló rendeletet.

Az újabb hír pedig, hogy a köztudatban egészségtelen amerikai társadalom is megelégelte a mesterséges élelemekkel való etetést, és hamarosan törvény születik ott is a transz-zsírok korlátozásáról.

Betiltják a mesterséges transzzsírokat az USA-ban?

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerhatóság (FDA) ugyanis 2013. november elején javaslatot tett arra, hogy tiltsák be a mesterséges transzzsírok (folyékony növényi olajból hidrogénezéssel előállított szilárd zsírok) alkalmazását az élelmiszer-feldolgozásban. Rámutatva, hogy ezzel évi 7 ezer, szív- és érrendszeri betegség okozta halált lehetne megakadályozni az Egyesült Államokban.

Az indítvány egy 60 napos nyilvános véleményezési időszak után válik véglegessé. Elfogadása esetén részlegesen hidrogénezett olajokat csak külön engedéllyel lehet majd felhasználni az amerikai élelmiszeriparban. Az esetleges tilalom nem vonatkozik az egyes tej- és húsipari termékekben természetes formájukban jelentkező transzzsírokra.

Mik tartalmaznak hidrogénezett zsiradékot?

Hidrogénezett zsiradékot leginkább a kekszfélék, a fagyasztott pizza- és tésztafélék és egyes kávétejszínek tartalmaznak. Az FDA előzetes koncepciója nem ismeri el általánosan biztonságosnak a transzzsírokat.

A világon elsőként Dánia rendelte el 2003 júniusában, hogy tilos kereskedelmi forgalomba hozni olyan élelmiszert, amely két százaléknál nagyobb mennyiségben tartalmaz transzzsírokat. Az intézkedésnek is betudják, hogy a skandináv országban öt év leforgása alatt 20 százalékkal csökkent a szív- és keringési betegségben szenvedők száma.

Az amerikai élelmezésbiztonsági hatóság 2006 óta követeli meg, hogy az élelmiszereken feltüntessék a transzzsírok mennyiségét is. 2006 júliusától az Egyesült Államokban elsőként New York város vezetése tiltotta be a mesterséges transzzsírsavak használatát a város minden éttermében. Az első állam, amely 2010-től erre az útra lépett, Kalifornia volt.

Mi a hidrogénezés lényege?

A transzzsírsavak a növényi olaj ipari feldolgozása, állagának keményítése, illetve az olaj tartósítása közben telítetlen zsírsavakból keletkeznek hidrogénezésnek nevezett folyamat során. Például a margarinok is hidrogénezett növényi olajok, amelyeket mesterségesen tesznek szilárddá, e miatt a margarin egészségtelen inkább, mint egészséges.

A hidrogénezés hatására a zsír elveszíti értékes kötéseit és telítetté válik, a zsírsavakban megváltozik a molekulaszerkezet. A transzzsírsavak a biológiailag hátrányos tulajdonságú telített zsírsavakhoz válnak hasonlatossá. Növelik a vérben a káros hatású LDL-koleszterin szintjét, csökkentik a jó, HDL-koleszterin szintjét, hozzájárulva a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához.

A rendszeres testedzés hatására a HDL-koleszterinszint kellően magas lesz ugyan ahhoz, hogy még a magas, káros LDL-koleszterinszint mellett is kellő védelmet nyújtson az érfalaknak és a szívnek, a transzzsírok azonban ezt nem engedik, ezért a telített zsírokhoz képest dupla kockázatot jelentenek az ember egészségére.

Forrás: MTI

A szerző